Hlavní chody
Zdravé hlavní jídlo je základem celodenního stravování. Hlavní chod by měl být zdrojem všech potřebných živin, tedy bílkovin, sacharidů i tuků. Inspiraci mohou poskytnout na chutná hlavní jídla recepty. Jako hlavní chod je možné připravit jakoukoliv kuchyni, zajímavá jsou například italská jídla, asijská či jiná exotická jídla, ale třeba i francouzská kuchyně. Zoufat nemusí ani milovníci českých pokrmů. Ačkoliv je česká kuchyně založena především na konzumaci těžších jídel, neznamená to, že není možné připravit odlehčené verze (dobrým příkladem mohou být některé recepty z vepřového masa). Pokud si kdokoliv není s přípravou zdravých jídel v kuchyni jistý, mohou mu pomoci připravené recepty hlavní jídla obohatit o důležité živiny. Důležitá je nejen volba kvalitních a výživných potravin, ale i způsob přípravy jídel.
V poslední době je oblíbené například hlavní jídlo ze zeleniny a celkově jednoduchá veganská jídla. Často volenou a rychlou variantou může být také hlavní jídlo z brambor nebo jiné vegetariánské hlavní jídlo. Milovníci masa si do bezmasých pokrmů přidají kuřecí, krůtí nebo jiné maso podle chuti. Zdravé hlavní jídlo lze připravit bez ohledu na preference ve stravě – inspirací i pro vegetariány mohou být recepty z vepřového masa, ve kterých maso můžeme nahradit například luštěninami. Samostatnou kapitolou jsou hlavní jídla připravovaná na konkrétní příležitosti. Bohatší hlavní chod si lidé obvykle dopřávají například v neděli, ve svátky nebo na počest narozenin či svátku člena rodiny nebo přátel. Velmi diskutovanou otázkou bývá i hlavní chod na svatbu. Při podobných událostech je důležité zvolit vhodné hlavní jídlo, které zachutná všem hostům. V případě svateb to obvykle bývá česká kuchyně.
Cizrnový guláš
Recepty z cizrny jsou vyhlášení nejen ve vegetariánské kuchyni. Velmi populární jsou orientální pokrmy jako...
Vegetariánský hamburger
Jestliže zrovna neholdujete masu a přesto byste si rád vychutnali lahodný burger, vyzkoušejte recept na vegetariánský cizrnový burger! Ingredience na 4...
Celozrnné špagety s avokádovým pestem
Celozrnné produkty jsou významně prospěšnější než jejich "bílé" varianty. Obsahují totiž vitamíny, minerály...
Polentové knedlíky plněné hlívou
Do hrnce dejte vodu, sůl, máslo (nebo olej) a přiveďte k varu. Přisypte polentu a míchejte cca 3-4 minuty, než se začne tvořit koule těsta, která se...
Quinoa s avokádem, sušenými rajčaty a feta sýrem
Quinoa jinak známá jako rostlina merlíku čilského či matka zrn. O jejích blahodárných schopnostech věděli už Inkové a proto dostala...
Salát s pečenou dýní a tarhoňou
Těstoviny tarhoňa uvařte v osolené vodě doměkka dle návodu. Dále je seďte a nechte okapat. Dýni Hokkaido nakrájejte na kostky,...
Těstovinový salát s vajíčky
Jste milovníky těstoviny, ale bojíte se je vařit často, protože bojujete s kily navíc? Rizikem mohou, ale nemusí být! Záleží na...
Houbový Kuba s pastiňákovo – celerovým pyré
Pastiňák, celer a patizon oloupejte, pokrájejte na kousky a vložte do zapékací mísy či pekáče. Proložte snítkami rozmarýnu,...
Zapečená paprika se zeleninou a balkánským sýrem
Červené papriky přepulte, vydlabejte z nich semínka a omyjte je. Do rozpůlených paprik přidejte na jemno nakrájenou zeleninu, zakápněte...
Rozpečená mozzarella na zeleninovém salátku
V prvním kroku si orestujte v suché pánvi ořechy a dejte si předehřát troubu na 200° C, do trouby přijde v zápětí sýr...
Červená čočka s uzeným tofu
Obměna od klasické zelené čočky, kterou jistě všichni znáte. Pokud jste prozatím do své kuchyně nepustili červenou čočku, je načase to...
Batátový krém se zeleninou
Všimli jste si v supermarketech těch podivných velkých načervenalých brambor? Pokud už jste se s nimi někdy setkali, tak asi víte, že mají...





