Vyzkoušejte naše recepty na jarní nádivky, které rozhodně váze neublíží

První paprsky sluníčka doslova vytahují ze země různé rostlinky, které se dají pro přípravu nádivek využít. Můžete si připravit nádivku s kopřivami, čerstvou petrželkou, pažitkou, řeřichou. Fantazii se meze nekladou. Chutná jarní nádivka vám doplní chybějící energii.

Jarní a velikonoční nádivky by měly obsahovat především bílá masa. Zapomeňte tedy na tučný bůček, se kterým jste si možná jednou výjimečně zahřešili před Vánocemi, kdy byly dlouhé tmavé dny a vaše tělo doslova volalo po nějakém energeticky náročném pokrmu. Teď je čas na lehká jarní jídla, se kterými snáze překonáte únavu a dobijete baterky. Ideální je kuřecí, krůtí maso s nádivkou. Pokud chcete být v dodržování pravidel zdravé výživy důslední, dopřejte si toto drůbeží maso bez kůže, která obsahuje nejvíce tuku. Kromě toho je na jaro vhodné i dietní králičí a vůbec výživné maso mláďat, tedy jehněčí a telecí.

Vitamín C doplníte právě s mladými výhonky, které rovněž obsahují nepostradatelnou kyselinu listovou – na mladé kopřivy, pažitku, petrželku, řeřichu tedy nezapomínejte. Použijete na přípravu nádivek celozrnnou mouku nebo pečivo a tím se rozhodně nezpronevěříte pravidlům zdravé výživy.

Výhodou je větší množství vajec v nádivkách, která obsahují řadu kvalitních bílkovin, dále vitamíny A, B1, B2, B3, B5, B6, B7, B12, D, E, K. Kromě toho v nich najdete i poměrně velké množství draslíku a fosforu a také hořčíku. Vždyť vejce jsou symbolem nového života.

Chutná velikonoční nádivka

Připravte si chutnou velikonoční nádivku. Co budete potřebovat?

  • 10 ks tvrdých celozrnných rohlíků, ideálně 3 dny starých;
  • 6 vajec;
  • 200 ml polotučného mléka;
  • 1 kg maso podle chuti (kuřecí, krůtí apod.);
  • 2 ks hrsti nasekaných a propláchnutých mladých kopřiv;
  • 1 ks polévková lžíce nadrobno nasekané pažitky;
  • 1 ks polévková lžíce nadrobno nasekané petrželky;
  • 1-2 ks polévková lžíce oleje (řepkový, slunečnicový);
  • 1 ks polévková lžíce másla;
  • 1 ks špetka sůl;
  • 1 ks špetka pepř mletý;
  • 1 ks špetka muškátový oříšek

Jak postupovat?

Rohlíky, které použijete na nádivku, byste měli nechat 3 dny ztvrdnout. Potom je ostrým nožem nakrájíte na kostky a vsypete do větší misky. Do dvou malých misek si oddělíte žloutky a bílky. Bílky zatím necháte stranou. Žloutky prošleháte a přidáte k nim mléko a jednu až dvě lžíce oleje a opět zašleháte dohladka. Potom přisypete sůl, pepř, muškátový oříšek a znovu šleháte. Hladkou ušlehanou tekutinu z vajec a mléka opatrně přiléváte na nasekané rohlíky a promícháváte je tak, aby všude nasákly stejnoměrně. Přisypte nadrobno nasekané propláchnuté kopřivy, pažitku a petrželku. Důkladně, ale zlehka promíchejte.

V malém hrnečku si rozpusťte máslo. V druhé misce si našlehejte tuhý sníh. Po lžících pak sníh z bílků přidávejte do rohlíkové směsi a lehce míchejte. Rozpuštěným máslem vymažte pekáček a poklaďte nádivkou. Přidejte omyté a osolené kusy masa a zakryjte nádivkou. Kuře můžete například péct celé – nádivku vložíte i dovnitř, kuřecí či krůtí prsa, stejně jako telecí nebo jehněčí či králičí můžete pokrájet na menší kusy. Troubu si předehřejte na 200 °C a pečte, dokud nádivka nezezlátne. Podávejte teplé.

Tipy pro vás:

  • Chcete-li, aby nádivka byla ještě chutnější, předpečte si maso v pekáči a teprve pak ho částečně upečené proložte nádivkou. Výpek použijte na přelití nádivky v pekáčku během pečení – nádivka ještě více nasákne chuť masa.
  • Nemáte-li chuť na maso, můžete klidně použít třeba tofu a nádivku upéct s ním.
  • Jestliže toužíte, aby nádivka byla ještě nadýchanější, přidejte k ní prášek do pečiva.​

Zeleninová nádivka

Zeleniny není nikdy dost. Je zdravá, obsahuje spoustu vitamínů, vlákniny a přitom prakticky žádné kalorie. Jestliže to teď zjara myslíte s hubnutím opravdu vážně, připravte si zeleninovou nádivku. Potřebujete:

  • 100 g mrkev (baby karotka);
  • 100 g hrášek;
  • 100 g kukuřice;
  • 4 ks vejce;
  • 2 ks polévková lžíce olivového oleje;
  • 1 ks špetka pepře;
  • 1 ks špetka sůl;
  • 1 ks špetka majoránka;
  • 1 ks špetka tymián;
  • 3 ks stroužek česneku;
  • 80 g celozrnná mouka;
  • 2 ks kávové lžičky prášku do pečiva;
  • 100 g strouhaný sýr

Můžete použít sterilovanou zeleninu – tu je nutné důkladně propláchnout od nálevu nebo mraženou, kterou ale musíte povařit do měkka. Zeleninu necháte na sítu okapat a vložíte do misky. Do dvou misek si oddělíte z vajec bílky a žloutky. Žloutky prošlehejte a přidejte k nim olivový olej, dále celozrnnou mouku smíchanou s práškem do pečiva a vymíchejte do hladka. Osolte, opepřete, přidejte prolisovaný česnek, tymián a majoránku. Těstíčko přelijte na zeleninu a promíchejte. Z bílků si vyšlehejte tuhý sníh a přimíchejte postupně po lžících do směsi. Nádivku vložte do vymazaného pekáčku nebo zapékací mísy. Předehřejte si troubu na 200 °C a pečte, dokud povrch nezezlátne. Cca 5 minut před koncem pečení můžete nádivku posypat nastrouhaným sýrem. Rozpeče se a na povrchu vytvoří chutnou kůrčičku.

Tip pro vás: Zeleninu použitou do nádivky můžete obměňovat podle chuti. Můžete zkusit třeba čerstvou kořenovou zeleninu ze zahrádky, mražené zeleninové směsi z obchodu. Z jarního nápadu se tak stane celoroční chutný recept, který obsahuje řadu zdravých ingrediencí. Jde například o velmi rychle připravenou večeři. Výhodou je, že se nádivka dá jíst i studená, například si ji můžete nachystat na zítra jako oběd do práce.

Rybí pochoutka

Určitě vám lékař doporučil jíst hodně ryb, zejména v případě, že máte vyšší hladinu cholesterolu. Málokdo ale ví, že ryba se dá připravit různě, včetně skvělé nádivky, která vám určitě zachutná. Co budete k přípravě potřebovat?

  • 750 g rybího filé;
  • 5 ks žloutky;
  • 5 ks celozrnných rohlíků nejlépe 3 dny starých;
  • 1 ks velká cibule;
  • 1 ks špetka sůl;
  • 1 ks špetka pepř;
  • 5 ks polévková lžíce olivového oleje;
  • 100 ml mléka

Rybí filé umelte najemno. Žloutky vyšlehejte, přilijte k nim mléko a olej, osolte a opepřete. Rohlíky nakrájejte na kostky a přelijte je prošlehanými žloutky s olejem a mlékem. Cibuli nasekejte nadrobno a přidejte k namočené směsi rohlíků. Vmíchejte do směsi umleté filé. Hotovou nádivkou můžete plnit vykostěné vykuchané ryby, nebo ji péct samostatně v troubě předehřáté na 200 °C. Pečte ve vymazaném pekáčku do zlatova.

    Chcete dostávat zajimavé jídelníčky do mailu?


    © COPYRIGHT 2020 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.