Falafel – nejoblíbenější recept z cizrny

Falafel

Cizrna je jednou z nejrozšířenějších luštěnin na světě, i když u nás si teprve svou popularitu získává. Její využití je velmi široké, ale populární cizrna recepty jsou hlavně pomazánka hummus a smažené kuličky falafel.

Co je cizrna vlastně zač?

Cizrna, neboli římský hrách, se pěstuje takřka po celém světě, ale nejrozšířenější je ve východním Středomoří a Střední Asii. Je důležitou surovinou v kuchyni izraelské, arabské, egyptské, ale také indické. Cizrna recepty jsou různorodé a skvěle pasují i do zdravého a hubnoucího jídelníčku. Recepty z cizrny jsou vhodné i pro lidi, kteří dodržují diabetický jídelníček.

Široké využití má také v jídelníčku vegetariánů a veganů. Je bohatá na esenciální aminokyseliny (lysin, isoleucin a tryptofan), které se podílejí na správném fungování buněk celého těla. Obsahuje také nenasycené mastné kyseliny, vitamíny skupiny B, beta-karoten a zapomenout nesmíme ani na důležité minerály – vápník, hořčík, fosfor, draslík a zinek. I proto je oblíbenou surovinou v krabičkové dietě.

Které cizrna recepty byste určitě měli vyzkoušet?

Skvělá na cizrně je její variabilita. Při její přípravě určitě nesmíte vynechat namáčení – používejte dostatečné množství studené vody (raději více než méně) a máčejte aspoň dvanáct hodin. Nakonec je dobré cizrnu ještě jednou propláchnout.

Namočenou cizrnu můžete okořenit a upéct v troubě, výborně se tak hodí jako chroupání k televizi.

Pokud cizrnu také uvaříte, můžete ji použít na přípravu hummusu nebo jako luštěninovou vložku plnou bílkovin do nejrůznějších salátů. Uvařit z ní můžete také polévku, opéct ji na slanině s kysaným zelím nebo připravit podobně jako kuře na paprice. Využití je opravdu široké, určitě se nemusíte omezovat jen na arabskou kuchyni.

Tip: Velký výběr sušené i konzervované i sušené cizrny najdete například na grizly.cz.

Co je falafel a proč jej ochutnat

Jednoduše řečeno – falafel jsou smažené kuličky nebo placičky. Uvnitř vláčné, na povrchu křupavé. Dobře ochucené, k jejich přípravě potřebujete jen několik základních surovin. A přesně v tom je jejich kouzlo.

Bohužel nejde říct, že by existoval pouze jeden jediný falafel recept. Falafel je rozšířený jako jednoduché pouliční jídlo, které sa dá doplnit nepřeberným množstvím příloh. Nejčastěji se podává s listovými saláty, jogurtovými zálivkami a tortillovými plackami. Doplnit jej ale můžete i další zeleninou, hummusem nebo pečenými bramborami. Záleží jen na vaší chuti.

Tip: Kromě čerstvé zeleniny si pro zpestření můžete falafel obložit také zeleninou nakládanou. Na grizly.cz seženete třeba červenou řepu, lilek v tomatě nebo klasické pickles.

Ketodieta

Základní falafel recept

Správný falafel je tak akorát slaný, obsahuje česnek, bylinky a má hrubší strukturu. Smažit se musí ve vyšší vrstvě oleje a je potřeba s ním manipulovat opatrně, aby se nerozpadal. Tady je recept.

Ingredience:

  • 1 šálek sušené cizrny
  • 1 šálek cibule
  • ½ šálku petrželové natě
  • 4 stroužky česneku
  • 1 lžíce římského kmínu
  • 2 lžičky soli
  • pepř
  • chilli

Postup:

Cizrnu namočíme ve studené vodě nejméně na 12 – 20 hodin. Pro správný výsledek je důležité používat opravdu syrovou cizrnu – cizrnu nevařte ani nepoužívejte konzervovanou, aby se kuličky při smažení nerozpadaly.

Do mixéru dáme cibuli, česnek, petržel a začneme mixovat. Následně přidáme cizrnu a mixujeme, dokud má cizrna stále hrubší strukturu. Přendáme do mísy, osolíme, přidáme další koření a dobře promícháme. Pak odložíme minimálně na dvacet minut do lednice.

Následně tvoříme kuličky nebo placičky, které smažíme ve vysoké vrstvě oleje. Neobracíme, dokud nemají zlatavou barvu, jinak se rozpadnou. Po osmažení necháme přebytečný olej vsáknout do ubrousku a můžeme podávat.

Falafel se nejčastěji podává v pita chlebu nebo tortille a se spoustou zeleniny.
Falafel se nejčastěji podává v pita chlebu nebo tortille a se spoustou zeleniny.

Hrachový falafel s pita chlebem a tzatziki

Pokud vás obyčejný falafel začne trochu nudit, můžete se pustit do experimentování. Tato hrachová varianta se vám bude líbit.

Ingredience:

  • 1 sáček mraženého hrášku
  • 1 šalotka
  • ½ pórku
  • 2 lžičky petrželové natě
  • 1 lžička rozmarýnu
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 1 lžička koriandru
  • sůl
  • pepř
  • 3 lžíce hladké mouky

Postup:

Hrášek necháme při pokojové teplotě rozmrazit. Mezitím nakrájíme šalotku, pórek a petržel. Hrášek, zeleninu, petržel a rozmarýn rozmixujte do hladka. Směs smíchejte s moukou, solí a kořením. Směs necháme odpočinout nejméně 30 minut v lednici.

Mezitím si připravíme tzatziki: Okurku nastrouháme nahrubo, necháme v sítu okapat nebo přebytečnou vodu vymačkáme. Smícháme s rozmačkaným česnekem, jogurtem, solí a koprem. (Tip: Tzatziky se hodí i k cizrnovému falafelu, nejen k tomu hráškovému.)

Ve velké pánvi rozehřejte vysokou vrstvu oleje. Z hráškového těsta tvořte kuličky nebo placičky, opékejte je na pánvi  2 – 3 minuty z každé strany.

Servirujte v rozříznutém pita chlebu s tzatziki a červenou cibulí nakrájenou na kolečka.

Falafel v troubě: Pečené cizrnové placky s pečenou zeleninou

Zdravější varianta falafelu – místo smažení pečte falafel v troubě a podávejte je s grilovanou zeleninou. Rychlá a zdravá večeře je na světě.

Ingredience:

  • 1 plechovka cizrny
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 vejce
  • 1 lžička petrželové natě
  • ½ lžičky římského kmína
  • ½ lžičky oregana
  • sůl
  • pepř

Postup:

Cizrnu slijte a rozmačkejte vidličkou. Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli, lisovaný česnek, koření, vejce a sůl. Pokud se placičky rozpadají, můžete přidat trochu (celozrnné) mouky nebo škrobu – díky němu budou placičky navíc nadýchané. Vytvořte placičky a rozložte je na plech vyložený pečicím papírem. Pečte 20 – 30 minut na 180°C.

Jako přílohu si připravte pečenou zeleninu. Cuketu, papriku a lilek rozkrájejte na stejně velké kusy, rozložte na plech vyložený pečicím papírem, přidejte cherry rajčátka, pokapejte olejem a pečte 20 – 30 minut na 180°C. Zeleninu můžete dochutit solí, provensálskými bylinkami nebo tymiánem.

Pro ještě lepší chuťový zážitek můžete přidat jogurtový dresing. Bílý jogurt ochuťte solí, pepřem a lisovaným nebo sušeným česnekem. Podávejte se zeleninou a cizrnovými placičkami.

Tip: Někdy se vám i ty nejlepší domácí recepty přejí. V tu chvíli je příjemné, když máte možnost sáhnout třeba po hotovém jogurtovém dresingu, který navíc nijak nenaruší vaši dietu.

    Získejte ZDARMA jídelníček na míru vašim potřebám a exkluzivní SLEVY od našich partnerů!


    © COPYRIGHT 2021 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.