Hlavní chody
Zdravé hlavní jídlo je základem celodenního stravování. Hlavní chod by měl být zdrojem všech potřebných živin, tedy bílkovin, sacharidů i tuků. Inspiraci mohou poskytnout na chutná hlavní jídla recepty. Jako hlavní chod je možné připravit jakoukoliv kuchyni, zajímavá jsou například italská jídla, asijská či jiná exotická jídla, ale třeba i francouzská kuchyně. Zoufat nemusí ani milovníci českých pokrmů. Ačkoliv je česká kuchyně založena především na konzumaci těžších jídel, neznamená to, že není možné připravit odlehčené verze (dobrým příkladem mohou být některé recepty z vepřového masa). Pokud si kdokoliv není s přípravou zdravých jídel v kuchyni jistý, mohou mu pomoci připravené recepty hlavní jídla obohatit o důležité živiny. Důležitá je nejen volba kvalitních a výživných potravin, ale i způsob přípravy jídel.
V poslední době je oblíbené například hlavní jídlo ze zeleniny a celkově jednoduchá veganská jídla. Často volenou a rychlou variantou může být také hlavní jídlo z brambor nebo jiné vegetariánské hlavní jídlo. Milovníci masa si do bezmasých pokrmů přidají kuřecí, krůtí nebo jiné maso podle chuti. Zdravé hlavní jídlo lze připravit bez ohledu na preference ve stravě – inspirací i pro vegetariány mohou být recepty z vepřového masa, ve kterých maso můžeme nahradit například luštěninami. Samostatnou kapitolou jsou hlavní jídla připravovaná na konkrétní příležitosti. Bohatší hlavní chod si lidé obvykle dopřávají například v neděli, ve svátky nebo na počest narozenin či svátku člena rodiny nebo přátel. Velmi diskutovanou otázkou bývá i hlavní chod na svatbu. Při podobných událostech je důležité zvolit vhodné hlavní jídlo, které zachutná všem hostům. V případě svateb to obvykle bývá česká kuchyně.
Květák s chilli a rozmarýnem
Květák obsahuje významné množství vitamínů, zejména vitamín C, a minerálních látek, tudíž je rozhodně dobré...
Krevetové rizoto
Občas nezaškodí zařadit do svého jídelníčku mořské plody. Jsou bohaté na omega-3 mastné kyseliny, které mají důležitou funkci pro činnost srdce. Celozrnnou rýži...
Cizrna na paprice
Mnozí si k cizrně hledají cestu jen těžko, ale kro si ji jednou oblíbí, ten si s ní rád zaexperimentuje v mnoha zajímavých cizrnových...
Rýžové palačinky
Rýžová mouka je velmi chutná zejména do moučníků a dezertů, navíc je přirozeně bezlepková, tudíž je skvělá při celiakii nebo alergii na lepek. Na těchto palačinkách si ale...
Cuketový salát
Cuketa je zdravá a nízkokalorická, tudíž je vhodná při nejrůznějších dietách. Málokdo ji ovšem konzumuje v syrovém...
Kuřecí stehno se špenátem v rajčatové omáčce
Kuřecí maso je lehké a dobře stravitelné. Ve spojení s rajčaty a špenátem se může navíc stát také vitaminovou bombou. Díky...
Vaječná rýže
Rýže je přirozeně bezlepková plodina, tudíž je oblíbenou přílohou při bezlepkové dietě. Kromě toho ji mají v oblibě lidé,...
Celozrnné těstoviny s bazalkovo-sýrovou omáčkou
Celozrnné produkty jsou významně prospěšnější než klasické "bílé" varianty. Jejich součástí jsou totiž vitamíny, minerály a vláknina, což jsou látky, které by ve zdravém...
Boloňské špagety s čočkou
Čočka se může stát skvělou alternativou k masu. Jedná se o luštěninu bohatou na vitamíny a železo. Navíc pomáhá snižovat hladinu...
Špenátovo-artyčoková směs
Špenát se právem řadí mezi superpotraviny. Obsahuje totiž velké množství prospěšných antioxidantů. Je také skvělý pro...
Ryba se sladkými bramborami
Batáty uvařte do měkka (cca 10 minut). V mixéru si mezi tím rozmixujte pekanové ořechy, trochu strouhanky,(kdo má použijte celozrnnou) a lžičku...
Vanilkový jogurt s ovocem
Jogurt promíchejte s medem a vanilkovými semínky z jednoho vanilkového lusku a skořicí. Na dno sklenice, či pohárku nasypte ovoce, zalijte jogurtem.





