Kysané zelí – recept na elixír zdraví

Kvašená zelenina je čím dál tím oblíbenější a tak pro vás máme skvělý recept na kysané zelí. Účinky kysaného zelí jsou nedocenitelné. Posiluje imunitní systém a pomáhá při dietě.

Dušené kysané zelí

Kysané zelí patří mezi základní potraviny, které byste si měli dopřávat každý den. Účinky kysaného zelí jsou nedocenitelné. Nejen, že je výborným pomocníkem pro posílení imunitního systému, ale pomáhá také během dodržování diety. Jeho konzumace je doporučená třeba při dodržování protikvasinkové diety. Další jeho výhodou je, že nijak nezatíží váš rodinný rozpočet, patří mezi nejlevnější druhy potravin.

Mezi nejmodernější účinné diety patří ketonová dieta. Více vám prozdradí recenze ketonové diety v článku. Co se týče nejlepšího hodnocení, doporučujeme KetoMix, kde najdete týdenní balíčky v akci pro redukční dietu.

Ingredience

  •  1 ks cibule
  • 400 g kysaného zelí

Podle chuti

  • Ocet
  • Cukr
  • Sůl
  • Kmín

Postup přípravy

Kysané zelí překrájíme a je-li příliš kyselé, propláchneme jej vlažnou vodou. Okapané zelí vložíme do hrnce, okmínujeme, zalijeme horkou vodou, přiklopíme pokličkou a vaříme.

Mezitím si nakrájíme najemno cibuli. V kastrolku zahřejeme kapku oleje, vsypeme na něj cibuli a necháme ji zpěnit. Na ni vsypeme (podle potřeby) špaldovou mouku a za stálého míchání si tak připravíme světlou jíšku.

K poloměkkému zelí přidáme jíšku a dodusíme doměkka. Během dušení občas zamícháme. Podle chuti dušené kysané zelí přisladíme, přisolíme a přikyselíme. Dušené kysané zelí podáváme jako přílohu.

Domácí kysané zelí do sklenic

Kysané zelí obsahuje pouhých 17 kalorií ve 100 g. Aktivuje funkci trávícího sytému, podporuje množení těch správných bakterií, které urychlují trávení a odvádění škodlivých látek z těla. Působí tedy jako výborná prevence celulitidy. Obecně má kvašená zelenina velmi pozitivní účinky na naše zdraví, včetně imunitního systému. Kromě typického českého kysaného zelí se k vyzkoušení nabízí také korejské kimchi nebo další „pickles“.

Co takhle recept na kysané zelí, které budete mít po ruce po celý rok? Bez speciálních pomůcek a složité výroby. Příprava téhle vitaminové bomby je snazší, než si myslíte. Stačí si přichystat zavařovací sklenice.

Ingredience

  • Zelí
  • Kmín
  • Sůl

Postup přípravy

Zelí rozčtvrťte a odstraňte z něj košťály. Nakrouhejte ho a ve velkém hrnci zelí promíchejte se solí a kmínem. Nechte 2–3 hodiny odstát a poté ho pěchujte do připravených sklenic.

Zelí je potřeba co nejvíce stlačit, aby pustilo šťávu a zároveň bylo ve sklenici co nejméně vzduchu. Neplňte zelí až úplně dovrchu, protože se mírně zvedne.

Zavíčkujte sklenice nebo je přetáhněte fólií a zajistěte gumičkou. Nyní nechte na tmavém místě při pokojové teplotě 7 až 10 dnů kvasit, poté už můžete přemístit do chladu. Kdyby bylo ve sklenici během kvašení nedostatek tekutiny, svařte vodu se solí v poměru 20 g soli na 1 litr vody a tímto roztokem zelí po vychladnutí zalijte.

Salát z kysaného zelí s jablky

Návod na tradiční kysané zelí již máme za sebou. Co ale může přinést netradiční zakomponování do salátu?  Když si zvolíte tento salát jako svou variantu zdravé večeře, podpoříte produkci spánkového hormonu melatoninu, díky kterému se vám bude spát mnohem lépe. Dobrý vliv má zelí i na libido a plodnost.

Ingredience

  • 350 g kysaného zelí
  • 2 ks červených jablek
  • 1 ks větší červené kapie
  •  2 lžíce čerstvě strouhaného křenu
  • 1–2 lžíce rostlinného oleje
  • čerstvě namletý pepř
  • 1 svazek jarní cibulky

Postup přípravy

Kysané zelí vložte do většího síta a nechte okapat. Překrájejte je na menší kousky, vsypte do mísy, promíchejte s olejem, křenem a dle chuti s pepřem.

Jablka zbavte jádřinců, kapii očistěte a zbavte semínek a obojí nakrájejte na menší kousky. Vmíchejte do ochuceného zelí. Ochutnejte, a pokud by vám salát připadal příliš kyselý, vyvažte chuť trochou agávového sirupu. Očistěte cibulku a pokrájejte ji na kolečka. Ozdobte salát cibulkou a podávejte.

Zelné placky

Tato lahůdka patří mezi rychlé recepty, přitom chutná opravdu skvěle. Placičky můžete podávat samostatně nebo jako přílohu k masu. Pro dodržení dietního jídelníčku opékejte na teflonové pánvi bez oleje, popřípadě kapky oleje.

Ingredience

  • 2 ks vejce
  • 500 g brambor
  • 500 g kysaného zelí

Podle potřeby

  • Ovesné vločky
  • Sůl, černý pepř

Postup přípravy

Brambory očistěte a nastrouhejte. Přidejte pokrájené kysané zelí, vejce, osolte, opepřete a podle potřeby zahustěte ovesnými vločkami.
Ze vzniklé směsi tvarujte placičky a smažte na teflonové pánvi.

Masové kuličky s kysaným zelím

Kysané zelí je opravdu zdraví prospěšné. Má zvýšený obsah prospěšných vitaminů, jako je vitamin B12 a B6. Díky tomu pomáhá zelí proti únavě a stresu. Pokud však patříte mezi masové požitkáře, nezoufejte. Přinášíme masový recept s dávkou vitamínů navíc.

Pokud byste chtěli podpořit svoji imunitu, doporučujeme Imunax, který obsahuje komplex přírodních aktivních látek pro podporu imunity a obranyschopnost. Mimo jiné obsahuje vitamín B6, vitamín C, hlívu ústřičnou, rakytník a echinaceu. Nyní v akci u Advance Nutraceutics.

Ingredience

  • ½ lžičky mleté sladké papriky
  • ½ lžičky kmínu
  • 1 ks cibule
  • 1 ks vejce
  • 1 polévková lžíce špaldové mouky
  • 150 g rýže
  • 300 g mletého masa
  • 500 g kysaného zelí

Postup přípravy

Rýži povařte v osolené vodě asi 10 minut. V míse smíchejte mleté maso, rýži, vejce, osolte a opepřete. Směs promíchejte a vytvarujte z ní malé kuličky, které zhruba 20 min pečte v troubě.

Cibuli nakrájejte najemno a orestujte ji na kapce oleje. Přidejte propláchnuté zelí a krátce ho poduste. Dochuťte solí, kmínem, paprikou a octem.

Poloměkké zelí přidejte ke kuličkám a vše dejte péct na dalších 30 minut do trouby. Po upečení masové kuličky vyjměte, zelí dejte do hrnce a zahustěte ho špaldovou moukou.
Pak ještě 5 minut povařte a přidejte k němu zpátky maso.

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.