Quinoa s avokádem, sušenými rajčaty a feta sýrem

Ingredience na 1 porci:

Rajčata sušená10 g
Bazalka čerstvá0.5 hrsti
Paprika červená0.5 kusy
Oregano drcené1 špetka
Quinoa50 g
Avokádo čerstvé90 g
Sůl1 špetka
Sýr feta50 g
Semínka slunečnicová5 g

Quinoa jinak známá jako rostlina merlíku čilského či matka zrn. O jejích blahodárných schopnostech věděli už Inkové a proto dostala quinoa přízvisko matka zrn.

 

Quinoa je dostupná ve třech druzích, které se jak chuťově , tak svou tvrdostí. Málo obvyklá je černá quinoa, červená má v chuti cosi oříškového a bílá se používá nejčastěji pro svou jemnou chuť.

 

Quinou spařte min. 3x vařící vodou (jako např. jáhly – ztratí tím hořkost) a dejte vařit v poměru 1 díl quinoi k 2,5 dílu vody. Nesolte. Vařte cca 20 min a pak nechte pod pokličkou dalších 5 min dojít.

 

Na pánev nalijeme zhruba 2 lžíce oleje z nakládaných rajčat, a na něm pod pokličkou podusíme na kostičky nakrájenou červenou papriku, aby změkla. Poté přisypeme uvařenou quinou, na kousky nakrájená sušená rajčata (zhruba 3-4 kousky na jednu porci), zhruba lžíci slunečnicových semínek (na 1 porci) a ochu'tte bazalkou, oregánem a osolíme.

 

Poté vypněte plamen a do pánve vhoďte na kousky nakrájené avokádo (1/2 na 1 porci), rozdrobený sýr feta a promíchejte.

© COPYRIGHT 2020 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.