Žlučníková dieta a jaký dodržovat jídelníček

Žlučníková dieta je vhodná nejen pro jedince s onemocněním žlučníku, ale také pro ty, kteří bojují se zažívacími problémy. Dá se s touto dietou zhubnout? Na jakém principu funguje? A které potraviny by se měly u žlučníkové diety konzumovat? Poradíme Vám.

Žlučník je lidský orgán, který má na starosti trávení přijaté potravy. Podílí se především na zpracování tuků. Žluč pomáhá tuky rozpouštět, usnadňuje jejich trávení a následné vstřebání. Pokud žlučník zavalíme nadbytkem tuku, nezvládá jej zpracovat a postupně jsou oslabovány jeho funkce. Vyhněte se komplikacím už teď. Stačí dodržovat zdravý jídelníček na hubnutí jako prevenci.

Nespokojený žlučník se ozývá zpravidla tehdy, když nastávají zdravotní problémy. Potíže nejčastěji způsobuje nezdravý způdob stravování. Pokud Vás trápí bolesti žlučníku a trávicí potíže, co nejdříve navštivte svého praktického lékaře. Očividné zdravotní problémy se nikdy nesnažte vyléčit sami.

Žlučníková dieta je doporučována v případě:

  • zánětu žlučníku
  • žlučníkové kameny
  • žlučníková kolice
  • nádory žlučníku
  • po laparoskopii žlučníku
  • po klasické operaci žlučníku

Jejími zásadami by se ale měli řídit všichni, které žlučník občas potrápí nebo mají problémy s trávením některých druhů potravin. Žlučníková dieta je totiž nejlepší prevencí proti výše jmenovaným chorobám.

Základní pravidla žlučníkové diety
  • Jezte pravidelně 4x – 5x denně menší porce
  • Omezte příjem tuků – max 60g denně 
  • Poctivě snídejte
  • Držte si odstup mezi jídly 2 až 3 hodiny
  • Hlídejte si pitný režim
  • Dopřejte si dostatek kvalitních bílkovin
  • Vyhýbejte se pálivým a nadýmavým potravinám
  • Nekonzumujte alkohol
  • Pijte méně silné kávy


Technologická úprava pokrmů

Z technologických postupů se využívá vaření, vaření v páře, na vodní lázni, pečení, pečení v alobalu a dušení. Zavrhneme smažení, grilování a bohužel i pečení do zlatavé kůrky. Maso opékáme pouze na sucho, podléváme netučným vývarem. Omáčky nezahušťujeme jíškou z másla a mouky. Místo toho můžeme použít na sucho opraženou moukou. Používáme teflonovou pánev, parní, pomalý a tlakový hrnec.


Specifikace diety

Žlučníková dieta funguje na principu omezení tuků a potravin se zvýšeným obsahem cholesterolu. Podstatou jsou lehce stravitelná jídla, která co nejméně zatěžují trávicí ústrojí. Je to plnohodnotná dieta poskytující tělu všechny potřebné živiny. Na rozdíl od některých alternativních diet, se může dodržovat i dlouhodobě.

V podstatě se příliš neliší od běžného zdravého stravování, jen navíc důrazně zakazuje některé druhy potravin a způsoby jejich úpravy. Jako inspiraci můžete použít tyto jedoduché recepty.  Při dodržování diety je třeba pamatovat na to, že každý reaguje na problémy se žlučníkem jinak. Snažte se k dietě přistupovat do určité míry individuálně.

Povolené potraviny

  • Libové maso s minimálním obsahem tuku:  kuřecí a krůtí prsa, telecí, libové hovězí (svíčková, zadní apod.), králík, zajíc, zvěřina
  • Uzeniny: šunky s vysokým obsahem masa
  • Ryby (méně tučné):  treska, pstruh, štika, tuňák, okoun, platýz, lín
  • Mléko a mléčné výrobky: nízkotučné do 30 % tuku – sýry, tvaroh, zakysaná smetana, acidofilní mléko
  • Vejce: jako samotný pokrm se nepodávají, pouze v jídle v lehce stravitelné formě, např. vaječná sedlina
  • Pečivo: starší bílé pečivo, suchary, veka, piškoty
  • Příkrmy: vařené brambory, bramborová kaše, noky, šišky, knedlíky, rýže, těstoviny
  • Rostlinné tuky: margarín, rostlinné oleje
  • Zeleninové polévky, slabší vývary
  • Ovoce (nenadýmavé druhy): jezte bez slupky – jablka, banány, mandarinky, grepy, broskve, meruňky, ostružiny, jahody; vhodné jsou i kompoty
  • Zelenina (nenadýmavé druhy): listová zelenina, okurky (bez slupky), cuketa, špenát, brokolice, celer, ředkvičky, kysané zelí, červená řepa, rajčata, mrkev (mladá), brambory
  • Bylinky a koření: ne ostré a dráždivé  – skořice, hřebíček, muškát, nové koření, jalovec, bobkový list, kopr, petržel a další
  • Nápoje: čistá voda, bylinkové čaje, bílá káva, ovocné a zeleninové šťávy, slabší kakao

Vzorový jídelníček


Zakázané potraviny

  • Masa: tučná, smažená, nakládaná, nevhodná husa, kachna, masové a rybí konzervy, kaviár, zvěřina
  • Vnitřnosti: všechny druhy
  • Sýry: zrající, plísňové, pikantní
  • Zelenina, lušteniny: nadýmavá, pálivá, dráždivá zelenina, kapusta, zelí, rajčata, křen, česnek, medvědí česnek, zelenina v octovém nálevu, luštěniny všeho druhu
  • Ovoce: rybíz, angrešt, kiwi, jahody, borůvky, brusinky, hrozinky, mák, kandované a sušené ovoce
  • Pečivo, moučníky: čerstvé a celozrnné pečivo, pečivo z kynutého, listového, lineckého těsta, smažené a kynuté moučníky, moučníky s tučnými krémy
  • Pochutiny: kečup, hořčice, ostré koření, sojová omáčka, a jiná dochucovadla


Snídaně

  • Rohlík s ovocnou marmeládou
  • Nízkotučný ovocný tvaroh
  • Ovesnou či jáhlovou kaši s ovocem
  • Bílý toast s plátkem libové šunky
  • Omeleta z míchaných vaječných bílků

Svačina

  • Ovocný salát
  • Chléb s libovou šunkou
  • Banán
  • Piškoty
  • Jablko

Oběd a večeře

  • Pstruh vařený v páře s bramborovou kaší
  • Králičí maso s bramborem
  • Dušená nebo grilovaná kuřecí prsa se zeleninovým salátem
  • Brokolicová polévka bez smetany
  • Dušené kuře s bylinkovými brambory
  • Špagety s rajčatovou omáčkou a kousky kuřecího masa
  • Těstovinový salát s tuňákem a zeleninou
  • Zeleninový vývar

Tipy na recepty

Kuře na kořenové zelenině s rýží

  • 1 menší celer
  • 400 g kedluben
  • 2 středně velké petržele
  • 1 mrkev
  • 4 kuřecí prsa
  • Drcený kmín
  • Šalvěj
  • Tymián
  • Pepř a sůl

Všechnu zeleninu nakrájejte na kostičky velké dle vašeho uvážení. Rozprostřete vše do pekáče lehce vymazaného olivovým olejem. Vše posolte, opepřete a promíchejte. Na mřížce v horní části trouby pečte asi 30 minut na 180 °C. Mezitím si připravte maso – lehce naklepejte, osolte, opepřete a posypte ze všech stran bylinkami. Zeleninu promíchejte, maso na ni položte a pečte další půl hodiny. Kuře se zeleninou podávejte s uvařenou rýží.


Krůtí plátek na bylinkách s bramborem

  • Krůtí plátky
  • Čerstvé bylinky – bazalka, tymián, libeček, petrželka
  • Sušená sladká paprika
  • Olej
  • Sůl a pepř

Krůtí plátky naklepejte, osolte a opepřete a naložte nejlépe přes noc do směsi nakrájených bylinek a papriky. Jen lehoučce vše zakápněte olejem, aby se suroviny lépe spojily. Krůtí plátky opékejte i se směsí bylinek na suché pánvi do zlatova. Je dobré použít grilovací pánev, ke které se maso bude méně připékat. Maso podávejte například s bramborovou kaší bez smetany. 


Je vhodná žlučníková dieta pro zdravého člověka?

Žlučníková dieta nepatří k vyhledávaným moderním dietám. Cílem této diety není ani tak zbavit se nežádoucích kil navíc, ale vyčistit příslušný vnitřní orgán. To však neznamená, že žlučníková dieta nemá na hubnutí vliv. Nastartuje Váš přechod na zdravý jídelníček a podepíše se na Vaši linii.

Žlučníková dieta vyžaduje sebekontrolu a dostatečně silnou vůli. Tak, jak je tomu zapotřebí i u ostatních výživových plánů. Pokud netrpíte problémy žlučníkového charakteru, není zapotřebí dodržovat striktně všechny parametry této diety. Můžete ale vyzkoušet jídelníček, rychlé recepty a některá pravidla. Rozhodně Vám neuškodí, spíše naopak. Vhodná kombinace bude ideálním startem pro Váš zdravý životní styl.


27.07.2018

Získejte zdravý jídelníček na míru ZDARMA

  • Sestavený od nutriční poradkyně
  • Komplexní jídelníček pro vaší osobu
  • Recepty na 7 dní ZDARMA

Chci jídelníček ZDARMA

Komentáře ke článku

Abyste mohli přidat komentáře, musíte se přihlásit. Pokud u nás ještě nemáte účet, zaregistrujte se

Chci jídelníček ZDARMA

2 288 345 doručených jídelníčků, za dvě minuty získáte váš!

Tip: Víte, že nejčastěji chtějí lidé zhubnout 10 kg?