Špagety s červenou čočkou

Ingredience na 1 porci

Cibule1 kus
Mrkev1 kus
Česnek1 stroužek
Bazalka čerstvá1 hrst
Sůl1 špetka
Pepř1 špetka
Rozmarýn1 g
Sýr parmazán strouhaný15 g
Špagety bezlepkové50 g
Celer řapíkatý1 kus
Ocet vinný5 g
Olej kokosový2 ml
Máslo ghee5 g
Čočka červená0.5 kusy
Tomatová pasta2 g

Čočka se může stát skvělou alternativou k masu. Jedná se o luštěninu bohatou na vitamíny a železo. Navíc pomáhá snižovat hladinu škodlivého cholesterolu.

 

Nejdříve uvařte čočku ve vodě dle návodu na obalu. Výhodou červené čočky je také to, že se oproti jiným odrůdám nemusí namáčet přes noc.

 

Na rozehřáté pánvi s kapkou kokosového oleje poduste na kostičky nakrájenou mrkev, celer, na jemno pokrájenou cibuli, utřený česnek a nasekaný rozmarýn. Celou směs osolte a opepřete podle chuti a poté společně duste asi 6 minut. 

 

Když je směs podušená, přidejte 1/2 polévkové lžíce tomatové pasty a důkladně promíchejte se zeleninou. 

Dále do směsi vmíchejte uvařenou čočku, vinný ocet a zalijte trochou vody. Poté vařte přibližně 10 minut, dokud směs nezhoustne.

 

V posledním krku uvařte v mírně osolené vodě špagety dle návodu. Uvařené špagety zceďte a přimíchejte do čočkové směsi s trochou másla ghee.

 

Na talíři ozdobte strouhaným parmazánem a listy rozmarýnu a čerstvé bazalky. 

Nutriční hodnoty

Celková energetická hodnota 1437.3965 Kj

Bílkoviny19.08 g
Sacharidy56.45 g
Sacharidy z cukrů0.02 g
Tuky3.7 g
Nasycené mastné kyseliny (z tuků)1.55 g
Trans mastné kyseliny (z tuků)0.21 g
Cholesterol0.03 g
Vláknina27.21 g
Vápník0.01 g

Alergeny

Mléko a výrobky z něj

Celer a výrobky z něj

Skořápkové plody a výrobky z nich – jedná se o všechny druhy ořechů

Graf nutričních hodnot

© COPYRIGHT 2021 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.