Recept na pampeliškový med z květů pampelišek

recept na pampeliškový med

Ingredience na 1 porci

Květ pampelišky400 kusů
Voda čistá2 litry
Citrón600 g
Cukr bílý2000 g

Postup pampeliškový med

1

Květy pampelišek bez stonků pořádně propláchneme vodou.

2

Vložíme do hrnce o objemu 4 l a zalijeme 2 l vody.

3

Přidáme omyté citrony nakrájené na kolečka a vaříme 15 minut.

4

Odstavíme a necháme 24 hodin louhovat.

5

Přecedíme přes hustý cedník nebo plátýnko do čistého hrnce, přidáme cukr a za občasného míchání vaříme cca 1,5 hodiny.

6

Med se začne táhnout a čím déle jej vaříme, tím je hustší.

7

Hotový med lijeme do čistých sklenic a pevně uzavřeme víčkem.

Recept na pampeliškový med patří mezi medy květové, které zlepšují imunitu. Výroba medu je snadná a pampelišek kolem sebe najdeme opravdu mnoho. Proč je tedy nezkusit nějak zužitkovat? Med z pampelišek navíc pomáhá k čištění krve, zlepšuje trávení a také pozitivně ovlivňuje činnost jater a sleziny. Pampeliškový med recept je jednoduchý, ale je důležité dodržet správný postup. Dobou posledního vaření s cukrem ovlivníme hlavně to, jak bude med hustý. Před samotnou výrobou medu si hlavně důkladně vymyjte sklenice, ve kterých med z pampelišek budete následně uchovávat. Jedině tak pampeliškový med vydrží a nezačne se rychle kazit. Pokud držíte dietu, určitě pampeliškový med zařaďte do vašeho jídelníčku. Je totiž mnohem zdravější než rafinovaný bílý cukr a můžete si tak osladit život bez výčitek. Med je skvělý nejen jako surovina do kuchyně, ale také své uplatnění najde jako domácí maska na vlasy pro rychlejší růst.

Pampeliškový med a recept na pravý medovník

Med z pampelišek můžeme použít stejně tak jako obyčejný med a připravit si z něj pravý medovník recept. I když je postup na medovník trochu složitější než u běžných dezertů, výsledek stojí opravdu za to. Pravý medovník recept se skládá především z medu, karamelového salka a po okrajích je zdoben vlašskými ořechy. Pro odlehčení této kalorické bomby můžete do části krému přimíchat kysanou smetanu.

Recept na palačinky s medem z pampelišek

Ať už pampeliškový med nebo jiný druh sladkého sirupu se skvěle hodí na recept na palačinky. Abychom se vyhnuli bílému cukru a udrželi si tak zdravější jídelníček, je mnohem lepší použít na oslazení med z pampelišek. Recept palačinky existuje v mnoha variacích a palačinky sami se dají dochutit na tisíc různých způsobů. Pro pestrost a barevnost je doplňte hlavně čerstvým ovocem, zakysanou smetanou a přírodním sladidlem, například pampeliškovým medem. Takto připravený recept palačinky se hodí jako výborná snídaně či odpolední svačinka.

Nutriční hodnoty

Celková energetická hodnota 63.879 Kj

Bílkoviny3.01 g
Sacharidy10.09 g
Sacharidy z cukrů1.02 g
Tuky0.71 g
Vláknina0.04 g
Vápník187 g

Alergeny

Graf nutričních hodnot

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.