5 receptů na čočkovou polévku: tradice i moderna

Vliv čočky na zdraví

Čočka patří mezi luštěniny, což znamená, že je přirozeně bezlepková a proto vhodná pro všechny, kteří trpí celiakií nebo alergií na lepek. Navíc obsahuje významné množství proteinů, tudíž je skvělou potravinou i pro vegetariány.

Velkým přínosem čočky pro lidské zdraví je vitamín B1 a B6, ale hlavně vysoký obsah železa a vlákniny. Proto je skvělá pro dobré fungování trávicího systému a prevenci chudokrevnosti.

Druhy čočky

Kromě klasické hnědé a zelené čočky existují i další odrůdy. Velkou popularitu si získává červená čočka, která je oblíbená zejména díky své snadné a velmi rychlé přípravě. Na rozdíl od hnědé a zelené čočky se totiž nemusí předem namáčet.

Dalším zajímavým druhem je také čočka černá tzv. beluga, jejíž černý pigment obsahuje cenné antioxidanty. Také beluga je oblíbená díky své rychlé přípravě bez namáčení.

Recepty na čočkovou polévku

Receptů na čočkovou polévku je opravu nepřeberné množství. Každý má své specifické přísady i způsob přípravy. Díky tomu si ale můžete pochutnat jak na klasické čočkové polévce, tak i na exotičtějších verzích tohoto chutného a zdravého pokrmu. 

Rychlá čočková polévka

Pokud si potrpíte na čočkovou polévku, ale odrazuje vás dlouhá doba přípravy, nemusíte se obávat, protože i pro vás je tu chutný a jednoduchý recept. Jedná se o čočkovou polévku s mrkví. Polévka je z červené čočky, díky čemuž je bleskově hotová.

  • 1 cibule
  • 80 g červené čočky
  • 2 střední mrkve
  • 1 stroužek česneku
  • olivový olej
  • hladkolistá petrželka
  • 1 litr vody nebo vývaru

Očistěte a oloupejte zeleninu. Cibuli a česnek drobně pokrájejte a mrkev nakrájejte na menší kostičky. Ve větším hrnci si rozpalte kapku olivového oleje a osmahněte na něm cibulku a česnek. Když začíná cibulka zlátnout, přidejte nakrájenou mrkev a krátce orestujte. Osmahnutou zeleninu zalijte vodou nebo vývarem, přisypte červenou čočku a vařte za občasného míchání asi 10-15 minut. Na závěr okořeňte podle chuti a na talíři ozdobte nasekanou petrželkou.

Krémová čočková polévka

Krémová polévka z červené čočky je tradičním egyptským pokrmem. Nechte se i vy zlákat netradiční chutí a jemnou krémovou konzistencí.

  • 500 g červené čočky
  • 1,5 l vývaru
  • 2 středně velké mrkve
  • 1 středně velká brambora
  • 1 rajče
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • olivový olej
  • kurkuma
  • římský kmín
  • hladkolistá petržel
  • citron

Očistěte si zeleninu a nakrájejte na menší kostičky. Cibuli a česnek nakrájejte najemno a orestujte dozlatova na olivovém oleji. Poté přisypte lžičku kurkumy, lžičku římského kmínu a nechte krátce rozvonět. Dále přidejte připravenou zeleninu s červenou čočkou a zalijte vývarem. Vařte asi 15 minut, dokud není zelenina měkká. Poté rozmixujte do hladkého krému, osolte a opepřete. Polévku ozdobte čerstvou petrželkou a případně dochuťte citronem.

Italská čočková polévka

Italská čočková polévka je provoněná zeleninou a bylinkami. Kdo by jí odolal? Je lahodná během léta i v podzimních mrazících a navíc je plná vlákniny.

  • 100 g čočky
  • 100 g slaniny
  • 150 g drcených rajčat
  • 1 střední mrkev
  • ¼ celeru
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • tymián
  • bobkový list
  • čerstvá bazalka
  • parmazán

Ze všeho nejdříve si připravte čočku. Stejně jako u klasického receptu na čočkovou polévku je nejlepší nechat ji přes noc namočenou ve vodě. Druhý den vodu slijte a dejte čočku vařit do měkka v čerstvé vodě s bobkovým listem a tymiánem.

Mezitím si očistěte zeleninu a nakrájejte ni na drobné kousky. Mrkev a celer můžete klidně i nastrouhat na hrubém struhadle. Poté si v hlubším hrnci opečte slaninu. Jakmile slanina pustí tuk, předejte k ní nasekanou cibuli a česnek. Orestujte dozlatova, přidejte mrkev a celer a restujte asi 3 minuty. Pak přidejte drcená rajčata, osolte, opepřete, podlijte vodou a vařte za občasného míchání asi 15 minut. Nakonec do polévky přidejte uvařenou čočku. Podávejte ozdobené čerstvou bazalkou a hoblinkami parmazánu.

Klasická čočková polévka

Asi nejtypičtější a nejklasičtější recept na čočkovou polévku je tradičně provoněný majoránkou a uzeninou. Jde o luštěninovou polévku, která svou hutností a vydatností potěší zejména mužské strávníky.

  • 100 g čočky
  • 1 – 1,5 l silného studeného vývaru
  • 100 g slaniny nebo pikantní klobásy
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 30 g másla
  • majoránka

Předně je potřeba připravit si čočku. Ideálně si ji namočte přes noc do vody, nebo alespoň na hodinu před samotným vařením. Na troše másla si zpěňte nadrobno nakrájenou cibuli s česnekem, nechte zesklovatět a přidejte nakrájenou uzeninu. 

Chvíli opékejte a poté zasypte moukou (Tip: zkuste použít kukuřičnou nebo cizrnovou mouku). Pečlivě směs s moukou míchejte, krátce opražte a zalijte studeným vývarem nebo studenou vodou. Poté do polévky přidejte čočku a vařte dokud nezměkne. Na závěr ochuťte a okořeňte majoránkou.

Indická čočková polévka

Čočka je neodmyslitelnou součástí indické kuchyně. Vyzkoušejte recept na čočkovou polévku v indickém stylu. Je plná chutí díky nejrůznějšímu koření a díky červené čočce jde také o velmi rychlý recept.

  • 200 g červené čočky
  • 1 cibule
  • 2 větší rajčata
  • 3 stroužky česneku
  • 3 cm čerstvého zázvoru
  • chilli paprička
  • kurkuma
  • garam masala
  • římský kmín
  • čerstvý koriandr

Zeleninu očistěte a nakrájejte na menší kousky. Rozpalte si hlubší pánev a na kapce oleje orestujte cibuli s česnekem. Když cibule zesklovatí, přidejte zázvor a chilli papričku. Vše společně osmahněte a přisypte koření – 1 lžičku kurkumy, 1 lžičku koření garam masala a 1 lžičku římského kmínu. Jakmile se koření rozvoní, přidejte rajčata a propláchnutou červenou čočku. Dobře směs promíchejte, zalijte vodou a dosolte. Vařte na mírném ohni asi 15 minut. Podávejte zdobené čerstvým koriandrem.

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.