Recepty z rajčat: pečená, plněná i nakládaná

Období léta je také období receptů z rajčat. Rajčata jsou nejen bohaté na Beta-karoten a vitamín C, ale především vhodná pro hubnutí. Neobsahují totiž téměř žádný tuk a mají vysoký podíl vlákniny.

Domácí sušená rajčata

Pokud se Vám rajčata přemnožily, nezoufejte. Díky receptu na sušená rajčata si můžete zakonzervovat opravdovou chuť léta na pozdější časy. Rajčátka můžete následně zpracovat do salátů, k těstovinám nebo jako laskominu samotnou.

Ingredience

  • oválná zralá rajčata 1 kg
  • česnek 8–10 stroužků
  • sušená bazalka 3–4 lžíce
  • mořská sůl
  • olivový olej


Postup přípravy

Na plech položte papír na pečení a rozložte na něj napříč rozříznutá rajčata. Každé rajče osolte a okořeňte sušenou bazalkou.

Postup sušení: V troubě rozpálené na 180 ˚C sušte 30 minut, pak snižte teplotu na 140 ˚C a sušte dalších 30 minut. Nakonec snižte teplotu na 100 ˚C a sušte posledních 30 minut.

Usušená rajčata vyndejte z trouby a nechte vychladnout. Do předem připravených sklenic poskládejte rajčata společně s na plátky nakrájeným česnekem. Na závěr zalijte olivovým olejem, aby byla rajčata ponořená.

Chutney se zelených rajčat

Tento recept ze zelených rajčat je velmi chutnou přílohou k masu, zakomponujte ho do svého jídelníčku na hubnutí.

Ingredience

  • 70 dkg cukru
  • 7 dl octu
  • 3,5 ks feferonek
  • 3,5 lžičky mletého černého pepře
  • 7 stroužků česneku
  • 0,9 kg cibule
  • 3,5 lžičky mletého zázvoru
  • 3,4 kg zelených rajčat
  • sůl
  • 0,9 kg jablka
  • Mleté nové koření

Postup přípravy

Zeleninu očistíme, případně oloupeme a vše pokrájíme na kousky. Zeleninu svaříme na kaši, vaříme asi 30 minut.  Vzniklou hmotu rozmixujeme ponorným mixérem a dalších 15 minut vaříme do zhoustnutí.

Horké chutney nalijeme do skleniček, ihned zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru. Necháme vychladnout a chutné chutney uskladníme.

Zavařená rajčata

Nejvhodnější úprava rajčat je podání za syrova kvůli zachování vitaminů, popřípadě vaření ve vodní lázni. Pokud ale toužíte po domácím rajčátku v zimě, s chutí do toho. Tento recept je vhodný i pro cherry rajčátka.

Ingredience

  • 500g rajčat

Nálev

  • 40 g cukru
  • 1 hrst bazalky
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička pepře
  • 200 ml vody
  • 200 ml vinného octu

Postup přípravy

Ocet, sůl, pepř a rozemletou sušenou bazalku povaříme ve vodě 10 minut. Rajčata umyjeme, spaříme ve vroucí vodě a ihned je zchladíme ve studené vodě. Pak je s čerstvými lístky bazalky uložíme do čistých sklenic a zalijeme nálevem.

Uzavřené sklenice s rajčaty povaříme 30 minut při 90 °C a poté je otočíme.

Nakládaná rajčata

Co takhle místo kečupů plných chemických dochucovadel a umělých sladidel jeden pořádný recept na vynikající domácí nakládaná rajčata?

Ingredience

  • 1 palička česneku
  • 2 lžíce cukru krystal
  • 2 lžíce soli
  • 1 lžíce černého popře
  • 1 svazeček bazalky
  • 1 kg malých či cherry rajčat

Postup přípravy

Na recept použijeme malá a pevná rajčata. Rajčata umyjeme, na spodní straně uděláme zářez ve tvaru kříže, opaříme vřící vodou a stáhneme z nich slupku. Toto je mimo jiné postup jak efektivně oloupat rajče

Otrháme listy bazalky, umyjeme je a spolu s rajčaty a stroužky česneku naskládáme do sklenice. Ostatní přísady povaříme 10 minut v 1 l vřící vody.

Nálevem zalijeme sklenici a uzavřeme. Rajčata sterilujeme při 90 °C cca 30 minut. Ingredience jsou na 2 sklenice nakládaných rajčat po 500 ml.

Rajčata pasírovaná

Pokud toužíte mít rajčata pasírovaná a vytvoříte z nich jednoduše domácí protlak, můžete vycházet z předchozího receptu. Ingredience ponechte stejné, pouze namísto ukládání do sklenic, rajčata nejdřív nakrájejte na kostičky a povařte s ostatními potravinami. Na konci směs propasírujte přes husté síto, čímž se zbavíte jádra.

Pečená rajčata s bylinkami a česnekem

Z pár základních ingrediencí vykouzlíte zdravou večeři nebo chuťově dokonalou přílohu k masu či sýru. Připravené jídlo je bezlepkové, vhodné pro vegetariánské i veganské stravování.

Ingredience

  • 20 velkých rajčat
  • ⅓ hrnku olivového oleje
  • 6 stroužků česneku, drcených
  • 1 cibule, nakrájená
  • 1 lžíce italského koření
  • 1 lžíce cukru
  • rozmarýn, tymián a oregano
  • sůl a pepř

Postup přípravy

Rajčata nakrájejte na poloviny a vložte do velké mísy. Přidejte olej, česnek, cibuli, koření a cukr. Promíchejte a rajčata poté naskládejte rozříznutou stranou nahoru na připravený plech.

Zbytek směsi s cibulí rozprostřete na rajčata, dobře posolte, opepřete a přidejte bylinky.

Nechte péci přibližně hodinu na 150 °C, poté zvyšte teplotu na 210 °C a pečte dalších 20 minut, nebo dokud nezačnou rajčata lehce hnědnout.

Plněná rajčata masem

Ti, kteří nemohou vydržet bez pořádné dávky proteinu, mohou vyzkoušet recept na plněná rajčata masem. Maso doporučujeme namlít doma z domácích potravin, ať máte jistotu, co jíte. Plněná rajčata masem podáváme s bramborovou kaší.

Ingredience

  • 10 ks rajčat
  • 1 lžíce domácího protlaku

Náplň

  • Sůl
  • 300 g mletého masa
  • Mletý černý pepř
  • 1 ks vejce
  • 1 ks pórek
  • 1 lžička hořčice
  • 100 g ementálu
  • 2 lžíce petrželové natě
  • Mletá sladká paprika


Postup přípravy

Větší tvrdší rajčata umyjeme. Seřízneme vršek a rajčata vydlabeme.

Na náplň smícháme mleté maso, vejce, strouhaný ementál, část si necháme na posypání, sekanou zelenou petrželku, drobně nakrájený i zelený pórek. Náplň osolíme, opepříme, dáme trochu červené papriky, lžičku hořčice. Důkladně ji promícháme.

Směsí naplníme rajčata a ta naskládáme do vymazaného pekáčku. Proložíme je vršky a vnitřky rajčat. Domácí protlak a trochu vody rozmícháme a nalijeme do pekáčku. V horké troubě pečeme plněná rajčata asi 30 minut. Před koncem pečení můžeme plněná rajčata posypat strouhaným sýrem a dopéct.

22.08.2018

Získejte zdravý jídelníček na míru ZDARMA

  • Sestavený od nutriční poradkyně
  • Komplexní jídelníček pro vaší osobu
  • Recepty na 7 dní ZDARMA

Chci jídelníček ZDARMA

Komentáře ke článku

Abyste mohli přidat komentáře, musíte se přihlásit. Pokud u nás ještě nemáte účet, zaregistrujte se

Chci jídelníček ZDARMA

2 260 074 doručených jídelníčků, za dvě minuty získáte váš!

Tip: Víte, že nejčastěji chtějí lidé zhubnout 10 kg?