Ovocné knedlíky: Nejjednodušší a nejlepší recepty

Ovocné knedlíky můžeme doslova považovat za naši národní specialitu.  V létě začínáme lehkými jahodovými knedlíky z tvarohového těsta, dále pokračujeme kynutými s borůvkami a v zimě se dostaneme až ke švestkovým z bramborového těsta. A jedny jsou lepší, než druhé! 

Sladké knedlíky můžete připravit z mnoha druhů ovoce a také z odlišných druhů těst. O posypce a zálivce platí to samé. Vemte si už jen třeba tvrdý tvaroh na strouhání. To je něco, co nikde jinde ani neznají a i pro nás je to ingredience snad téměř na jedno použití. Ale ruku na srdce! Umíte si bez něj představit jahodové knedlíky? Nebo švestkové bez perníkové strouhanky?

Ovocné knedlíky tvarohové

Náplň do tvarohových knedlíků můžete v průběhu roku vždy odměnit podle toho, co je zrovna sezonní tzv. co je na zahrádce nebo v obchodech k dispozici. Mohou to být jahody, meruňky, borůvky a nebo třeba švestky.

U tvarohových knedlíků se většinou používá tvrdý tvaroh, který se na knedlíky strouhá a pak se polévá rozpuštěným máslem. 

Suroviny: 

(na 25 menších knedlíčků)

  • 250 g tučného tvaroh ve vaničce
  • 200 g hrubé mouky
  • špetka soli 
  • 1 ks žloutku 
  • jahody nebo meruňky

Postup:

  1. Všechny ingredience smíchejte a rukou vypracujte těsto, které se nebude lepit (s přisypáváním mouky to nepřežeňte). Z těsta odebírejte kusy velikostně asi, jako do dlaně a vypracujte z nich válečky cca 3 cm v průměru.
  2. Těsto rozprostřete na vále, vložte na něj omyté jahody (střední velikosti), oddělte od sebe těsto na jednotlivé knedlíky, prsty postupně vytahujte těsto a spojte ho nad jahodou a po stranách. Zahlaďte spoje, poválejte v dlani a vypracujte tak kulatý knedlíček.
  3. Knedlíčky vařte ve vroucí (lehce) osolené vodě cca 8–10 minut od chvíle, co vyplavou na hladinu.

Podávejte tradičně s nastrouhaným tvrdým tvarohem, cukrem a máslem nebo třeba oslazenou zakysanou smetanou či jogurtem.

Rychlé ovocné knedlíky

Sami jsme u raw jídel vždy trochu obezřetní a nemáme přehnané očekávání. Ale! Tyhle knedlíky naše očekávání předčili snad stonásobně. Jsou opravdu výborné, syté a lehké na přípravu, takže za 15 minut je máte na stole. Navíc se vyvarujete přebytečnému cukru, který ovocné knedlíky často obsahují, můžeme je tak dokonce považovat za jeden ze zdravých receptů

Ingredience:

(na 8 menších knedlíčků)

  • 150 g kokosových chipsů v bio kvalitě
  • 150 g neloupaného sezamu v bio kvalitě
  • 2-4 PL sirupu
  • 0,2 dcl vody
  • meruňky
kokosové máslo:

1V mixéru si umixujte zvlášť kokos a sezam a následně smíchejte ve věší míše. Přidejte tekutý sirup – ideální jsou 2 polévkové lžíce, pro sladkou chuť tak akorát. Kdo má rád sladší, může dát klidně 4 nebo případně dosladit hotové knedlíky podle chuti 

2Dále přidejte 0,2 dcl čisté vody a rukama nebo vařečkou propracujte vše dobře dohromady. 

3. Omyjeme si meruňky, jahody nebo jiné ovoce, které máme rádi a po jednotlivých kusech obalujeme v těstě. 

4. Nakonec můžeme knedlíky vyválet ve zbytku kokosu a sezamu.

5. Naservírujte na talíř a pokapejte kokosovým „máslem“. Kokosové máslo si připravíte jednoduše smícháním kokosového oleje a sirupu. 

6. Nakonec knedlíky posypte ještě kokosem. Doporučujeme také přidat oblíbený rostlinný jogurt.

Kynuté ovocné knedlíky

Česká klasika, na kterou by se nemělo zapomínat. Využijte sezónní ovoce a zadělejte na těsto! 🙂

Ingredience:

(na 25 středních knedlíků)

  • ovoce podle chuti
  • 500 g polohrubé mouky
  • 1 sáček sušeného droždí 
  • 3/4 lžičky soli
  • 1 vejce
  • 1,5 dl vlažného mléka
  • 1 dl vlažné vody
  • 4 lžíce cukru moučka 
  • 4 lžíce oleje
  • máslo, cukr, tvaroh na hotové knedlíky
  1. Do prosáté mouky přimíchejte sušené droždí, ostatní suroviny a dobře zpracujte těsto.
  2. Zpracované těsto lehce posypte moukou, přikryjte utěrkou a nechte dobře vykynout – klidně 1,5 – 2 hodinky.
  3. Vykynuté těsto rozválejte na tloušťku asi 4 mm a podle toho, jak máte velké ovoce si nařežte čtverce.
  4. Zvolené ovoce do těsta dobře zabalte a nechte ještě na vále dokynout cca 10 – 15 minut.
  5. Knedlíky dejte vařit do vroucí vody. Po třech minutách vaření je otočte a za další tři minuty by měly být hotové.
  6. Hotové knedlíky ihned propíchněte aby z nich vyšla pára a nesrazily se. Dále knedlíky můžete potřít máslem, aby se nelepily.

Na ozdobu ještě posypte porci cukrem, tvarohem a polijte rozpuštěným máslem nebo ovocným přelivem.

Náš tipy: Jestliže si nevíte rady s výběrem ovoce – výborné jsou švestkové knedlíky v kombinaci s perníkovou strouhankou! 🙂

TIP: Knedlíky je sice nejlepší uválet, uvařit a ihned sníst, ale dají se uvařené také skladovat až po dobu dvou dní v lednici a následně ohřívat nad párou nebo v lepším případě neuvařené zamrazit a pak, kdykoliv si vzpomenete, můžete je vhodit do vroucí vody a vařit stejně jako čerstvé.

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.