Smetanová žampionová omáčka k masu recept

smetanová žampionová omáčka

Ingredience na 1 porci

Žampiony čerstvé400 g
Mouka hladká20 g
Smetana na vaření 10%250 g
Máslo20 g
Citrónová šťáva čerstvá25 g
Kmín1 špetka
Pepř1 špetka
Sůl1 špetka

Postup žampionová omáčka

1

Pokrájíme žampiony a spolu s citrónovou šťávou na másle 15 minut podusíme.

2

Dochutíme solí, pepřem a přidáme mletý kmín.

3

Pomalu vmícháme 2 lžíce hladké mouky. Přidáme smetanu a provaříme.

Smetanová žampionová omáčka je lahůdkou pro každého houbaře či toho, kdo má rád houby. Jednoznačně má žampionová omáčka svoji specifickou chuť, kterou skvěle podtrhne kmín, který se do ní přidává. Můžete ji nechat s kousky žampionů nebo umixovat do hladka, čímž vznikne opravdu jemná smetanová omáčka se žampiony.

Žampiony jako zdroj vitamínů

Houby byly dříve řazeny k rostlinám, ale dnes pro ně již máme vyhrazenou samostatnou říši. Znají je lidé po celé zemi a s oblibou je používají do svých pokrmů, a to ne náhodou. Houby a jmenovitě žampiony, nám poskytují důležité živiny a jsou prospěšné našemu zdraví. Je všeobecně známo, že klíčem k získání dostatku vitamínů a minerálů je pestrá strava, která obsahuje škálu ovoce a zeleniny a čím více barev a druhů, tím lépe. Nicméně tato zeleninová a ovocná filosofie má vedlejší tendenci, která ponechává ve stínu právě houby.

Potraviny bohaté na železo

Konkrétně žampiony jsou velice zdravé a plné vitamínů a minerálů. Obsahují například vitamíny skupiny B, A, K, C, a E. Dále pak kyselinu listovou či železo. Žampiony se tak řadí mezi potraviny bohaté na železo. To je velmi důležité hlavně pro správnou krvetvorbu a je nezbytnou součástí hemoglobinu, myoglobinu a celé řady dalších enzymů. Mezi potraviny bohaté na železo dále patří například listová zelenina, luštěniny, hovězí maso, mořské plody či ořechy.

Žampionová omáčka k masu příprava

Potřebujete přichystat chutný a rychlý oběd? Pak je smetanová žampionová omáčka k masu tím pravým receptem pro vás. Můžete k ní zvolit téměř jakoukoli přílohu. Ať už těstoviny, knedlíky, rýži či brambory. Nejoblíbenější variantou jsou však těstoviny s žampionovou omáčkou, jelikož těstoviny má rád téměř každý. Žampióny pokrájíme na plátky či menší kousky. Na másle houby podusíme spolu s citrónovou šťávou z půlky citrónu. Dusíme zhruba 15 minut. Dochutíme solí, pepřem a přidáme také mletý kmín, který dodá omáčce na zajímavé chuti. Nyní vmícháme asi 2 lžíce hladké mouky a promícháme. Dále přidáme smetanu na vaření a pořádně zamícháme a necháme vše společně provařit.

Šťouchané brambory recept

Takto připravenou žampionovou omáčku můžeme podávat k vařenému masu a knedlíkům nebo jako samostatné jídlo s těstovinami. Skvěle se však hodí i ke šťouchaným bramborám či rýži. Šťouchané brambory recept je velmi snadný. Potřebujete na něj v podstatě jen brambory, cibulku, sůl a pepř. Uvařené brambory smícháte s osmahlou cibulkou a dochutíte. K této příloze je žampionová omáčka vynikající.

Nutriční hodnoty

Celková energetická hodnota 103.861 Kj

Bílkoviny0.18 g
Sacharidy0.8 g
Sacharidy z cukrů0.06 g
Tuky0.94 g
Nasycené mastné kyseliny (z tuků)0.58 g
Trans mastné kyseliny (z tuků)0.3 g
Vláknina0.04 g

Alergeny

  • Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich
  • Mléko a výrobky z něj

Graf nutričních hodnot

© COPYRIGHT 2025 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.