Syrovátka

Když se srazí mléko, vznikne žlutá tekutina, syrovátka. Říká se jí mléčné sérum, které zůstane po odstranění kaseinu. Při sražení mléka vytvoříme z kaseinu tvaroh.

Tento zbytkový produkt, tzv. syrovátka, se kdysi likvidovala. Nyní už k tomu nedochází, je totiž prokázáno, že sušená syrovátka, vedlejší produkt vzniklý výrobou tvarohu a sýrů, obsahuje vitamíny, a to především ze skupiny B (B1, B2, B3, B5, B6 a B9, B12), C, H a E, navíc i minerální látky jako fosfor, vápník, draslík, hořčík, sodík či zinek. Kromě toho v syrovátce najdeme i bílkoviny a laktózu. Z toho vyplývá, že má ve zdravé výživě velice široké použití vzhledem ke své vysoké výživové hodnotě.

Syrovátka a hubnutí, to se skvěle rýmuje. Výborně odvádí z organismu toxické látky, pomáhá zlepšit látkovou výměnu a snižuje hodnoty cholesterolu. Kromě toho je nízkokalorickou potravinou a tudíž vhodnou i při dietách. Doporučuje se i těhotným ženám.

Její účinky jsou skutečně všestranné. Kromě toho, že je součástí nutričně hodnotné stravy, se dá použít i ve vnějším prostředí, a to na pleť, kterou vyživuje a reguluje její pH.

Získejte zdravý jídelníček na míru ZDARMA

  • Sestavený od nutriční poradkyně
  • Komplexní jídelníček pro vaší osobu
  • Recepty na 7 dní ZDARMA

Chci jídelníček ZDARMA

Chci jídelníček ZDARMA

1 171 744 doručených jídelníčků, za dvě minuty získáte váš!

Tip: Víte, že nejčastěji chtějí lidé zhubnout 10 kg?