Zdravé náhrady v pečení aneb Jak si dát zákusek a nehřešit

Poradíme vám, jak na to, abyste mohli okouzlit své známé, když přijdou na návštěvu. Jak být skvělým hostitelem a nemuset přitom myslet, jak v pondělí budete dřít v posilovně, abyste vypotili koňakovou špičku či šlehačkový dortík.

Připravit na oslavu narozenin zdravý dort nemusí být zas až tak těžké, stačí si uvědomit pár jednoduchých zásad, které vám k tomu budou nápomocny. Jakou mouku použít? Jaké sladidlo? Pečený, či nepečený dort? Podíváme se podrobně na zdravé pečení, abychom vám v těchto otázkách udělali jasno.

Čím nahradit cukr

Máte nepřekonatelnou chuť na sladké, ale nechcete si dát zákusek, ve kterém víte, že je velké množství rafinovaného cukru? Znáte totiž všechna rizika spojená s vysokou konzumací tohoto tichého zabijáka. Nahradit ho můžete zcela jednoduše, nejde o žádná umělá sladidla, lze totiž využívat především přírodních variant.

Agávový sirup
Tento sirup podobný medu se používá již od nepaměti, Aztékové ho považovali za boží dar. Dbejte jen na to, že obsahuje opravdu vysoké množství fruktózy, proto jeho sladivost je velká. Stačí ho použít málo.

Med
Bohatý na antioxidanty, vhodný jako sladidlo do nápojů. Jen pozor na to, že když dáte med do čaje, který jste právě uvařili, přijde o své léčivé účinky. Tedy do mátového čaje na chřipku ho dejte až tehdy, když je čaj trochu vychlazený. Je vhodný do koláčů, zákusků i polev. Dodá jim sladkou chuť, krémovou konzistenci a krásnou medovou barvu.

Javorový sirup
Výborná sladivost, skvělá chuť. Kupujte však opravdu kvalitní sirupy, ne náhražky plné cukru. Hodí se na všechny druhy pečení, ale i na domácí granolu, do dresinků, salátů či na palačinky a lívance.

Jablečná šťáva
100% jablečná neslazená šťáva vám vykoná stejnou službu jako bílý cukr. Dávejte stejné množství, co byste dali cukru, jen potom přidejte mouku, jelikož budete mít těsto řidší.

Sušené ovoce
Rozmixované sušené ovoce vám dokonale osladí moučník a přidá výhody sušeného ovoce, jako je obsah antioxidantů a vlákniny.

Kokosový cukr
S tímto sladidlem opatrně, sice to není bílý rafinovaný cukr, ale pořád je to cukr. Musíte dbát na jeho kvalitu a ideálně ho střídat s jinými variantami. Je skvělý na slazení kávy.

Přezrálé banány
Rozmixujte přezrálý banán, který byste jinak vyhodili, a použijte ho do jakéhokoli moučníku, osladí vám ho stejně, ne-li víc než cukr.

Pozor si dejte také na mouku

Tato kapitola je trochu složitější, pokud do zdravější varianty počítáme to, že chceme, aby mouka byla bezlepková. Zde vám přinášíme směs různých druhů mouk, které když smícháte, vznikne vám bezlepková, zdravější mouka na pečení.

Na 1 kg mouky budete potřebovat:

  • 200 g cizrnové mouky,
  • 200 g prosné mouky,
  • 300 g bílé rýžové mouky,
  • 300 g bramborového škrobu,

V některých receptech lze mouku nahradit bezlepkovou variantou, kdy například:

  • Odpalované těsto můžete připravit z kombinace rýžové mouky s bramborovým škrobem a xanthanové gumy.
  • Ovocné koláče můžete připravit z mouky mandlové.
  • Bábovku připravte s využitím kukuřičného škrobu.

Ten z vás, kdo nemá potřebu vynechávat lepek, může použít jakoukoli celozrnnou mouku.

Výhody raw moučníků

Raw moučníky jsou nepečené, nepoužíváte u nich tedy mouku ani kypřicí prášek, což je výhodou číslo jedna. Druhou výhodou je, že ve většině sladkých receptů v raw jídelníčku není přidaný rafinovaný cukr.

  • vysoký obsah živin
  • zvýšení energie
  • bez přidaných cukrů
  • bez trans tuků
  • nižší obsah aditiv
  • vysoký obsah draslíku, hořčíku, kyseliny listové a vlákniny
  • nižší obsah tuků, cholesterolu a sodíku
  • pozitivní vliv na psychický stav
  • ekologicky šetrné stravování

Raw čokoládový řez

Ingredience:

  • 200 g kešu ořechů či slunečnicových semínek,
  • 30 g holandského kakaa,
  • 150 g javorového sirupu,
  • 30 g kokosového oleje,
  • 1 čajová lžička mleté vanilky nebo vanilkový extrakt,
  • špetka nerafinované soli,
  • 110 ml vody

Postup:
Kokosový olej nechte rozehřát ve vodní lázni, poté všechny ingredience dejte do mixéru a mixujte tak dlouho, dokud vám nevznikne krásně krémová hmota. Připravte si menší dortovou formu či zapékací misku. Ideálně o velikosti 10 x 15 cm. Pokud budete dělat z dvojité dávky, ideální formou je menší kulatá forma na dortový korpus. Formu vyložte fólií nebo pečicím papírem, krém vlijte do formy, kterou přiklopíte i svrchu a dáte vychladit do mrazáku. Na ozdobu dortu můžete použít naprosto cokoli, jakékoliv čerstvé ovoce, ořechy, jedlé květiny apod.

Jahodový raw dort

Ingredience na korpus:

  • 1 hrnek mandlí,
  • ½ hrnku datlí,
  • 1 hrnek kešu ořechů,
  • 3 polévkové lžíce vody

Ingredience na krém:

  • 2 hrnky jahod,
  • 1 kus citronu,
  • 1 hrnek kešu ořechů,
  • 1 hrnek kokosového oleje,
  • ½ hrnku agávového sirupu,
  • 1 čajová lžička vanilky

Postup:
Ingredience na korpus důkladně umixujte v mixéru. Nejprve mixujte ořechy, ze kterých se vám vytvoří mouka, poté přidejte datle, dokud se vám těsto nespojí a nevytvoří se vám lepivá hmota. Těsto vmačkejte do klasické dortové kulaté formy. Ingredience na krém kromě oleje dejte taktéž umixovat. Když máte hladký krém, přilijte rozpuštěný olej a mixujte tak dlouho, dokud se vám dokonale nespojí s krémem. Krém poté nalijte na korpus do formy, dejte do lednice na několik hodin ztuhnout. Hotový dezert ozdobte čerstvými jahodami a lístečky máty.

Pokud pro své moučníky potřebujete čokoládovou polevu, nahraďte ji raw živou čokoládou z ½ hrnku nepraženého kakaa, ½ hrnku agávového sirupu a ¼ rozehřátého kokosového oleje, kdy všechny tyto ingredience jednoduše ušleháte dohladka.

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.