Lipidy

Patří sem oleje a tuky, především sloučeniny vznikající z olejové, linolové a palmitové kyseliny a glycerolu. Dále tato skupina zahrnuje i vosky. Z pohledu výživy nás ale samozřejmě zajímají především tuky a oleje.

Charakteristické pro ně je, že se rozpouští v organických rozpouštědlech, ale nikoli ve vodě a mají nízkou teplotu tání. Velmi důležité jsou lipidy pro tvorbu živočišných buněk a organickou strukturu jejich membrán.

Pro lidský organismus zajišťují lipidy ochranu před tepelnými ztrátami, fungují vlastně jako izolace a brání mechanickému poškození tkání. Zároveň jsou aktivní při stavbě nervových tkání, které obalují, ne nadarmo se proto říká „obalit si nervy tukem“.

Jakkoli je nadbytek lipidů v lidském organismu škodlivý a vede k ukládání do nežádoucích tukových zásob, nedostatek také způsobuje tělu nemalé problémy.

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.