Jarní cibulka, jak ji pěstovat a následně zužitkovat?

Jarní cibulka je surovina, která má zejména při přípravě salátů v kuchyni své čestné místo, je blízkou příbuznou cibule a česneku. Její jemná, přitom úderná chuť, našla své uplatnění i ve spoustě asijských receptů. Navíc se jedná o cenově velmi přívětivou zeleninu, která se dá vypěstovat i na vlastní zahrádce. Jak na to a jaké recepty si z jarní cibulky připravit?

Co je to jarní cibulka?

Stejně, jako se do rodu Allium řadí kuchyňská cibule nebo pórek, je tomu tak u jarní cibulky, často nazývané také jako jarní cibule. Na rozdíl od ní je však chuť daleko jemnější a skvěle se tak hodí do salátů i pomazánek. Ve skutečnosti se jedná o mladou cibulku, která ještě nedorostla do požadované velikosti. Podobně je na tom také pórek, proto zvážit pěstování pórku nemusí být od věci. Zužitkovat se z cibulky dají jak hlízky, tak samotné listy. Všechny části této zeleniny jsou velmi zdravé a hojně konzumované nejen v Evropě, ale taktéž třeba v Číně, odkud jarní cibule pochází.

VYZKOUŠEJTE ZDRAVÉ PRODUKTY OD POWERLOGY

Jarní cibulka pěstování

Vypěstovat si jarní cibulku je možné nejen na zahrádce, ale dokonce i v květináči na balkoně. Pro svůj růst totiž nepotřebuje mnoho prostoru. Důležité je, aby byl během pěstování jarní cibulky zajištěný dostatečný přísun slunečních paprsků a kyprá půda. S výsevem začněte na přelomu března a dubna, případně si cibulku předpěstujte ve skleníku. Zasazená semínka překryjte zeminou a udusejte ji. Kromě jarní cibulky se můžete pustit také do pěstování pórku, který se dá v raném stádiu zužitkovat stejně jako cibulka.

Předtím, než cibulka vyklíčí, je žádoucí ji často zalévat. To se změní v momentě, kdy dojde k vyklíčení. V této chvíli cibulku zalévejte pouze v případě, kdy je venku sucho. Do sklizně se vrhněte ve chvíli, kdy listy dosahují výšky 15 centimetrů, to značí, že jsou jarní cibule zralé a připravené k využití třeba do jarní pomazánky nebo do některého ze salátů, případně do quiche, tedy slaného koláče.

Jak ji skladovat?

Aby jarní cibulka vydržela co nejdéle čerstvá, zabalte ji po utržení, případně zakoupení v obchodě, do vlhčené papírové utěrky. Právě ta udrží svazek cibulky čerstvý zhruba týden, možná ještě o několik dnů déle, uložíte-li ji v lednici do přihrádky na zeleninu. Trvanlivost jarní cibulky oproti kuchyňské je menší z toho důvodu, že není obalená slupkou, která by zajišťovala její čerstvost. To, že je cibulka zkažená, se pozná jednoduše podle povadlých listů.

Jarní cibulka recepty

Oblíbený jarní cibulka recept představuje jarní pomazánka, s velkou oblibou se však setkává i polévka z jarní cibulky nebo quiche se sýrem a cibulí. Své čestné místo si cibulka vybudovala v asijských receptech, kde častokrát také figuruje jako zdobení.

1

Pomazánka z jarní cibulky

Vykouzlit si chutnou, jednoduchou a rychlou večeři během několika málo sekund je možné díky pomazánce z jarní cibulky. Chcete-li si tento recept z jarní cibulky vychutnat na maximum, připravte si k pomazánce domácí chleba v troubě. Tento nadýchaný chléb přímo vybízí k přípravě jakékoliv pomazánky, v tomto případě pomazánky z jarní cibulky. Jestliže si netroufnete od základu si připravit a upéct domácí chleba v troubě, vsaďte na chlebovou směs, která se dá pořídit třeba v lékárně Pilulka nebo ve vybraných supermarketech.

Potřebné ingredience:

  • 180 g plnotučné smetany
  • 4 nakrájené jarní cibulky
  • 1 malý rozdrcený stroužek česneku
  • šťáva z ½ malého citronu
  • špetka soli a pepře

Postup:

Všechny ingredience vložte do kuchyňského robotu a míchejte, dokud se dobře nespojí, poté je pomazánka z jarní cibulky hotová.

2

Polévka z jarní cibulky

Odlehčenou verzi oběda, případně svačiny a večeře, představuje polévka z jarní cibulky, která společně s bramborem vykouzlí chutnou, smetanovou polévku. Stejně tak mezi vyhledávané jarní recepty patří i koprová polévka, která má velmi podobné složení. Všechny polévky, nejen koprová polévka a polévka z jarní cibulky, jsou v jarních měsících vyhledávané. Lidské tělo si díky nim po zdlouhavých zimních měsících odpočine a bude tak schopné se posilnit před nástupem léta.

Potřebné ingredience:

  • máslo
  • na plátky nakrájená jarní cibulka
  • 750 g oloupaných a nakrájených brambor
  • 1 ½ zeleninového vývaru
  • 100 ml smetany

Postup:

Na velké pánvi rozpusťte kousek másla a přidejte k němu většinu jarní cibulky. Jakmile bude cibulka měkká, přidejte brambory, okořeňte, poté přidejte vývar a přiveďte k varu. Vařte, dokud brambory nezměknou, poté vše rozmixujte tyčovým mixérem do hladka. Přidejte smetanu a dochuťte kořením.

Podávejte v miskách ozdobené zbylými plátky zelené jarní cibulky.

3

Bramborové placky s jarní cibulkou

Vykouzlit si recepty s jarní cibulkou je možné i v případě bramborových placek. Tradiční recept na bramborové placky stačí vylepšit několika kolečky jarní cibulky, která plackám propůjčí jemně štiplavou chuť. Skvělé jsou placičky k obědu i k večeři a vylepšit si je můžete přidáním volského oka nebo avokáda.

Potřebné ingredience:

  • 200 g chlazené bramborové kaše
  • 50 g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 rozšlehané malé vejce
  • 100 ml podmáslí
  • 1-2 lžíce mléka
  • 4 nadrobno nakrájené jarní cibulky
  • 30 g jemně nastrouhaného parmazánu
  • máslo na smažení

Postup:

Bramborovou kaši přendejte do hluboké mísy a vmíchejte k ní mouku, prášek do pečiva a vejce. Poté přidejte podmáslí, mléko, jarní cibulku, parmazán a pořádně okořeňte. Rozpalte pánev a rozpusťte na ní kousek másla. Lžící na pánev vložte malé placky o šířce 10 cm. Když se objeví malé bublinky, placky otočte a smažte dozlatova.

Jak krájet jarní cibulku?

Rozhodnete-li se pro přípravu receptů z jarní cibulky, nabízí se otázka, jak jarní cibulku krájet. Oproti kuchyňské cibuli ta jarní neobsahuje velké množství éterických olejů, proto nevyvolává slzy. V každém případě je však vhodné použít ostrý nůž a slzivost příliš nepokoušet. Ideální je jarní cibulku krájet na kolečka, tímto způsobem krásně ozdobí nejen jarní recepty. Zkuste kolečky jarní cibule ozdobit například míchaná vajíčka s uzeným lososem. I takto jednoduché pokrmy vypadají rázem o to lépe.

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.