5x palačinky a lívance zdravěji: Skvělé recepty, se kterými nepřiberete ani deko

Zdravé palačinky

Palačinky jsou oblíbenou pochoutkou mnoha z nás. Často si je ale lidé bojí dopřát, protože palačinky, lívance a jiné pochoutky považují za nezdravé. Ne ve všech případech tomu tak však musí být. Existují i zdravé palačinky a lívance. Je možné potěšit chuťové buňky a zároveň nepřibrat ani deko. Stačí si najít na palačinky recept a případně si ho upravit podle vlastních alergií nebo potřeb.

Proč jsou lepší zdravé palačinky?

Proč jsou vůbec palačinky považovány nezdravé? Zásadním problémem palačinek je, že obsahují spoustu mouky, tedy jednoduchých sacharidů. Pokud tyto sacharidy nejsou spáleny pohybem, mění se v tukové polštářky usazující se zejména na břiše, stehnech a hýždích. Lepší variantou, která sice obsahuje mouku, ale menší množství lepku, je bezlepkové těsto na palačinky. Pro ty, kdo si neví rady s přípravou, je možné najít i na bezlepkové palačinky recept.

ˇ

Kromě velkého množství mouky se do těsta často přidává i plnotučné mléko, se kterým se pojí zvýšené množství živočišného tuku a je tak útokem na hladinu cholesterolu v krvi. Řešením mohou být veganské palačinky, dokonce je možné si připravit i veganské bezlepkové palačinky.

V neposlední řadě se palačinky a lívance smaží na tuku, a právě úprava smažením je z pohledu zdravé výživy a energetické hodnoty jídla tou nejhorší. Zdrojem velkého množství jednoduchých cukrů bývá náplň, která se často skládá ze sladkých marmelád nebo pomazánek. Nezdravé náplně tradičních palačinek mohou nahradit například proteinové palačinky vhodné třeba pro keto dietu.

Byla by škoda, kdyby po výčtu nezdravých potravin souvisejících s přípravou lívanců a palačinek někoho přešla chuť. Tyto pochoutky si může dopřát každý, stačí si připravit palačinky a lívance zdravě. Chuťové pohárky budou spokojené a tělo také, protože dostane potřebné živiny.

Těsto na palačinky zdravě na sto způsobů

Zdravé palačinky je možné připravit mnoha způsoby. Recept na palačinky může obsahovat méně jednoduchých cukrů, jednou z variant jsou bezlepkové palačinky a je možné najít i na veganské palačinky recept. Pro ty, kdo bojují s nějakou potravinovou alergií, je ideální se zaměřit na vynechání potravin, které jejich trávení nedělají dobře. Odlehčenou verzi palačinek či lívanců si však v rámci zdravé snídaně může dopřát každý, tělo mu za to rozhodně poděkuje.

Bezlepkové palačinky

Bezlepkové palačinky jsou variantou sladké pochoutky pro ty, koho trápí alergie na lepek. Najít si na bezlepkové palačinky recept však může každý, bezlepkové těsto na palačinky je totiž lehčí a pro tělo mnohem snáze stravitelnější. Pro přípravu bezlepkových lívanců a palačinek stačí v receptu vyměnit tradiční pšeničnou mouku za žitnou, mandlovou či jinou bezlepkovou verzi.

Bezlepkové palačinky recept – v čem se liší?

Je-li připravován pro bezlepkové palačinky recept, obsahuje obvykle stejné ingredience jako tradiční recept na palačinky, pouze se liší použitá mouka. Jednou z variant je zvolit stejnou gramáž mouky v bezlepkové verzi – tedy například 200 g hladké mouky zaměnit za 200 g bezlepkové mouky (například Schär nebo Jizerka). Další možností je kombinace různých druhů mouky v jednom receptu. Variantou je například nakombinovat jáhlovou a rýžovou mouku nebo bezlepkovou mouku a pohankovou mouku. Pozor na rozšířenou fámu, že špaldová mouka je bezlepková. Jedná se o zdravější variantu, lepek však obsahuje v poměrně vysoké míře.

Grizzly – nakupujte zdravé verze mouky

Veganské bezlepkové palačinky

Pokud by někdo hledal, jak vypadá na veganské palačinky recept, je to ten s ingrediencemi pouze rostlinného původu. Recept na palačinky pro vegany neobsahuje vejce, a ačkoliv by se mohlo zdát, že příprava palačinek bez této suroviny je takřka nemožná, není tomu tak. Palačinky je možné si vychutnat i bez vajec. Dokonce se připravují i veganské bezlepkové palačinky, které splňují pravidla pro bezlepkovou dietu i veganský životní styl. Takové palačinky se připravují například z rýže.

Veganské palačinky recept – v čem se liší?

Připravuje-li si kdokoliv k snídani nebo jako dezert veganské palačinky, recept může být velmi zásadní. Je totiž důležité ho poskládat z veganských ingrediencí. Recept na palačinky pro vegany obsahuje pouze rostlinné potraviny. Místo tradičního mléka je využíváno sojové, mandlové mléko nebo jiné rostlinné mléko. Při přípravě veganských bezlepkových palačinek je nahrazena tradiční mouka za mouku bez lepku a živočišné mléko za rostlinné. Místo mouky je také možné použít přes noc namočenou rýži.

Proteinové palačinky

Připravit si proteinové palačinky není nic složitého. Jednou možností je zakoupit si již hotovou směs, jako je například směs na proteinové palačinky Nutrend nebo směs na proteinové palačinky Myprotein. Tyto směsi jsou plné pro tělo potřebných bílkovin, a navíc obvykle i bezlepkové. Můžete si je dopřát i pokud držíte dietu bez sacharidů. Proteinové palačinky Nutrend i proteinové palačinky Myprotein je možné pořídit v několika příchutích. Příprava je velmi jednoduchá, směs stačí rozmíchat ve vodě a nalít na pánev. Pokud je potřeba na práškové proteinové palačinky recept, obvykle se nachází na obalu příslušné směsi.

Proteinové palačinky recept – v čem se liší?

Protože však není nad vlastnoručně připravené jídlo, další možností je využít recept na proteinové palačinky a připravit si je podle vlastní chuti. K přípravě proteinových palačinek je potřeba především protein, další suroviny je možné zvolit podle preferencí. Obvykle se proteinová směs smíchá s vajíčkem a vodou, někdy se přidávají ovesné vločky. Následně se proteinové palačinky dochutí libovolně vybraným ovocem.

Nakupujte zdravé proteinové lívance zde >>

Nejlepší recept na palačinky – tipy na přípravu

Zdravé palačinky jsou velmi chutné, a navíc tělu prospěšné, stačí si vyhledat nutriční hodnoty jednotlivých surovin. Pro začátečníka však může být jejich příprava náročnější. Ostatně to samé platí při přípravě tradičních palačinek. Chce to jen zpočátku trochu cviku a zkušeností. Pokud si ale kdokoliv jednou připraví výborné palačinky zdravě, nebude chtít přestat.  Problémům během přípravy lze předejít dodržováním několika pravidel:

  • Mouku prosijte – palačinky připravujte jen z hladké, dobře prosáté mouky, vyvarujete se tak hrudek. Jestliže se i přesto utvoří, přelijte těsto přes jemné síto.
  • První palačinky se obvykle nepovedou– ty neberte příliš vážně. Poslouží vám spíš pro zkoušku, zda je pánev řádně rozehřátá a zda nedáváte příliš mnoho těsta.
  • Pozor na mouku – během opékání palačinek promíchávejte těsto v míse. Mouka má tendenci klesat ke dnu.
  • Správná pánev – spoustu práce vám ušetří pánev určená přímo na opékání palačinek. Má nízké okraje, takže se palačinky lépe vyhazují a obracejí.
  • Odsajte tuk – palačinky prokládejte papírovými ubrousky, abyste odsáli přebytečný tuk.
  • Pohanková obměna – zkuste těsto ze 150 g pohankové mouky s 50 g kukuřičné škrobové moučky, se špetkou soli, lžičkou vinného kamene a lžící třtinového cukru. Postupně smíchejte s 300 ml mléka a lžící slunečnicového oleje.

Zdravé palačinky – recepty

Pro každého, kdo si chce doma připravit zdravé palačinky, recepty mohou být nejen návodem, ale i inspirací. Ačkoliv je obvykle nutné do jisté míry dodržovat postup přípravy, ingredience je možné upravovat na základě vlastních chutí a preferencí.  Receptů na zdravé palačinky je k dispozici spousta, stačí si pouze vybrat ten, který je nejblíže individuální chuti strávníka.

Recept na palačinky základní

Občas si zahřešit není na škodu. Například na víkendovou sváteční snídani se skvěle hodí klasické palačinky. V případě, že se jedná o výjimečnou příležitost, je to v pořádku. Častá konzumace však není doporučována, jelikož je to tučné a kalorické jídlo s jednoduchými cukry. Vždy je však možné připravit si palačinky zdravě.

Ingredience:

  • 250 ml polotučného mléka
  • 2 vejce
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • špetka soli
  • 140 g hladké mouky
  • olej nebo máslo na opékání palačinek

Postup:

V mléce rozmíchejte vejce, vanilkový cukr i sůl a postupně přidávejte mouku. Prošlehávejte metlou. Nechte půl hodiny v chladu odpočívat. Jedině tak vám těsto nebude dál houstnout a vy ho nebudete muset poté ředit. Rozehřejte pánev, slabě ji potřete olejem nebo máslem a postupně opékejte palačinky.

Tip: Vyzkoušejte také pohankové palačinky s ricottou a špenátem nebo další bezmasé recepty!

Banánové lívance

Pokud zrovna není chuť na zdravé palačinky nebo je potřeba nastolit změnu v jídelníčku, ideální náhradou mohou být lívance. Netradiční a zajímavou chuť bude mít těsto na lívance díky ovoci, které je možné přidat přímo do směsi.

Ingredience:

  • 3 ks banánu
  • 6 ks slepičích vajec – vždy počítejte na 1 větší banán dvě vajíčka
  • kokosový olej

Postup:

Banány nakrájejte na kousky a vložte do mixéru. Přidejte k nim rozklepnutá vejce. Rozmixujte směs do hladka a potom odložte na cca 20 minut, aby si odpočinula. Smažte v lívanečníku na kokosovém oleji. 

Špaldové palačinky

Špaldové palačinky mohou být zdravější verzí tradičních palačinek. Volba špaldové mouky je výborná. Obsahuje vitamíny skupiny B, dále hořčík, zinek, fosfor, železo a draslík. Jde o lehce stravitelné jídlo, které má vysoký obsah vlákniny a nízký glykemický index. Díky sýru cottage je navíc jídlo bohaté na bílkoviny.

Ingredience:

  • 300 g špaldové mouky
  • 2 ks vejce
  • 200 ml odtučněného mléka (případně polotučného)
  • 300 g sýra cottage
  • 1 špetka soli
  • 250 g odtučněného tvarohu
  • kokosový olej
  • sezónní ovoce nebo marmeláda s nízkým obsahem cukru

Postup:

Do mixéru vsypte špaldovou mouku a vložte cottage sýr. Vlijte mléko, vložte rozklepnuté vejce a přidejte špetku soli. Rozmixujte na hladké, řidší těsto. Nechte ho asi 20 minut odpočinout. Potom smažte na kokosovém oleji. Jako náplň můžete smíchat rozmačkané sezónní ovoce podle vlastní chuti s tvarohem.

Ovesné palačinky s tvarohem

Jednou z možností, jak si doma připravit těsto na palačinky zdravě, jsou ovesné palačinky. Skvěle je doplní tvaroh, který pro tělo představuje velkou dávku vápníku i ovesné vločky, které mají pozitivní vliv například na funkci srdce.

Ingredience:

  • 250 g odtučněného tvarohu
  • 250 g ovesných vloček
  • 1 celé vejce slepičí
  • odtučněné mléko podle potřeby
  • kokosový olej
  • sezónní ovoce nebo marmeláda s nízkým obsahem cukru

Postup:

Vločky nasypte do mixéru a rozmixujte je na prášek. Přidejte tvaroh a vejce, postupně po lžících přidávejte mléko. Vymixujte hladké řidší těsto, s množstvím mléka to nepřehánějte, aby nebylo příliš řídké. Hotové těsto by mělo minimálně 20 minut odpočívat před dalším zpracováním. 

Pro smažení palačinek je nejlepší kokosový olej. Pokud ho ale nemáte a použijete jiný, buďte opatrní s množstvím. Vždy olejem pánev pouze lehce vymažte. Na náplň usmažených palačinek používejte sezónní ovoce. Palačinky jsou letním jídlem, ideální jsou proto jahody, maliny, ostružiny, borůvky. Pokud nemáte k dispozici čerstvé ovoce, sáhněte po marmeládách s nižším obsahem cukru. Skvělé jsou džemy vlastní výroby, u kterých přesně víte, co jste do nich vložili.

Celozrnné palačinky

Celozrnné palačinky obsahují ovesné mléko. Tato často opomíjená potravina má mnoho benefitů pro lidské tělo. Je plná vápníku a pozitivně ovlivňuje funkci střev, jelikož obsahuje probiotika.

Ingredience:

  • 100 g žitné mouky
  • 100 g špaldové mouky
  • 200 g pohankové mouky
  • 1 litr ovesného mléka
  • 1 špetka soli
  • 1 polévková lžíce olivového oleje
  • kokosový olej
  • sezónní nebo sušené ovoce, případně marmeláda s nízkým obsahem cukru

Postup:

Smíchejte v misce jednotlivé druhy mouky a sůl. Přilévejte postupně mléko a olej. Můžete těsto samozřejmě připravit v kuchyňském mixéru či robotu. Hotové těsto nechte asi 20 minut odpočinout. Smažte na kokosovém oleji z obou stran.

Co dělat, když nemáte na náplň sezónní čerstvé ovoce ani kvalitní marmeládu? 

Můžete si poradit docela jednoduše. Stačí mít po ruce pytlík sušeného ovoce. Rozvařte v hrnci s vodou doměkka a nechte zchladnout. Potom přelijte do mixéru a rozmixujte do hladka. Budete mít rychle připravenou domácí marmeládu úplně bez cukru. Pozor, s vodou to nepřehánějte, aby výsledná marmeláda nebyla příliš řídká a dala se na palačinky dobře natírat! Směs různých druhů celozrnné mouky použité do těsta vám dodá hlavně velké množství vitamínů skupiny B, ale také minerály a vlákninu.

Raw palačinky z banánů

V posledních letech získává stále větší popularitu raw strava, tedy strava, při níž se nepovoluje tepelná úprava pokrmů, jedině přirozené sušení či ohřátí cca do 45 °C. Zdravé palačinky s banánem jsou navíc nesmrtelnou a velmi chutnou kombinací. Banány slouží jako podpora imunitního systému, pomáhají regulovat krevní tlak a v těle působí protizánětlivě. Kromě toho se jedná o chutné ovoce, které je ideální volbou při chuti na sladké.

Ingredience:

  • 10 ks banánů
  • 3-4 ks polévkové lžíce citronové šťávy
  • 1 kávová lžička skořice
  • 200 g ořechů podle chuti
  • 5 polévkových lžic javorového sirupu

Postup:

Banány nakrájejte na kostky a vložte je do mixéru. Přilijte 3-4 lžíce citronové šťávy a lžičku skořice. Rozmixujte na hladký krém. Potom naneste stejnoměrnou tenkou vrstvu hmoty na pečící papír či plát sušičky opatřený sušící vložkou. Sušte při teplotě maximálně 45 °C.

Odhadovaná doba sušení je asi 5-6 hodin. Lepší je sušit déle a pomaleji. Když je palačinka usušená a vychladlá, rádýlkem ji řežte na čtverce. 

Čtverečky můžete ještě navíc potírat ořechovým krémem. Ořechy namočte asi na hodinu do vody, poté je přes síto opláchněte, vsypte je do mixéru, přidejte javorový sirup, 5 lžic citronové šťávy a rozmixujte na kaši. Oříškovým krémem potírejte palačinky a rolujte je.

Americké lívance s domácím slaným karamelem

A jako bonusový recept jsme si pro vás připravili pravé americké lívance. Pokud se chcete po ránu (nebo vlastně kdykoli během dne) pořádně rozmazlit, jsou tyhle nadýchané lívance se šlehačkou a slaným karamelem tou nejjasnější volbou. Těsto na lívance je navíc snadné na přípravu a nepotřebujete na něj žádné speciální ingredience.

Ingredience

  • 190 g hladké mouky
  • 4 lžičky kypřícího prášku
  • 1 lžíce krupicového cukru
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 vejce
  • 250 ml polotučného mléka
  • 5 lžic másla, rozpuštěného
  • rostlinný olej na opékání
  • hrst vlašských ořechů, nasucho opražených
  • lístky máty na ozdobení

Slaný karamel

  • 75 g másla
  • 50 g moučkového cukru
  • 50 g světlého třtinového cukru
  • 50 g zlatého sirupu
  • 100 ml 40% smetany ke šlehání
  • 1,5 lžičky hrubé mořské soli

Postup

Mouku prosijte do mísy, přisypte kypřící prášek, cukr a sůl. V jiné míse prošlehejte vejce s mlékem a máslem. Vlijte k mouce a promíchejte tak, aby vzniklo hladké těsto. Nechte alespoň 10 minut odpočívat.

Na karamel dejte do hrnce máslo, oba cukry a zlatý sirup, na mírném ohni nechte rozpustit a krátce povařte, dokud směs nezhoustne. Sejměte z ohně a vlijte šlehačku. Vraťte na plotnu a minutu povařte, vmíchejte sůl a odstavte.

    Získejte ZDARMA jídelníček na míru vašim potřebám a exkluzivní SLEVY od našich partnerů!


    Mohlo by vás zajímat

    © COPYRIGHT 2021 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.