Špenátovo-artyčoková směs

Ingredience na 1 porci

Cibule1 kus
Česnek1 stroužek
Mléko nízkotučné 0,5 % tuku40 ml
Kuřecí maso50 g
Sýr eidam 20% tuku10 g
Špenát čerstvý40 g
Strouhanka20 g
Quinoa30 g
Sýr feta20 g
Olej kokosový3 ml
Máslo ghee7 g
Mouka pohanková celozrnná7 g
Artyčoky ve slaném nálevu90 g

Špenát se právem řadí mezi superpotraviny. Obsahuje totiž velké množství prospěšných antioxidantů. Je také skvělý pro náš zrak, takže je rozhodně dobré si ho občas dopřát v chutném pokrmu.

 

Nejdříve si připravte quinuu. Namočte ji na 5 až 10 minut do studené vody a poté vodu slijte. Poté dejte quinuu vařit do čerstvé mírně osolené vody a vařte asi 15 minut. Nakonec odstavte z plotny a nechte ještě 5 minut dojít.

 

Na rozpálené pánvi orestujte s kapkou oleje cibuli a utřený česnek. Dejte pozor, aby vám česnek nezhořkl. Poté přidejte listový špenát a nechte jej zavadnout. Artyčoky slijte, pokrájejte a přimíchejte do směsi na pánvi. Snižte teplotu na minimum a nechte vše prohřívat.

 

Na druhé pánvi zatím rozpusťte trochu másla ghee, přidejte mouku a mléko a přiveďte směs k varu za stálého míchání. Poté přisypte nastrouhaný eidam a nechte ho rozpustit v omáčce.

Ve větší míse si smíchejte uvařenou quinou, směs se špenátem, sýrovou omáčku, sýr feta pokrájený na kostičky a kuřecí prsní řízek pokrájeny na menší nudličky. Důkladně vše promíchejte a vsypte do předem vymazaného pekáčku.

 

Celozrnnou strouhanku smíchejte s olejem a přelijte touto směsí pekáček. Ten dejte následně do trouby péct na 180° na 25 minut.

Před podávání nechte chvilku vychladnout. 

Nutriční hodnoty

Celková energetická hodnota 357.326 Kj

Bílkoviny2.42 g
Sacharidy12.37 g
Sacharidy z cukrů0.05 g
Tuky2.75 g
Nasycené mastné kyseliny (z tuků)1.67 g
Trans mastné kyseliny (z tuků)0.21 g
Cholesterol0.03 g
Vláknina3.14 g
Vápník4.01 g

Alergeny

Mléko a výrobky z něj

Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich

Skořápkové plody a výrobky z nich – jedná se o všechny druhy ořechů

Graf nutričních hodnot

© COPYRIGHT 2021 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.