Staročeská hrstková polévka recept

hrstková polévka

Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149

Ingredience na 1 porci

Žlutý hrách půlený50 g
Čočka červená po uvaření50 g
Kroupy vařené50 g
Ovesné vločky bezlepkové jemné1 hrst
Fazole50 g
Cibule1 kus
Směs kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer)50 g
Česnek1 stroužek
Sůl1 špetka
Pepř1 špetka
Zeleninový vývar1500 ml
Olej olivový5 ml

Hrstková polévka postup

1

Hrách, čočku, fazole a kroupy dáme do hrnce s osolenou vodou a uvaříme do měkka. Je také možné větší a tvrdší luštěniny dát den předem do vody změknout.

2

Cibulku nasekejte nadrobno, osmahněte v hrnci na lžíci oleje. Přidejte nastrouhanou nebo na malé kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu a orestujte.

3

Slijte uvařené luštěniny a přidejte do základu spolu s hrstí ovesných vloček na zahuštění. Nakonec zalijte vývarem.

4

Přidejte utřený stroužek česneku se solí, nechte povařit a dochuťte solí a pepřem dle potřeby.

Staročeská hrstková polévka je jednoduchý, levný, rychlý recept plný chuti a výživných luštěnin. Luštěniny recepty obsahují kvalitní rostlinné bílkoviny a proto poslouží i jako dobrá náhrada masových polévek a receptů.

A odkud se vlastně vzala hrstková polévka? Hrstková polévka recept je starý jako koncept polévky samotný. Dříve se jednoduše vzala hrst toho a potom zase toho, uvařilo se, dochutilo a polévka byla na světě. A přesně tak funguje i hrstková polévka. Hrst čočky, hrst hrachu, trocha zeleniny a staročeská hrstková polévka je hotová.

My jsme ji však trochu vylepšili a nabízíme variantu receptu bez mouky, která je ještě zdravější což ocení každý s bezlepkovou stravou. Dnes je navíc k dispozici velké množství různých druhů luštěnin, například moderní červená čočka, která hrstkovou polévku ozvláštní nejen chuťově, ale také přidá barvu. Co tedy vzniklo jako recept z nouze, snadno se promění v hrstkovou polévku recept století.

Nutriční hodnoty

Celková energetická hodnota 1062.585 Kj

Bílkoviny7.9 g
Sacharidy41.96 g
Sacharidy z cukrů6.05 g
Tuky4.3 g
Nasycené mastné kyseliny (z tuků)0.89 g
Trans mastné kyseliny (z tuků)0.11 g
Vláknina8.21 g
Vápník37.01 g

Alergeny

  • Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich
  • Celer a výrobky z něj

Graf nutričních hodnot

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.