Cuketová buchta: Slané i sladké potěšení

Zbyly vám z letních měsíců ještě nějaké cukety? Plněná cuketa nebo grilovaná cuketa - také už vám to leze krkem? Vyzkoušejte cuketovou buchtu! Výhodou cukety je její neutrální chuť, takže ji můžete péct na sladko i na slano a to na nejrůznější způsoby. Nezahálejte a inspirujte  se s námi.

Cuketové brownies

Brownies sice nepatří mezi úplně klasické buchty, ale cuketa a kvalitní čokoláda jdou zkrátka dokonale dohromady. Ačkoli může zdání klamat, nejedná se o recept, kterým by člověk příliš hřešil. Naopak, kakao obsahuje mnoho minerálních látek, cuketa dodá vlákninu a navíc obsahuje minimum kalorií.    

Suroviny:

  • 1 hrnek jemně nastrouhané cukety
  • 3 lžíce medu
  • 200 g kvalitní hořké čokolády
  • 1 a ½  hrnku celozrnné mouky
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 lžička jedlé sody
  • 2 vejce
  • 3 lžíce másla

Cuketu si omyjte, případně oloupejte, vydlabejte a poté nastrouhejte na jemném struhadle.

Do mísy si nasypte celozrnnou mouku, jedlou sodu a kakao. Tyto sypké suroviny zlehka promíchejte a dejte zatím stranou.

V dalším kroku si v troše másla rozpusťte kvalitní hořkou čokoládu s vysokým obsahem kakaa (alespoň 50%). Když je čokoláda rozehřátá, vmíchejte do ní med a vlijte ji do mísy s připravenou sypkou směsí. Vše spolu dobře promíchejte a vmíchejte vejce.

Na úplný závěr do těsta vmíchejte nastrouhanou cuketu (pokud pustila hodně vody, nejdříve ji slijte), nalijte těsto do připravené vymazané formy a dejte péct na 180° přibližně půl hodiny. Dejte si pozor, abyste těsto nevysušili.

Cuketová buchta á la perník

Asi nejklasičtějším způsobem, jak využít cuketu do moučníku, je upéct perník. Těsto perníku bude totiž díky cuketě lahodně vláčné a navíc ta úžasná vůně skořice, hřebíčku a badyánu - to je prostě neodolatelná kombinace.

Suroviny:

  • 3 hrnky celozrnné mouky
  • ½ hrnku třtinového cukru
  • ¾ hrnku rostlinného oleje
  • 3 vejce
  • 3 hrnky jemně nastrouhané cukety
  • lžička sody
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 lžíce perníkového koření
  • špetka soli
  • hrst oříšků

Cuketu si omyjte, oloupejte a pokud máte straší kousek, tak ji i vydlabejte a nakonec nastrouhejte na jemném struhadle. Pozor, vodu, kterou cuketa pustí neslévejte. bude sloužit k rozředění těsta. Cuketu do těsta můžete kombinovat i s dalšími surovinami, například s jablky nebo s vyzrálým banánem. Fantazii se meze nekladou.

Do větší mísy si připravte sypké suroviny, tedy celozrnnou mouku, lžičku sody, sůl, cukr, kakao a perníkové koření. Vše společně promíchejte. Poté do směsi rozklepněte vejce, přilijte olej, přidejte cuketu a vše společně dobře promíchejte. Nakonec vmíchejte na hrubo posekané ořechy, nalijte do vymazaného a vysypaného (ideálně strouhaným kokosem) pekáčku a dejte péct do předem vyhřáté trouby na 160° asi 25 minut.

Jestli je perník upečený, zkontrolujte suchou špejlí. Navrch můžete nalít čokoládovou nebo karobovou polevu nebo třeba potřít pikantní domácí marmeládou.   

Slaná cuketová buchta

Cuketa na pánvi, cuketa v troubě, cuketa s mletým masem… Možností je mnoho, ale komu by se stále chtěly vymýšlet nějaké nové recepty. A přitom je tu jednoduché řešení v podobě cuketové buchty na slano! Výhodou slané cuketové buchty je to, že patří mezi jednoduché a rychlé recepty ve stylu “co dům dal”. A přitom vás na chuti vůbec neošidí.

Suroviny:

  • 3 hrnky hrubě nastrouhané cukety
  • 1 hrnek celozrnné mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • ¼ hrnku rostlinného oleje
  • 200 g kvalitní uzeniny (nebo třeba tofu, pokud chcete zdravější variantu)
  • 200 g hrubě nastrouhaného sýra
  • 3 vejce
  • 2 stroužky česneku
  • majoránka
  • hrst čerstvých bylinek

Cuketu si omyjte a pokud máte větší a starší kousek, tak ji i oloupejte a zbavte semínek. Poté ji nastrouhejte na hrubém, struhadle. Stejně tak nastrouhejte i kousek dobrého tvrdého sýra. Uzeninu můžete také nastrouhat nebo nakrájet na menší kostičky.

Do větší mísy si nasypte celozrnnou mouku (například žitnou nebo špaldovou) , přidejte prášek do pečiva, sýr, uzeninu, prolisujte česnek, rozklepněte vejce a vlijte olej. Nakonec přidejte cuketu, aniž byste slévali vodu.

Vše společně dobře promíchejte a na samotný závěr můžete přidat pro barvu také hrst posekaných čerstvých bylinek. Těsto nalijte do vymazaného a vysypaného pekáčku a pečte na 200°asi 30 minut.

Zdravá cuketová buchta s tvarohem

Nesmíme zapomenout na to, že je cuketa velmi vhodnou součástí zdravého jídelníčku. Je lehká a dietní. Vyzkoušejte tento recept, který ale není určený jen pro ty, kteří si úzkostlivě hlídají váhu, ale pro každého, kdo si chce zdravě pochutnat.

Na těsto:

  • 2 jablka
  • ½ cukety
  • 2 hrnky jemně mletých ovesných vloček
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžička jedlé sody
  • 2 vejce
  • skořice
  • ořechy a semínka podle chuti

Na krém:

  • 1 balení měkkého tvarohu
  • 1 lžíce medu
  • 1 citron

Jablka a cuketu oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle. K tomuto základu přisypte jemně mleté ovesné vločky, lžičku jedlé sody, med, vejce a podle chuti skořici semínka (sezamová nebo třeba slunečnicová) a nasekané oříšky. Dobře promíchejte a narovnejte na dno dortové formy vyložené pečicím papírem. Tento korpus pečte v troubě na 180° asi 40 minut. Poté vyndejte z trouby a nechte vychladnout.

Zatím si připravte krém. Potřebovat budete jen vaničku dobrého měkkého tvarohu, do něj vmíchejte asi lžíci medu a podle chuti šťávu z citronu.

Když je korpus vychladlý, potřete ho tvarohovým krémem. Navrchu můžete ozdobit skořicí, oříšky a semínky. Hotový moučník dejte alespoň na hodinu uležet do lednice a můžete podávat.

02.10.2018 - autor: Lucie Vintrová

Získejte zdravý jídelníček na míru ZDARMA

  • Sestavený od nutriční poradkyně
  • Komplexní jídelníček pro vaší osobu
  • Recepty na 7 dní ZDARMA

Chci jídelníček ZDARMA

Komentáře ke článku

Abyste mohli přidat komentáře, musíte se přihlásit. Pokud u nás ještě nemáte účet, zaregistrujte se

 

Kam dál?

Dýňová polévka 5x jinak: bez smetany, s chilli, i pro děti

05.10.2018

Sychravé podzimní počasí sice dokáže pořádně zkazit náladu, ale naštěstí je tu něco, co spolehlivě vykouzlí úsměv na tváři. Dýně! Sezóna dýní je v plném proudu, což znamená zejména konzumaci oblíbených dýňových polévek. Pojďte se i vy potěšit jejich nádhernou oranžovou barvou a skvělou chutí. Pokračovat ve čtení

5 receptů na podzimní zeleninové polévky

11.09.2018

Nadcházející sychravé podzimní měsíce přímo volají po tom uvařit si lahodnou zeleninovou polévku plnou vitamínů. Vyzkoušejte několik osvědčených receptů. Pokračovat ve čtení

Květák 5x jinak: Neodolatelné recepty našich maminek

15.10.2018

Květák je lahodnou zeleninou, která je využívána do mnoha tradičních receptů. Není divu, když je tak zdravý a obsahuje protirakovinné látky. Podívejte se na tradiční květákové recepty v novém a zdravém kabátě. Pokračovat ve čtení

Špenát jako superpotravina: Od polévky po koláč

25.09.2018

Což takhle dát si špenát? Neobsahuje sice tak závratné množství železa, jak se tvrdilo, ale přesto je velmi prospěšný. Podívejte se, jak s ním v kuchyni naložit a jak jej jednoduše zařadit do jídelníčku. Pokračovat ve čtení

Kuskus: Recepty na lahodný kuskus se zeleninou i masem

04.09.2018

Pokud se zajímáte o zdravou výživu, jistě jste už narazili na kuskus. Jedná se o chutnou, lehkou potravinu původem ze severní Afriky. Jednoduchou přípravu a množství skvělých receptů z kuskusu jistě ocení i ty nejmlsnější jazýčky. Pokračovat ve čtení

Chci jídelníček ZDARMA

2 259 994 doručených jídelníčků, za dvě minuty získáte váš!

Tip: Víte, že nejčastěji chtějí lidé zhubnout 10 kg?