Tomatová polévka s pohankou

Ingredience na 1 porci:

Česnek1 stroužek
Olej olivový5 ml
Cibule červená0.5 kusy
Oregano drcené4 špetky
Pohanka60 g
Sůl2 špetky
Pepř2 špetky
Rajčata4 kusy
Citrónová šťáva čerstvá5 g
Zeleninový vývar300 ml
Citronová kůra čerstvá5 g
Koriandr nať1 hrst

Pohanka je přirozeně bezlepková obilovina, která má příjemně oříškovou chuť. V našich končinách bývala tradiční surovinou a dnes se k ní znovu vracíme. Je nejen zdravá, ale i velmi chutná.

 

Na oleji nechte zesklovaťet na plátky nakrájenou červenou cibuli. Po chvilce přihoďte spařená a nakrájená rajčata a pohanku. Rajčata použijte velká, popřípadě v zimních měsících, kdy nejsou chuťově dobrá,  můžete použít ta plechovková (500g). 

 

Posypte oreganem a zalijte vývarem.  Pod pokličkou nechte probublávat cca 20 minut,  dokud pohanka není měkká. Poté dochuťte solí, citrónovou šťávou a kůrou a prolisujte česnek. Chvíli před koncem vaření přidejte ještě čerstvý koriandr.

 

Při servírování polévku posypte tenkými plátky červené cibule a čerstvým koriandrem, zakápnutou olivovým olejem.

© COPYRIGHT 2020 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.