Recepty z cizrny

Cizrna, jinak nazývána také římský hrách, obsahuje 20% bílkovin, 50% komplexních sacharidů a 5% tuku. Z vitaminů je v cizrně zastoupeny vitamin B15, který je účinným antioxidantem, vitamíny skupiny B a také velké množství železa, které je potřebné pro osoby trpící chudokrevností.

Dále zahrnuje vysoké procento vápníku, hořčíku a i fosforu. Stejně jako luštěniny, také semena cizrny obsahují látky, které nepříznivě ovlivňují stravitelnost. Tyto účinky je možné eliminovat namáčením a výměnou vody při vaření.

Pokud máte v souvislosti s luštěninami potíže s nadýmáním, vařte je společně s bylinkami, jako jsou bazalka, oregano, majoránka, saturejka nebo libeček. Kromě eliminace nadýmání dodají bylinky pokrmu netradiční, novou chuť.

Cizrna nachází využití hlavně v polévkách, guláších, curry nebo se mixujeme do pomazánek. Mezi nejznámější jídla z cizrny patří bez pochyb cizrnová pomazánka hummus nebo luštěninové karbanátky falafel. Výhodou cizrny je také to, že se dá použít jak do slaných, tak do sladkých receptů. Cizrna je zkrátka skvělá potravina pro váš zdravý jídelníček!

Příprava cizrny

Cizrnu můžete koupit buď to suchou, nebo sterilovanou v plechovce či skleničce.

Se sterilovanou cizrnou máte výhodu, že je měkká a můžete ji ihned použít, zatímco suchou cizrnu musíme nejprve namočit do vody (a to nejlépe na den až dva), aby tzv. oživla a vyklíčila, a poté je nutné ji uvařit na mírném plamenu přibližně hodinu do měkka. Teprve pak ji můžete použít.

Cizrna v kuchyni

V kuchyni se kromě cizrny jako takové, používá i cizrnová mouka. Tou můžete nahradit klasickou pšeničnou mouku. Samotná cizrna má podobně jako kuskus, opravdu všestranné využití.

Můžete ji využít jako přílohu při přípravě masa, obohatit s ní saláty, polévky či dalších hlavní pokrmy. Každý si může pro sebe najít to pravé ořechové, co bude obsahovat vyvážený jídelníček.

Co dokáže?
  • Udržuje jemnou a pevnou pokožku.
  • Je výborným zdrojem bohatým na rostlinné bílkoviny.
  • Cizrnu lze použít v prevenci i terapii civilizačních onemocnění – od kardiovaskulárních chorob a snižování cholesterolu přes obezitu, zácpu až po rakovinu tlustého střeva.

Krémová polévka z cizrny

Ingredience:

  • 500g suché cizrny
  • 2 větší cibule
  • 4 velká rajčata (v zimě plechovku konzervovaných)
  • uzená paprika
  • kousek zázvoru

Cizrnu přes noc namočíme, ráno vyměníme vodu a uvaříme do měkka. Nadrobno nakrájenou cibuli osmažíme na oleji ve větším hrnci. Jakmile zezlátne, zaprášíme ji paprikou a necháme ztmavnout. Přidáme předem uvařenou cizrnu, rajčata, zázvor, osolíme a zalijeme šálkem horké vody. Necháme chvíli povařit a tyčovým mixérem umixujeme na hrubější krém. Dochutíme bylinkami (bazalka nebo koriandr), popřípadě můžeme zjemnit smetanou nebo kokosovým mlékem.

Falafel

Ingredience:

  • 200g suché cizrny namočené přes noc
  • 100g petrželové natě
  • 1 větší cibule
  • 3 stroužky česneku
  • mletý římský kmín
  • sůl
  • pepř
  • 3 pl tahini pasty

Cizrnu namočíme přes noc a dále nevaříme! Poté ji rozmixujeme s cibulí, česnekem a petrželí v mlýnku nebo kuchyňském robotu, můžeme přidat několik lžic tahini (pasta vyrobená ze syrových nebo opražených sezamových semínek). Osolíme, opepříme, přidáme římský kmín, vše důkladně promícháme a v lednici necháme těsto ztuhnout.

Z těsta tvarujeme placičky nebo kuličky. Ty smažíme ve větší vrstvě oleje do zlato-hněda. Druhou variantou je pečení v troubě, falafel je pak méně kalorický, ale také méně křupavý. Falafel podáváme společně s jogurtovým dipem (ve veganské verzi sójovým). Tradiční přílohou je salát tabouleh (rajčata, petrželka kudrnka a bulgur), často se ale podává také v pita chlebu nebo tortile.

Hummus

Ingredience:

  • 500g uvařené cizrny
  • 2 stroužky česneku
  • lžička římského kmínu
  • 2 polévkové lžíce tahini
  • šťáva z celého citrónu
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • 1 čajová lžička soli
  • čerstvé mletý pepř nebo chilli

Uvařenou cizrnu smícháme s česnekem, tahini (sezamovou pastou) a olivovým olejem a mixujeme na hladký krém. Nakonec přidáme podle chuti citrónovou šťávu, sůl, pepř a drcený římský kmín. Podle zamýšlené konzistence případně trochu vývaru z cizrny případně vody. Necháme vychladit v ledničce. Hummus využijeme jako pomazánku na pečivo, ale také jako hlavní jídlo konzumované lžící (např. se zeleninou, olivami a sušenými rajčaty v oleji).

TIP! Mějte tahini vždy po ruce, ať už vás popadne chuť na hummus nebo potřebujete zálivku do salátu.

Křupavá cizrna místo brambůrků!

Další výborná chuťovka, kterou si můžete během pár minut připravit, jako chroupání k oblíbenému filmu či seriálu nebo jen tak k vínu. Na rozdíl od mastných chipsů a jiných pochutin, nebudete muset mít žádné výčitky svědomí!

Stačí předehřát troubu na 190 stupňů, do misky si dát 1-4 hrsti uvařené cizrny a ochutit ji. Cizrnu zakápněte olejem a přidejte oblíbené koření, perfektně se hodí například barbecue směs. Takto marinovanou cizrnu už stačí jen rozložit na plech, vyložený pečícím papírem a upéct zhruba 25 minut, dokud není cizrna křupavá. V průběhu pečení je dobré cizrnu občasně prohrábnout, aby se pekla ze všech stran.

Pusinky z cizrnové vody

Ingredience

  • vodu z vařené cizrny
  • třtinový cukr
  • xantanovou gumu
  • drcenou pravou vanilku
  • pečící papír na plech

Namočíme cizrnu na 12 hodin do vody a poté vodu slijeme, dáme novou a vaříme cca 1h do změknutí cizrny. Následně vodu ve které se cizrna vařila scedíme do mixovací nádoby (lze použít také nálev od sterilizované cizrny).

Počkáme, až vychladne a pak ji můžeme začít šlehat. Voda z cizrny začne znatelně houstnout, přidáme xantanový prášek, třtinový cukr a už mícháme stěrkou, nebo vařečkou. Potom rozdrtíme kousek vanilkového lusku a přidáme špetku do směsi a je hotovo. Nyní už jen vytvoříme pusinky na plech vyložený pečícím papírem a dáme do trouby na 120 stupňů péct cca 1h.

Přejeme dobrou chuť a nezapomeňte se podívat i na další zdravé recepty.

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.