Zapečené brambory v alobalu – se smetanou, kuřecím masem i brokolicí

Brambory s kuřecím masem pečeným v alobalu

Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149

Ingredience na 1 porci

Cibule1 kus
Brambory160 g
Sůl1 špetka
Pepř1 špetka
Kmín2 špetky
Olej kokosový4 ml

Zapečené brambory jsou oblíbenou klasikou v mnoha českých domácnostech. Představují chutnou přílohu, která nabízí mnoho variant, ale můžeme je rovnou zapékat i s masem, abychom získali rovnou kompletní hlavní chod. Vyberete si raději zapečené brambory s kuřecím masem nebo si zpestříte zdravý jídelníček zapečenými bramborami s brokolicí?

Zapečené brambory v alobalu – základní recept

Brambory nakrájíme na kolečka, osolíme, opepříme a posypeme kmínem. Cibuli nakrájíme také na kolečka. Připravíme si větší kus alobalu a doprostřed kápneme olej. Potom navrstvíme okořeněné brambory a cibuli, vše dobře zabalíme a pečeme 30 minut v troubě předehřáté na 200 °C. Takto připravené zapečené brambory se dobře hodí ke grilovanému masu nebo zeleninovému salátu, skvěle doplní i domácí gyros.

Tento základní recept můžeme dále vylepšovat. Oblíbené jsou zapečené brambory se smetanou nebo se sýrem, zapečené brambory s kuřecím masem nebo nejrůznější zeleninou.

Zapečené brambory se smetanou nebo se sýrem

Postup přípravy je stejný, jako v základním receptu, ale před zabalením do alobalu brambory zakápneme tučnější smetanou. Brambory se smetanou jsou šťavnatější a krémovější, ale také nepatří zrovna mezi dietní jídla. Abychom dodali bramborám ještě další chuťový rozměr, můžeme použít nejrůznější bylinky a koření. Zapečené brambory se smetanou skvěle doplní třeba snítka tymiánu, středomořský nádech dodá máta.

Podobně jednoduchá je příprava zapečených brambor se sýrem. Milovníci sýra si mohou hotové brambory posypat oblíbeným druhem nastrouhaného sýra, vhodná je např. aromatická niva nebo čedar. Sýr je možné přidat také přímo do alobalu před zapékáním, při jeho vhodném výběru bude pokrm stejně krémový, jako když připravujeme zapečené brambory se smetanou. I tyto jednoduché bezmasé recepty dobře poslouží jako jednoduchý hlavní chod, doplněný třeba zeleninovým salátem.

Zapečené brambory se smetanou a sýrem můžeme připravovat také v pekáčku. Tuto oblíbenou přílohu v jídelním lístku najdeme jako gratinované brambory.

Zapečené brambory s kuřecím masem

Zapečené brambory v alobalu můžeme připravovat také jako kompletní hlavní chod, tedy péct je přímo s masem jako variantu jídla z jednoho hrnce. Nejčastější volbou jsou zapečené brambory s kuřecím masem, výhodou kuřecího masa je jeho krátká příprava. Můžeme k bramborám přidat například i zbytky pečeného kuřete, příprava se tak ještě zrychlí.

Zapečené brambory s kuřecím masem nabízejí spoustu možností dochucení. Velmi jednoduché je samozřejmě posypat kuřecí maso připraveným grilovacím kořením, ale můžeme experimentovat s různými druhy koření (kari, římský kmín) nebo bylinek (rozmarýn, tymián) a připravit tak zapečené brambory s kuřecím masem na indický nebo středomořský způsob.

Dále můžeme kuřecí maso předem naložit do marinády, takže jeho chuť bude ještě intenzivnější a maso křehčí. Marinádu můžeme připravit z oleje ochuceného česnekem a dalším oblíbeným kořením (vhodná je např. uzená paprika). Pro větší experimenty si můžeme připravit marinádu z jogurtu: smícháme bílý jogurt, citronovou šťávu, špetku soli, česnek a tymián podle chuti, maso naložíme přes noc a před pečením zabalíme spolu s bramborami do alobalu. Zapečené brambory s kuřecím masem naloženým v jogurtové marinádě bude podobně šťavnaté jako zapečené brambory se smetanou.

Zapečené brambory s mletým masem

Kromě kuřecího masa můžeme brambory zapékat také s mletým masem. V tomto případě je vhodné maso předem uvařit a při balení do alobalu střídat vrstvy brambor nakrájených na kolečka a mletého masa.

Takto je možné připravovat například zapečené brambory s mletým masem na způsob boloňské omáčky s rajčaty i další zeleninou. Můžeme se nechat inspirovat i starými westerny a připravit si zapečené brambory s mletým masem a fazolemi na kovbojský způsob. Pokud přidáme do mletého masa římský kmín, česnek a špetku skořice, získáme chuť podobnou oblíbené řecké musace. Můžeme přidat také na plátky nakrájený lilek, který zapečené brambory s mletým masem posune mezi dietní jídla vhodná i pro přísnější zdravotní diety, jako je bezezbytková strava.

Zapečené brambory s uzeným

Použití uzeného masa, které nevyžaduje před konzumací žádnou tepelnou úpravu, zrovna neobohatí zdravý jídelníček, ale za to je jeho příprava ještě jednodušší než zapečené brambory s kuřecím masem. V tomto receptu stačí brambory nakrájet na kolečka, osolit a okořenit kmínem a zabalit je do alobalu spolu s na kostky nakrájeným uzeným masem a cibulí. Abychom získali ještě intenzivnější chuť, můžeme přidat slaninu, česnek nebo vše okořenit uzenou paprikou. Zapečené brambory s uzeným masem skvěle doplní také kysané zelí nebo jiná nakládaná zelenina.

Zapečené brambory s brokolicí

Brambory v alobalu můžeme připravit také jako bezmasé recepty. Velmi časté jsou zapečené brambory s brokolicí, která je příbuznou květáku a pochází ze Středomoří. Brokolice obsahuje spoustu vitamínu C, vitamínu E a také kyseliny listové, je bohatá i na minerální látky a vlákninu.

Pokud připravujeme zapečené brambory s brokolicí, stačí brokolicové růžičky přidat k bramborám, nevyžaduje žádnou předchozí přípravu – můžeme je předem uvařit na skus v osolené vodě, ale není to nutné. Zapečené brambory s brokolicí skvěle doplní různé druhy sýra, které zajistí krémovou konzistenci podobně jako zapečené brambory se smetanou. Přidat můžeme i smetanu samotnou nebo nakrájenou šunku, brokolice odlehčí i zapečené brambory s kuřecím masem.

Zapečené brambory s cuketou

Cuketa se v posledních letech stále častěji objevuje v českých kuchyních a zahrádkách. Spousta pěstitelů se také potýká s velkou úrodou, recept na zapečené brambory s cuketou tak jistě přijde vhod.

Cuketu můžeme jíst syrovou podobně jako okurku, pokud připravujeme zapečené brambory s cuketou, stačí tedy ingredience jen pokrájet na kolečka, okořenit a společně zabalit do alobalu. Zapečené brambory s cuketou a případně i další středomořskou zeleninou (paprika, lilek, rajčata) můžeme dochutit olivovým olejem a provensálskými bylinkami. Nic nezkazíme ani přidáním česneku. Tento pokrm rozhodně patří mezi dietní jídla, se kterými nebude mít problém ani přísnější zdravotní dieta, jakou je např. bezezbytková strava.

Pečená brambora v alobalu s jogurtovým dipem

Další oblíbenou přílohou se v posledních letech stala jedna samostatná pečená brambora v alobalu. Tu je před pečením potřeba propíchat vidličkou a uvařit ve vodě do poloměkka (přibližně 6 – 10 minut). Následně ji zabalíme do alobalu a pečeme asi 15 minut. Při podávání bramboru vybalíme z alobalu a nahoře ji nařízneme do kříže. Můžeme ji doplnit pouze zakysanou smetanou nebo bylinkovým dipem, ale také složitější masovou nebo zeleninou náplní.

Připravit jogurtový dip, který pečenou bramboru doplní, není nic složitého. Pro dietní jídla stačí smíchat dobrý bílý jogurt se špetkou soli, bylinkami nebo česnekem a je hotovo. Ale i dipy mohou být zlatým hřebem večera a pokrmu – můžeme přidat najemno nakrájené kyselé okurky, kopr, vajíčka vařená natvrdo nebo nastrouhaný sýr. Fantazii se meze nekladou a vše záleží jen na vaší chuti. Pokud zdravý jídelníček není vaší prioritou, můžete jogurt nahradit zakysanou smetanou a případně přidat i trochu majonézy. Takto připravená brambora dokonce patří mezi dietní jídla, která skvěle doplní nejen letní zdravý jídelníček a pozdvihnou každé grilování, hodí se jako příloha třeba pro domácí gyros. V tom případě může být pečená brambora v alobalu doplněna také salátem tzatziki, který ještě více podtrhne dovolenkovou atmosféru.

Tip: K pečeným bramborám se skvěle hodí Slim Pasta dresinky. Jsou nízkokalorické a neobsahují žádné tuky!

Pečení v alobalu

Pečení a zapékání jídel v alobalu představuje alternativu k běžnému pečení masa nebo zeleniny na plechu a v pekáči. Díky zabalení jídla do alobalu si výsledný pokrm zachová všechny chutě, zůstává šťavnatý a jemný. Před výsledným zabalením je potřeba všechno dobře ochutit, protože během pečení se už k jídlu nedostaneme. Pečení v alobalu je vhodné také jako dietní úprava pokrmů, protože při něm nevzniká přepálený tuk. Takto připravené pokrmy snese i přísnější bezezbytková strava.

Pečení v alobalu se často používá při vaření venku, ať už na grilu nebo přímo na ohništi a ve žhavých uhlících. Taková pečená brambora v alobalu připravená v horkém popelu je opravdovou trampskou lahůdkou. 

Nutriční hodnoty

Celková energetická hodnota 272.056 Kj

Bílkoviny1.02 g
Sacharidy9.19 g
Sacharidy z cukrů6.01 g
Tuky1.25 g
Nasycené mastné kyseliny (z tuků)0.9 g
Trans mastné kyseliny (z tuků)0.1 g
Vláknina3.01 g
Vápník37 g

Alergeny

  • Skořápkové plody a výrobky z nich – jedná se o všechny druhy ořechů

Graf nutričních hodnot

© COPYRIGHT 2025 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.