Hlavní chody
Zdravé hlavní jídlo je základem celodenního stravování. Hlavní chod by měl být zdrojem všech potřebných živin, tedy bílkovin, sacharidů i tuků. Inspiraci mohou poskytnout na chutná hlavní jídla recepty. Jako hlavní chod je možné připravit jakoukoliv kuchyni, zajímavá jsou například italská jídla, asijská či jiná exotická jídla, ale třeba i francouzská kuchyně. Zoufat nemusí ani milovníci českých pokrmů. Ačkoliv je česká kuchyně založena především na konzumaci těžších jídel, neznamená to, že není možné připravit odlehčené verze (dobrým příkladem mohou být některé recepty z vepřového masa). Pokud si kdokoliv není s přípravou zdravých jídel v kuchyni jistý, mohou mu pomoci připravené recepty hlavní jídla obohatit o důležité živiny. Důležitá je nejen volba kvalitních a výživných potravin, ale i způsob přípravy jídel.
V poslední době je oblíbené například hlavní jídlo ze zeleniny a celkově jednoduchá veganská jídla. Často volenou a rychlou variantou může být také hlavní jídlo z brambor nebo jiné vegetariánské hlavní jídlo. Milovníci masa si do bezmasých pokrmů přidají kuřecí, krůtí nebo jiné maso podle chuti. Zdravé hlavní jídlo lze připravit bez ohledu na preference ve stravě – inspirací i pro vegetariány mohou být recepty z vepřového masa, ve kterých maso můžeme nahradit například luštěninami. Samostatnou kapitolou jsou hlavní jídla připravovaná na konkrétní příležitosti. Bohatší hlavní chod si lidé obvykle dopřávají například v neděli, ve svátky nebo na počest narozenin či svátku člena rodiny nebo přátel. Velmi diskutovanou otázkou bývá i hlavní chod na svatbu. Při podobných událostech je důležité zvolit vhodné hlavní jídlo, které zachutná všem hostům. V případě svateb to obvykle bývá česká kuchyně.
Sýrový špíz
Sýry nakrájíme na kostičky a napícháme na špejle na střídačku spolu se zeleninou. Podáváme s pečivem nebo salátem.
Ovesná kaše s příchutí perníku
V hrnci si dáme vařit vločky s odměrkou proteinu, polovinou kokosu a vodou. (400 ml = 2 sklenice) Ochutíme perníkovým kořením a vaříme do té doby...
Fazolové lusky se skořicí a česnekem
Lusky očistíme od špiček. Povaříme v horké vodě do měkka. Na pánvičce rozpustíme trochu oleje, přidáme na plátky nakrájený česnek, lusky, společně chvilku opékáme a na konec...
Tvaroh se strouhaným jablkem
Jablko nastrouháme nahrubo, smícháme s tvarohem, skořicí, ořechy a medem.
Jogurt s ořechy a medem
Jogurt smícháme se zbylými ingrediencemi.
Vege rizoto
Rýži uvaříme dle návodu na obalu. Na pánvi si rozpustíme trochu másla a na másle podusíme zeleninu. Nakonec vše smícháme...
Plněné cukety
Jednu cuketu rozpůlíme a vydlabeme vnitřek, druhou cuketu nakrájíme na malé kostičky. Papriku také nakrájíme na drobné kostky a cibuli na...
Dušené kuřecí stehno
Kuřecí stehno omyjeme, ochutíme kořením a zprudka opečeme na nepřilnavé pánvi ze všech stran. Poté přidáme na kolečka nakrájenou...
Placičky z krůtího masa a mandlí
Krůtí maso očistíme a nakrájíme na malé kostičky. Osolíme, opepříme, přidáme kurkumu dle chuti a smícháme s...
Zapečená cuketa se Šmakounem
Neoloupanou cuketu nakrájíme na kolečka, necháme chvilku odpočinout. Osolíme, opepříme, poklademe plátky česneku a navrch posypeme strouhaným...
Středomořský tuňák
Tuňáka osolíme, pokapeme citronovou šťávou a necháme cca 10 minut v ledničce odležet. Zeleninu nakrájíme na menší kostky. Polovinu...
Limetkové filé s brokolicí
Nejprve si přichystáme dresing. Smícháme v misce jogurt s prolisovaným česnekem, limetkovou kůrou a limetkovou šťávou ( dle chuti jak má kdo...





