Vláčný makovec aneb hrníčkový recept na makovník

vláčný makovec hrníčkový recept na makovník

Ingredience na 1 porci

Mouka hladká400 g
Cukr bílý330 g
Kypřící prášek do pečiva12 g
Vanilkový cukr1 balení
Vejce1 kus
Olej řepkový230 ml
Mléko polotučné500 ml
Mák mletý230 g
Meruňková marmeláda 70% ovoce70 g

Postup makovec

1

Všechny ingredience smícháme dohromady.

2

Těsto vylejeme na vymazaný plech (nebo vyložený pečícím papírem).

3

Pečeme zhruba 20 minut na 170°C.

Co jiného osladí život lépe, než slaďoučký a vláčný makovec? Vyzkoušejte tento hrníčkový makovec recept, který je tak snadný, že ho zvládne kdokoli. V podstatě jen smícháte veškeré ingredience dohromady a vláčný makovec je na světě. Dále těsto na makovec hodíte na plech, plech do trouby a za 20 minut je hotovo. Plech je dobré si předem vymazat a vysypat moukou či vyložit pečícím papírem. Také si předem nastavte troubu na 170°C, aby byla předehřátá. Takto jednoduše připravený vláčný makovec je možné dále vylepšit například polevou. Lze zvolit čokoládovou, citrónovou či jinou polevu dle vaší chuti a vytvořit si tak nejlepší recept makovec přesně pro vás.

Vláčný makovec obsahuje superpotravinu

Mák jako multiminerální doplněk stravy je často považován za superpotravinu. Má mimořádně vysoký obsah vápníku, a to až 600x více než u pšeničné mouky a 9x více než mají jádra vlašských ořechů. Dále obsahuje mnoho vitaminů, například E, B1 a B3. Také kyselinu pantotenovou, která působí proti stresu a podporuje imunitu. A mnoho minerálních látek, kromě zmíněného vápníku je to také měď, zinek, hořčík či železo. Pokud se zajímáte o zdravý životní styl, mohla by vás zajímat také makrobiotická strava. Nepřejídání se, pití vody či bylinkových čajů, lehce stravitelná potrava a ovoce či zelenina od místních farmářů. To vše a mnohem více představuje makrobiotická strava. Konzumací nezpracovaných a čerstvých potravin poskytneme našemu tělu zasloužený odpočinek. K tomu je makrobiotická strava tou nejlepší možnou cestou.

Hrníčkový makovec recept

Pokud preferujete odměřovat ingredience pomocí hrnečků a lžic, jsme tu pro vás. Zde naleznete hrníčkový makovec a díky tomuto postupu si makovník recept připravíte raz dva. Stačí si jen odměřit 3 hrnky hladké mouky, 1 a půl hrnku cukru (jedno jakého), 1 kypřící prášek, 1 vanilkový cukr, 1 vejce, 1 hrnek oleje, 2 hrnky mléka, 1 a půl hrnku mletého máku a 2 lžíce marmelády (dle chuti). Makovník recept je tak ještě snazší, ale přesto stále stejně chutný.

Zdravé palačinky či lívance recept

Pokud byste rádi vyzkoušeli jiné sladké dezerty než recept makovec, můžete se inspirovat receptem na zdravé palačinky či zkusit lívance recept. Není nad to dát si ráno k snídani čerstvé a navíc zdravé palačinky nebo i lívance. Příprava zdravé palačinky je snadná. Stačí dát do těsta například místo mouky ovesné vločky. Také je možné si na palačinky dát ovoce místo marmelády. Oživit takto lze i lívance recept. Postupů na lívance i zdravé palačinky je mnoho a každému vyhovuje něco jiného. Lívance recept se dá dělat s droždím i bez, s kefírem a nebo třeba s ovocem. Někdo do lívance nepřidává cukr vůbec, jelikož už zjistil co je to nízkosacharidová strava a jak je možné sladkou chuť v pokrmech nahradit zdravější variantou než je cukr. Někdy totiž může být cukru pro naše tělo příliš a měli bychom si dát od sladkého trochu pauzu. K tomu se nám pomůže právě nízkosacharidová strava a jídelníček. Často se lidé mylně domnívají, že viníkem jejich tloušťky je primárně tuk a tučná jídla, avšak skrytým ďáblem je cukr. Ten je hlavní příčinou tvorby tukových polštářků na našem těle. Inspirujte se článkem o tom, co je to nízkosacharidová strava a o jejích principech.

Nutriční hodnoty

Celková energetická hodnota 425.0003 Kj

Bílkoviny6.52 g
Sacharidy3.14 g
Sacharidy z cukrů21.37 g
Tuky6.87 g
Nasycené mastné kyseliny (z tuků)1.68 g
Cholesterol0.2 g
Vláknina0.25 g
Sodík0.07 g
Vápník0.04 g
Gi0.15

Alergeny

  • Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich
  • Vejce a výrobky z nich
  • Mléko a výrobky z něj

Graf nutričních hodnot

© COPYRIGHT 2022 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.