Cuketová buchta: Slané i sladké potěšení

Zbyly vám z letních měsíců ještě nějaké cukety? Plněná cuketa nebo grilovaná cuketa - také už vám to leze krkem? Vyzkoušejte cuketovou buchtu! Výhodou cukety je její neutrální chuť, takže ji můžete péct na sladko i na slano a to na nejrůznější způsoby. Nezahálejte a inspirujte  se s námi.

Cuketové brownies

Brownies sice nepatří mezi úplně klasické buchty, ale cuketa a kvalitní čokoláda jdou zkrátka dokonale dohromady. Ačkoli může zdání klamat, nejedná se o recept, kterým by člověk příliš hřešil. Naopak, kakao obsahuje mnoho minerálních látek, cuketa dodá vlákninu a navíc obsahuje minimum kalorií.    

Suroviny:

  • 1 hrnek jemně nastrouhané cukety
  • 3 lžíce medu
  • 200 g kvalitní hořké čokolády
  • 1 a ½  hrnku celozrnné mouky
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 lžička jedlé sody
  • 2 vejce
  • 3 lžíce másla

Cuketu si omyjte, případně oloupejte, vydlabejte a poté nastrouhejte na jemném struhadle.

Do mísy si nasypte celozrnnou mouku, jedlou sodu a kakao. Tyto sypké suroviny zlehka promíchejte a dejte zatím stranou.

V dalším kroku si v troše másla rozpusťte kvalitní hořkou čokoládu s vysokým obsahem kakaa (alespoň 50%). Když je čokoláda rozehřátá, vmíchejte do ní med a vlijte ji do mísy s připravenou sypkou směsí. Vše spolu dobře promíchejte a vmíchejte vejce.

Na úplný závěr do těsta vmíchejte nastrouhanou cuketu (pokud pustila hodně vody, nejdříve ji slijte), nalijte těsto do připravené vymazané formy a dejte péct na 180° přibližně půl hodiny. Dejte si pozor, abyste těsto nevysušili.

Cuketová buchta á la perník

Asi nejklasičtějším způsobem, jak využít cuketu do moučníku, je upéct perník. Těsto perníku bude totiž díky cuketě lahodně vláčné a navíc ta úžasná vůně skořice, hřebíčku a badyánu - to je prostě neodolatelná kombinace.

Suroviny:

  • 3 hrnky celozrnné mouky
  • ½ hrnku třtinového cukru
  • ¾ hrnku rostlinného oleje
  • 3 vejce
  • 3 hrnky jemně nastrouhané cukety
  • lžička sody
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 lžíce perníkového koření
  • špetka soli
  • hrst oříšků

Cuketu si omyjte, oloupejte a pokud máte straší kousek, tak ji i vydlabejte a nakonec nastrouhejte na jemném struhadle. Pozor, vodu, kterou cuketa pustí neslévejte. bude sloužit k rozředění těsta. Cuketu do těsta můžete kombinovat i s dalšími surovinami, například s jablky nebo s vyzrálým banánem. Fantazii se meze nekladou.

Do větší mísy si připravte sypké suroviny, tedy celozrnnou mouku, lžičku sody, sůl, cukr, kakao a perníkové koření. Vše společně promíchejte. Poté do směsi rozklepněte vejce, přilijte olej, přidejte cuketu a vše společně dobře promíchejte. Nakonec vmíchejte na hrubo posekané ořechy, nalijte do vymazaného a vysypaného (ideálně strouhaným kokosem) pekáčku a dejte péct do předem vyhřáté trouby na 160° asi 25 minut.

Jestli je perník upečený, zkontrolujte suchou špejlí. Navrch můžete nalít čokoládovou nebo karobovou polevu nebo třeba potřít pikantní domácí marmeládou.   

Slaná cuketová buchta

Cuketa na pánvi, cuketa v troubě, cuketa s mletým masem… Možností je mnoho, ale komu by se stále chtěly vymýšlet nějaké nové recepty. A přitom je tu jednoduché řešení v podobě cuketové buchty na slano! Výhodou slané cuketové buchty je to, že patří mezi jednoduché a rychlé recepty ve stylu “co dům dal”. A přitom vás na chuti vůbec neošidí.

Suroviny:

  • 3 hrnky hrubě nastrouhané cukety
  • 1 hrnek celozrnné mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • ¼ hrnku rostlinného oleje
  • 200 g kvalitní uzeniny (nebo třeba tofu, pokud chcete zdravější variantu)
  • 200 g hrubě nastrouhaného sýra
  • 3 vejce
  • 2 stroužky česneku
  • majoránka
  • hrst čerstvých bylinek

Cuketu si omyjte a pokud máte větší a starší kousek, tak ji i oloupejte a zbavte semínek. Poté ji nastrouhejte na hrubém, struhadle. Stejně tak nastrouhejte i kousek dobrého tvrdého sýra. Uzeninu můžete také nastrouhat nebo nakrájet na menší kostičky.

Do větší mísy si nasypte celozrnnou mouku (například žitnou nebo špaldovou) , přidejte prášek do pečiva, sýr, uzeninu, prolisujte česnek, rozklepněte vejce a vlijte olej. Nakonec přidejte cuketu, aniž byste slévali vodu.

Vše společně dobře promíchejte a na samotný závěr můžete přidat pro barvu také hrst posekaných čerstvých bylinek. Těsto nalijte do vymazaného a vysypaného pekáčku a pečte na 200°asi 30 minut.

Zdravá cuketová buchta s tvarohem

Nesmíme zapomenout na to, že je cuketa velmi vhodnou součástí zdravého jídelníčku. Je lehká a dietní. Vyzkoušejte tento recept, který ale není určený jen pro ty, kteří si úzkostlivě hlídají váhu, ale pro každého, kdo si chce zdravě pochutnat.

Na těsto:

  • 2 jablka
  • ½ cukety
  • 2 hrnky jemně mletých ovesných vloček
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžička jedlé sody
  • 2 vejce
  • skořice
  • ořechy a semínka podle chuti

Na krém:

  • 1 balení měkkého tvarohu
  • 1 lžíce medu
  • 1 citron

Jablka a cuketu oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle. K tomuto základu přisypte jemně mleté ovesné vločky, lžičku jedlé sody, med, vejce a podle chuti skořici semínka (sezamová nebo třeba slunečnicová) a nasekané oříšky. Dobře promíchejte a narovnejte na dno dortové formy vyložené pečicím papírem. Tento korpus pečte v troubě na 180° asi 40 minut. Poté vyndejte z trouby a nechte vychladnout.

Zatím si připravte krém. Potřebovat budete jen vaničku dobrého měkkého tvarohu, do něj vmíchejte asi lžíci medu a podle chuti šťávu z citronu.

Když je korpus vychladlý, potřete ho tvarohovým krémem. Navrchu můžete ozdobit skořicí, oříšky a semínky. Hotový moučník dejte alespoň na hodinu uležet do lednice a můžete podávat.

02.10.2018 - autor: Lucie Vintrová

Získejte zdravý jídelníček na míru ZDARMA

  • Sestavený od nutriční poradkyně
  • Komplexní jídelníček pro vaší osobu
  • Recepty na 7 dní ZDARMA

Chci jídelníček ZDARMA

Komentáře ke článku

Abyste mohli přidat komentáře, musíte se přihlásit. Pokud u nás ještě nemáte účet, zaregistrujte se

 

Kam dál?

Dýňová polévka 5x jinak: bez smetany, s chilli, i pro děti

05.10.2018

Sychravé podzimní počasí sice dokáže pořádně zkazit náladu, ale naštěstí je tu něco, co spolehlivě vykouzlí úsměv na tváři. Dýně! Sezóna dýní je v plném proudu, což znamená zejména konzumaci oblíbených dýňových polévek. Pojďte se i vy potěšit jejich nádhernou oranžovou barvou a skvělou chutí. Pokračovat ve čtení

5 receptů na podzimní zeleninové polévky

11.09.2018

Nadcházející sychravé podzimní měsíce přímo volají po tom uvařit si lahodnou zeleninovou polévku plnou vitamínů. Vyzkoušejte několik osvědčených receptů. Pokračovat ve čtení

Lilek: Nejlepší recepty

05.11.2018

Lilek neboli baklažán je zelenina známá svou výraznou temně fialovou barvou. Kromě pozitivního vlivu na naše zdraví se také pyšní skvělou využitelností v kuchyni. Podívejte se na ty nejlepší lilkové recepty. Pokračovat ve čtení

Rajská omáčka připravená 4x jinak

02.11.2018

Sladká rajská omáčka, která voní kořením, to je vzpomínka z dětství mnoha z nás. Rajskou omáčku totiž milují děti i dospělí. Kromě toho ji můžete uvařit hned na několik skvělých způsobů. Pokračovat ve čtení

Do krabičky: rychlé svačiny nejen do školy

26.10.2018

Menší jídla a svačiny během dne jsou velmi důležité, a to platí dvojnásob u dětí. V případě školáků je rozhodně důležité dbát na pravidelný jídelníček a co může být lepšího a výživnějšího než domácí zdravá svačina do krabičky? Pokračovat ve čtení

Chci jídelníček ZDARMA

2 310 139 doručených jídelníčků, za dvě minuty získáte váš!

Tip: Víte, že nejčastěji chtějí lidé zhubnout 10 kg?