Čím nahradit mléko a mléčné výrobky?

Máte intoleranci na laktózu, nechutnají vám mléčné produkty nebo se jich chcete jen vyvarovat? Máte strach, že jsou na trhu pouze sójové alternativy? Nemusíte mít obavy, ukážeme vám široký sortiment dnešních výrobců a také návod na to, jak si třeba takové chutné rostlinné mléko udělat v pohodlí domova.
  • Stále častější laktózová intolerance
  • větší pochybnosti o prospěšnosti časté konzumace kravského mléka 
  • rychle stoupající počet zájemců o veganský způsob stravování 

To jsou hlavní 3 důvody, proč se o rostlinných mlécích a jiných výrobcích mluví stále častěji. 

Vyloučit živočišné mléko z jídelníčku není dnes již velký problém, existuje několik výborných rostlinných mlék! A stejně tak je to i s jogurty, dezerty, sýry či smetanou. 

Tyto produkty zakoupíte v prodejnách zdravé výživy, některých supermarketech (Tesco, Billa, Globus, aj.) nebo drogeriích DM (drogerie DM nabízí celou řadu levných rostlinných pod svou značkou DM). A samozřejmě si můžete chutné rostlinné mléka i jogurty připravit sami, přesně z takových ingrediencí, které máte rádi.

Rostlinná mléka

V České republice jde o poměrně mladý trend, narazíte tak v obchodech přibližně na 15 značek obilných nápojů. Mezi nejznámější patří značky Alnatura, Oatly, Isola Bio, EcoMil, DM Bio, Provamel, Alpro. Ale pozor! Není rostlinný nápoj jako rostlinný nápoj a je dobré se v nich před nákupem trochu zorientovat. Nejlepší variantou je sáhnout po nápoji s certifikátem a logem BIO. Označení je několik, ale to, které by rozhodně nemělo chybět, je zelené a má podobu listu z malých hvězdiček. Dále je dobré vybírat nápoje s co nejvyšším obsahem základní suroviny. Například ty nejkvalitnější rýžové nápoje obsahují až 17 % rýže a na chuti je to znát. Jsou mnohem lahodnější, jemnější a mají plnější chuť oproti těm, které obsahují rýže méně – rozdíl poznáte při první ochutnávce. Také se ve složení dívejte na podíl sacharidů a z nich cukrů a dalších chemických koktejlů. Mléka značky Alpro jsou jedny z nejdražších a nejchutnější na trhu, bohužel jejich složení se ale neobejde bez značného podílu chemie. Co se týče lokálních výrobců, u nás můžete naraz na rostlinné, konkrétně mandlové mléka značky Nemléko. Ty ocení především lidé alergičtí na sóju a navíc v těchto lokálních produktech nenajdete ani žádnou chemii!

Druhy rostlinných mlék:

  • sójové
  • mandlové (kešu, lískooříškové apod.)
  • rýžové
  • kokosové
  • makové
  • konopné (sezamové apod.)

Výroba domácích rostlinných mlék

Pracnější, ale příjemnou alternativou je také domácí výroba. Sehnat můžete navíc také specializované přístroje (Vegan star, Soyabella, Vitamilk), ale zcela vám postačí mixér a sítko či plátno. Obecný postup je zalít 100 gramů obilnin, semínek či ořechů zhruba 0,7 - 1 litrem studené vody (případně méně, pokud chcete konzistenci hustější) a nechat několik hodin namáčet. Tím dojde k uvolnění inhibitorů klíčení a štěpení složitějších látek na jednodušší a lépe stravitelné. Vodu proto vylijeme a doplníme čerstvou. Poté vše důkladně rozmixujeme a přecedíme přes sítko či plátýnko. Takto připravené mléka si můžeme dochutit třeba skořicí a osladit medem či sirupem nebo sušeným ovocem. A budete přesně vědět, co pijete.

A jak na rostlinnou smetanu?

Postup je stejný, stačí použít méně vody podle požadované hustoty. je nutné také počítat s tím, že rozmixovaná směs se hůře cedí, na sítku je potřeba ji více míchat lžící, aby protekla. 

Sušené nebrat!

Je dobré se vyhnout instantním rostlinným nápojům, tedy těm v prášku. Kvalitních a zdravých surovin obsahují častokrát jen minimální množství a přidávají se do nich částečně ztužené tuky a často i glukózový sirup, aby chutnaly lépe a sladce.

Jak dlouho takto připravené mléko vydrží?

Doma vyrobené čerstvé rostlinné mléko je dobré ihned zpracovat. Je možné jej skladovat v lednici v uzavřené nádobě až 2 dny.

Rostlinné jogurty

V obchodních řetězcích je k dostání velká škála různých alternativ jogurtů, od sójových, přes mandlové či makové až po kokosové, jáhlové apod. Ne každý jogurt, bude chutnat jako jogurt, bohužel. Je jen málo opravdu věrných produktů a je potřeba se jimi tzv. projíst. Každému také bude chutnat něco jiného a každý výrobek bude evokovat jiné chutě.  Jestliže nenacházíte chutný jogurt, který by chutnal zrovna vám, můžete si jej stejně jako mléko vyrobit sami doma! Na podrobný recept se můžete těšit v jednom z příštích článků. Vyrobit si doma chutný, hustý a smetanový rostlinný jogurt není nič těžkého. Je k tomu potřeba pár kuchyňských vymožeností (trouba, či jogurtovač). Cenově si oproti kupovaným moc nepolepšíte, ingredience jsou poměrně nákladné, ale výslednou cenu výrazně snížíte, když si rostlinné mléko vyrobíte sami doma.

Vyplatí se to?

Jak jogurty tak mléka je dobré si dělat doma. Za prvé ušetříte, jelikož suroviny, ze kterých si můžete udělat mléko jsou většinou velmi nenákladné, kromě oříšků. Také jste před příjemným rozhodnutím, dát si do mléka či jogurtu přesně takové suroviny, které tam chcete mít. Když porovnáme rostlinné alternativy mléčných výrobků, tak se mohou zdát sice dražší, ale když je srovnáme s kvalitními mléčnými výrobky z farem či lokální produkce, tak jsme najednou na stejné ceně. 

Další výrobky

V rostlinných verzích najdete samozřejmě také různé sýry. U nás oproti zahraničí, kde je trend rostlinné stravy o mnoho více rozšířený, bohužel nenajdeme chuťově příliš autentické produkty. Jen málo značek sýrů, má příjemnou krémovou chuť, platí to samé, co u jogurtů, je třeba se jimi zkrátka projíst! Dále naleznete na pultech obchodů rostlinné šlehačky, smetany, majonézy a másla a margaríny! Sortiment je opravdu překvapivě bohatý. Hlavní složkou bývá sója, oves, oříšky, semínka, kokos..

Náš tip!

Domácí balkánský sýr – tofu natural naložené v solném nálevu
Domácí parmezán – najemno rozmixované ořechy (mandle nebo vlašáky) s lahůdkovým droždím a solí
Domácí kešu sýr – na máslo rozmixované kešu s lahůdkovým droždím, citrónovou šťávou, špetkou soli a pepře

Benefity rostlinné stravy

  • vegetariáni/vegani jsou méně ohroženi vznikem rakoviny.
  • obvykle se jedná o štíhlejší lidi oproti lidem konzumující maso a masné výrobky.
  • udržují si zdravou hladinu cholesterolu.
  • jedí méně nenasycených tuků a více vlákniny.
  • jsou méně ohroženi vznikem srdečně cévních onemocnění.
  • mají lepší trávení a výkonnější peristaltiku střev.
  • vegetariánská/veganská strava zpomaluje stárnutí.
  • tělo vegetariánů/veganů je méně zanesené toxiny

09.07.2018

Získejte zdravý jídelníček na míru ZDARMA

  • Sestavený od nutriční poradkyně
  • Komplexní jídelníček pro vaší osobu
  • Recepty na 7 dní ZDARMA

Chci jídelníček ZDARMA

Komentáře ke článku

Abyste mohli přidat komentáře, musíte se přihlásit. Pokud u nás ještě nemáte účet, zaregistrujte se

Chci jídelníček ZDARMA

2 236 944 doručených jídelníčků, za dvě minuty získáte váš!

Tip: Víte, že nejčastěji chtějí lidé zhubnout 10 kg?