Recept na banánové lívance zdravě a chutně

banánové lívance

Ingredience na 1 porci

Banán400 g
Mouka polohrubá130 g
Mléko polotučné100 ml
Vejce2 kusy
Kypřící prášek do pečiva6 g
Olej slunečnicový3 lžíce

Postup banánové lívance

1

Mléko s vejci a banány rozmixujeme do hladka.

2

Vedle si smícháme mouku s práškem do pečiva.

3

Zamícháme obě části dohromady.

4

Smažíme malé lívance z obou stran dozlatova.

5

Necháme vychladnout a dozdobíme.

Tento recept na banánové lívance je velmi snadný a vykouzlí úsměv na tváři snad každému. Polotučné mléko spolu s vejci a na kousky nalámanými banány rozmixujeme do hladka. V míse smícháme mouku spolu s kypřícím práškem do pečiva. Směs rozmixovaných banánů přidáme k polohrubé mouce a zamícháme tak mokrou i suchou část pořádně společně dohromady. Na připravené větší pánvi s rozpáleným olejem nyní můžeme začít smažit lívance z obou stran pěkně dozlatova. Po vyjmutí necháme lívance z banánu alespoň trochu vychladnout, zhruba 10 minut. Poté můžeme posypat a dozdobit dle chuti moučkovým cukrem, šlehačkou, zakysanou smetanou, ovocem, oříšky či nejrůznějšími polevami. Tím si v podstatě vytvoříte vlastní variaci na recept na banánové lívance.

Vyváženost stravy pomocí nutričních hodnot

Ať už lívance z banánu zvolíte jako chutnou snídani či svačinku mezi hlavními jídly, určitě nešlápnete vedle. Lívance se hodí velmi dobře i na cesty, ať už jako mlska pro děti nebo i pro dospělé. Nahoru na lívance můžeme ještě přidat čerstvé ovoce, například borůvky, maliny či jahody. Tím jim dodáme nejen nutriční hodnoty, ale i chuť a barevnost. Je dobré si vždy kontrolovat nutriční hodnoty, ať už na obalech  jednotlivých produktů či alespoň odhadem našich pokrmů. Je žádoucí ať už držíte dietu nebo jen žijete zdravým životním stylem, aby nutriční hodnoty ve vašem jídelníčku byly co nejvíce vyvážené. Proto je důležité mít pojem o hlavních nutrientech, tedy sacharidech, bílkovinách a tucích.

ˇ

Nízkosacharidová dieta a strava

Cukr se do samotného těsta na lívance z banánu nepřidává. Naopak se sladí podle chuti až na konec. Buďto jen posypáním moučkovým cukrem či jinou přísadou, dle vaší preference. Těsto na banánové lívance je navíc velmi jednoduché a rychlé. Vše se smíchá dohromady a hned může člověk smažit. Za 5 minut je hotovo a mlsný jazýček je zdárně ukojen. Banánové recepty mají tu výhodu, že banán je od přírody dostatečně sladký. Díky tomu jsou banánové lívance (ve slovenštině banánové lievance) velice chutné i bez přidání cukru navíc. Pokud se vás týká nízkosacharidová dieta, pak je tento recept na banánové lívance přímo pro vás. Když lidé chtějí zhubnout většinou jako první vyřadí tuky. Ovšem mnohem lepším způsobem je vyřadit či omezit příjem cukru. S tím pomůže právě nízkosacharidová dieta, která je založená na vyšším příjmu bílkovin a hlavně zeleniny. Nízkosacharidová dieta je také vhodná zařadit při boji s kvasinkovými záněty.

Dozdobení a další recepty na palačinky

Banánové recepty jsou velmi chutné a stejně tak i banánové lívance. Nakonec je už jen dozdobíme například ovocem a ořechovým máslem, čímž jim dodáme další úroveň chuti navíc. Šlehačkou vytvoříme z lívanců velmi elegantní dezert. A se zakysanou smetanou budou více svěží. Posledním detailem na závěr může být například posypání lívance z banánu skořicí, hoblinkami čokolády nebo třeba plátky mandlí. Barevnou tečkou se nabízí být již zmiňované lesní ovoce. A na úplný závěr můžeme lívance ještě pokapat javorovým sirupem, čokoládou či medem. Zkuste další zajímavé i banánové recepty na palačinky recept a zjistěte tak, který se stane vaším nejoblíbenějším. Palačinky recept i na lívance se dá dělat několika různými způsoby a tak by byla škoda dělat je stejně pořád dokola.

Nutriční hodnoty

Celková energetická hodnota 602.1023 Kj

Bílkoviny6.33 g
Sacharidy1.69 g
Sacharidy z cukrů0.05 g
Tuky5.46 g
Nasycené mastné kyseliny (z tuků)1.56 g
Cholesterol0.2 g
Vláknina0.06 g
Sodík0.07 g
Vápník0.03 g
Gi70.15

Alergeny

Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich

Mléko a výrobky z něj

Vejce a výrobky z nich

Graf nutričních hodnot

Mohlo by vás zajímat

© COPYRIGHT 2021 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.