5x palačinky a lívance zdravěji: Skvělé recepty, se kterými nepřiberete ani deko

Proč jsou vůbec palačinky nezdravé? Určitě to sami dobře víte… obsahují spoustu bílé mouky, tedy jednoduchých sacharidů. A jestliže je nespálíte pohybem, mění se v tukové polštářky a poté se usazující zejména na břiše, stehnech a hýždích.

Mimo to do těsta často přidáváte plnotučné mléko, se kterým se pojí zvýšené množství živočišného tuku a je tak útokem na hladinu cholesterolu ve vaší krvi. 

A v neposlední řade se palačinky a lívance smaží na tuku a právě úprava smažením je z pohledu zdravé výživy a energetické hodnoty jídla tou nejhorší! A na konec ke slovu přichází i náplň, kdy sladké marmelády a pomazánky z obchodů obsahují spoustu jednoduchých cukrů.

Možná vás teď po výčtu všeho nejhoršího přešla na tuto lahůdku chuť. To by ale byla škoda. Nabídneme vám pět receptů na palačinky a lívance, na kterých si pochutnáte a na vaše tukové polštářky a hladinu cholesterolu to nebude mít žádný nebo mizivý vliv. Uvidíte, že se dá mlsat zdravěji!

Palačinky tipy a triky na přípravu

  • Mouku prosijte – palačinky připravujte jen z hladké, dobře prosáté mouky, vyvarujete se tak hrudek. Jestliže se i přesto utvoří, přelijte těsto přes jemné síto.
  • První palačinky – ty neberte příliš vážně. Poslouží vám spíš pro zkoušku, zda je pánev řádně rozehřátá a zda nedáváte příliš mnoho těsta.
  • Pozor na mouku – během opékání palačinek promíchávejte těsto v míse. Mouka má tendenci klesat ke dnu.
  • Správná pánev – spoustu práce vám ušetří pánev určená přímo na opékání palačinek. Má nízké okraje, takže se palačinky lépe vyhazují a obracejí.
  • Odsajte tuk – palačinky prokládejte papírovými ubrousky, abyste odsáli přebytečný tuk.
  • Pohanková obměna – zkuste těsto ze 150 g pohankové mouky s 50 g kukuřičné škrobové moučky, špetkou soli, lžičkou vinného kamene a lžící třtinového cukru. Postupně smíchejte s 300 ml mléka a lžící slunečnicového oleje.

Recept na palačinky základní

  • 250 ml polotučného mléka
  • 2 vejce
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • špetka soli
  • 140 g hladké mouky
  • olej nebo máslo na opékání palačinek

V mléce rozmíchejte vejce, vanilkový cukr i sůl a postupně přidávejte mouku. Prošlehávejte metlou. Nechte půl hodiny v chladu odpočívat. Jedině tak vám těsto nebude dál houstnout a vy ho nebudete muset poté ředit. Rozehřejte pánev, slabě ji potřete olejem nebo máslem a postupně opékejte palačinky.

Banánové lívance

Co budete potřebovat

  • 3 ks banánu
  • 6 ks vejce slepičí – vždy počítejte na 1 větší banán dvě vajíčka
  • kokosový olej

Banány nakrájejte na kousky a vložte do mixéru. Přidejte k nim rozklepnutá vejce. Rozmixujte směs do hladka a potom odložte na cca 20 minut, aby si odpočinula. Smažte v lívanečníku na kokosovém oleji. Banán je velmi zdravým ovocem. Obsahuje hodně horčíku, takže je výborným protistresovým pokrmem, dále je v něm hodně draslíku, ale i vápníku, fosforu. Stopově v něm najdete například zinek, mangan a měď, tedy další prvky, které vaše tělo potřebuje.

Špaldové palačinky

Co budete potřebovat?

  • 300 gramů špaldové mouky
  • 2 ks vejce
  • 200 ml odtučněného mléka (případně polotučného)
  • 300 gramů sýra cottage
  • 1 ks špetka soli
  • 250 gramů odtučněný tvaroh
  • kokosový olej
  • sezónní ovoce nebo marmeláda s nízkým obsahem cukru

Postup:

Do mixéru vsypte špaldovou mouku a vložte cottage sýr. Vlijte mléko a vložte rozklepnuté vejce a přidejte špetku soli. Rozmixujte na hladké řidší těsto. Nechte ho asi 20 minut odpočinout. Potom smažte na pánvi na kokosovém oleji. Jako náplň můžete smíchat rozmačkané sezónní ovoce podle vlastní chuti s tvarohem. Volba špaldové mouky je výborná. Obsahuje vitamíny skupiny B, dále hořčík, zinek, fosfor, železo a draslík. Jde o lehce stravitelné jídlo s vysokým obsahem vlákniny a nízkým glykemickým indexem. Sýr cottage navíc receptu dodá i dostatek bílkovin.

Ovesné palačinky s tvarohem

Co budete potřebovat:

  • 250 gramů odtučněného tvarohu
  • 250 gramů ovesných vlček
  • 1 ks celé vejce slepičí
  • odtučněné mléko podle potřeby
  • kokosový olej
  • sezónní ovoce nebo marmeláda s nízkým obsahem cukru

Postup:

Vločky vsypte do mixéru a rozmixujte je na prášek. Přidejte tvaroh a vejce a postupně po lžících přidávejte mléko. Vymixujte hladké řidší těsto, s množství mléka to nepřehánějte, aby nebylo příliš řídké. Hotové těsto by mělo minimálně 20 minut odpočívat před dalším zpracováním. Pro smažení palačinek je nejlepší kokosový olej. Pokud ho ale nemáte a použijete jiný, buďte opatrní s množstvím. Vždy olejem pánev pouze lehce vymažte. Na náplň usmažených palačinek používejte sezónní ovoce. Palačinky jsou letním jídlem, ideální jsou proto jahody, maliny, ostružiny, borůvky. Pokud nemáte k dispozici čerstvé ovoce, sáhněte po marmeládách s nižším obsahem cukru. Ideální jsou džemy vlastní výroby, u kterých přesně víte, co jste do nich vložili.

Celozrnné palačinky

Co budete potřebovat:

  • 100 gramů žitné mouky

  • 100 gramů špaldové mouky

  • 200 gramů pohankové mouky

  • 1 litr ovesného mléka

  • 1 ks špetka soli

  • 1 ks polévková lžíce olivového oleje

  • kokosový olej

  • sezónní nebo sušené ovoce nebo marmeláda s nízkým obsahem cukru

Postup:

Smíchejte v misce jednotlivé druhy mouky a sůl. Přilévejte postupně mléko a olej. Můžete těsto samozřejmě připravit v kuchyňském mixéru či robotu. Hotové těsto nechte asi 20 minut odpočinout. Smažte na kokosovém oleji z obou stran.

Co dělat, když nemáte na náplň sezónní čerstvé ovoce ani kvalitní marmeládu? Můžete si poradit docela jednoduše. Stačí mít po ruce pytlík sušeného ovoce. Rozvařte v hrnci s vodou doměkka a nechte zchladnout. Potom přelijte do mixéru a rozmixujte do hladka. Budete mít rychle připravenou domácí marmeládu úplně bez cukru. Pozor, s vodou to nepřehánějte, aby výsledná marmeláda nebyla příliš řídká a dala se na palačinky dobře natírat! Směs různých druhů celozrnné mouky použité do těsta vám dodá hlavně velké množství vitamínů skupiny B, ale také minerály a vlákninu.

Raw palačinky z banánů

Co budete potřebovat:

  • 10 ks banánů

  • 3-4 ks polévkové lžíce citronové šťávy

  • 1 ks kávová lžička skořice

  • 200 gramů ořechů podle chuti

  • 5 ks polévkové lžíce javorového sirupu

V posledních letech získává stále větší popularitu raw strava, tedy strava, při níž se nepovoluje tepelná úprava pokrmů, jedině přirozené sušení či ohřátí cca do 45 °C. Proto si můžete vyzkoušet i zdravé raw palačinky! Banány nakrájejte na kostky a vložte je do mixéru. Přilijte 3-4 lžíce citronové šťávy a lžičku skořice. Rozmixujte na hladký krém. Potom naneste stejnoměrnou tenkou vrstvu hmoty na pečicí papír či plát sušičky opatřený sušicí vložkou. Sušte při teplotě maximálně 45 °C.

Odhadovaná doba sušení je asi 5-6 hodin. Lepší je sušit déle a pomaleji. Když je palačinka usušená a vychladlá, rádýlkem ji řežte na čtverce. Čtverečky můžete ještě navíc potírat ořechovým krémem. Ořechy namočte asi na hodinu do vody, poté je přes síto opláchněte, vsypte je do mixéru, přidejte javorový sirup a 5 lžic citronové šťávy a rozmixujte na kaši. Oříškovým krémem potírejte palačinky a rolujte je.

Americké lívance s domácím slaným karamelem

A jako bonusový recept jsme si pro vás připravili pravé americké lívance! Pokud se chcete po ránu (nebo vlastně kdykoli během dne) pořádně rozmazlit, jsou tyhle nadýchané lívance se šlehačkou a slaným karamelem tou nejjasnější volbou!

    Lívance

    • 190g hladké mouky
    • 4 lžičky kypřicího prášku
    • 1 lžíce krupicového cukru
    • 1/2 lžičky soli
    • 2 vejce
    • 250ml polotučného mléka
    • 5 lžic másla, rozpuštěného
    • rostlinný olej na opékání
    • hrst vlašských ořechů, nasucho opražených
    • lístky máty na ozdobení

    Slaný karamel

    • 75g másla
    • 50g moučkového cukru
    • 50g světlého třtinového cukru
    • 50g zlatého sirupu
    • 100ml 40% smetany ke šlehání
    • 1,5 lžičky hrubé mořské soli

    Mouku prosejte do mísy, přisypte kypřicí prášek, cukr a sůl. V jiné míse prošlehejte vejce s mlékem a máslem. Vlijte k mouce a promíchejte tak, aby vzniklo hladké těsto. Nechte alespoň 10 minut odpočívat.

    Na karamel dejte do hrnce máslo, oba cukry a zlatý sirup a na mírném ohni nechte rozpustit a krátce povařte, dokud směs nezhoustne. Sejměte z ohně a vlijte šlehačku. Vraťte na plotnu a minutu povařte, vmíchejte sůl a odstavte.

    Na rozpáleném oleji postupně opečte lívance z obou stran dozlatova. Lívance rozdělte na talíře, přelijte karamelem, posypte opraženými ořechy a ozdobte snítkou máty. Podávejte s domácí šlehačkou. 

    Chcete dostávat zajimavé jídelníčky do mailu?

    © COPYRIGHT 2020 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.