Zavařování v troubě: Jak na to?

Zavařovací sezóna všemožného ovoce a zeleniny je v plném proudu, na výběr máte několik způsobů, jak letošní úrodu zazimovat. Mnozí dávají přednost klasickému zavařování v tlakovém hrnci, jiní nedají dopustit na troubu, mikrovlnku, nebo dokonce myčku.

Kupované zavařeniny jsou plné chemikálií a sladidel, které do vašeho jídelníčku na hubnutí rozhodně nepatří. Vyzkoušejte domácí zavařování, může to být zábava.

Můžete zavařovat nejen úrodu ze zahrádky, ale dokonce houby nebo maso. Jak na to? Tyhle moderní způsoby zavařování mohou ušetřit jak váš čas, tak starosti s velikým tlakovým hrncem.

Možnosti, jak zavařovat:

  • Tlakový hrnec
  • Trouba
  • Mikrovlnka
  • Myčka

Zavařování v horkovzdušné troubě

Naplněné a uzavřené zavařovací sklenice dejte na vyšší pečicí plech, na který si rozložíte také utěrku. Sklenice neskládejte příliš těsně k sobě, měly by být mezi nimi alespoň centimetrové mezery. Na větší plech se vejde zhruba 8 menších nebo 6 větších sklenic.

Po naskládání sklenic, dejte plech do spodní části trouby a zapněte dolní i horní ohřev na 200 až 220 °. Poté na plech opatrně nalijte teplou vodu,  a to zhruba do výšky 2 až 3 centimetrů. Doba zavařování je u menších sklenic 5 až 8 minut, větších 10 až 13 minut. Po ukončení zavařování sklenice vyjměte a nechejte pomalu vychladnout otočené dnem vzhůru.

Zavařování v plynové a elektrické troubě

Krom nastavení teploty a doby zavařování se postup v plynové či elektrické troubě nijak od horkovzdušné trouby neliší. Troubu byste měli vždy předehřát, elektrickou na 95 až 100° a plynová na první stupeň. I v tomhle postupu zavařování, je nejlepší vždy vyzkoušet zavaření jedné sklenice a podle ní pak postupovat i ostatních.

Zavařování v mikrovlnné troubě

Do trouby vložíme maximálně 4 sklenice do obsahu 0,7 l a zavařujeme 10 minut při teplotě 70W (rozmražování) a 10 minut na 100W. Tento moderní způsob je vhodný zejména pro malé množství sklenic. Můžete použít klasická zavařovací víčka a nemusíte se bát, v mikrovlnné troubě uzávěry jiskřit nebudou.

Výhody zavařování v troubě

  • úspora času
  • menší spotřeba vody
  • v troubě můžete zavařovat takřka cokoli
  • zavařování většího množství sklenic naráz
  • bez nákupu speciálního zavařovacího hrnec
  • žádné starosti s uskladněním

Zavařovat se dá i v myčce!

Připravte si sklenice a dejte do myčky. Musí stát ovšem rovně. Velké sklenice je dobré dávat spíše do spodní části myčky a do horní naskládat ty menší. Samozřejmost nepoužívejte žádnou tabletu do myčky a chemikálie. Spusťte nejdelší program s co nejvyšší teplotu (min. 65 ºC) a spusťte ho celý i včetně oplachů. Hotovo.

Co je možné zavařovat?

Zavařování ovoce a zeleniny

Platí, že u měkkého ovoce a zeleniny (např. zavařování meruněk, broskví, třešní, aj.) se neprotahuje doba zavařování jako u tvrdších druhů. Jistě v zimě oceníte zavařenou cuketu, kterou můžete použít do lahodného cuketového perníku.

Zavařování okurek

Na zavařování se hodí malé a tvrdší kusy, které se nerozvaří, zůstanou křupavé a snadno je nacpete do sklenic. Základem jsou čisté okurky. Ač se to zdá jako šílené, musíte každou pečlivě vydrhnout kartáčkem nebo drsnou houbičkou a omýt v několika čistých vodách.

Nálev

Množství přísad a jejich kombinace je čistě jen na vašich chuťových buňkách, ale pokud se do zavařování pouštíte poprvé v životě, určitě se držte správného poměru.

Mrkev a cibule jsou základní surovinou, někdo přidává dokonce i křen. Kromě příjemné chuti vypadají kolečka a proužky zeleniny ve sklenici velmi hezky. K základním dochucovacím ingrediencím patří kopr, černý pepř, nové koření, hřebíček, občas i bobkový list, fenykl, hořčičné semínko nebo dokonce i skořice.

Kolik ho budete potřebovat? Můžete vyzkoušet jednoduchý pokus. Naplněnou nádobu zalijte k okraji vodou a tu pak přelijte do odměrky. Zjistíte přibližný odhad, který jen vynásobíte počtem připravených zavařovaček.

Zavařování masa

Maso zavařujeme zásadně bez kostí a raději libové. Nejedná se pouze o dietní opatření. Tuk se hůře steriluje a časem dostane nežádoucí příchuť. Vyvarujte se cibuli!!! Rychle kysne a zničí vám vaše výrobky, proto se cibule do zavařeného masa zásadně nedává.


Zavařování hub

Zavařování hub není nikterak těžké. Ideální jsou žampiony, hřiby, václavky, lišky a ryzce. Nejprve si houby pečlivě očistíme, poté je nakrájíme na plátky a osolíme, opepříme. Na cca 10 až 15 minut je dáme vařit. Houby poté scedíme, opět propláchneme vodou, necháme pořádně okapat a vysušit.

Vysušené houby naskládáme do zavařovací sklenice. Na dno lze položit bobkový list, kuličky pepře, nové koření. Zalijeme nálevem.

Jiné suroviny

U ostatních potravin, jako jsou ryby, nebo hotová jídla a polévky (Tip. Vyzkoušejte recept na jedinečnou houbovou polévku), byste měli vycházet z doby klasického zavařování v horké vodě.


Tipy na zavařování

  • U ovoce, vybírejte nepotlučené a nenahnilé plody.
  • Jestli chcete použít méně rafinovaného cukru, použijte zralé plody.
  • Zato méně zralé ovoce má více pektinů, a to napomáhá k větší hustotě marmelád.
  • Tvořící se pěnu při vaření ovoce s cukrem sbírejte, můžete tak zvýšit trvanlivost zavařeniny a její vzhled.
  • Správnou hustotu marmelády poznáte tak, že kápnete na talíř, se kterým když zahýbete, tak by měla zůstat v celku.

Práce se sklenicemi

  • Sklenice a víčka pečlivě umyjte a osušte.
  • Ujistěte se, že víčka nejsou poškozená a že těsní.
  • Sklenice, které jsou naprasklé nebo mají odlomený kraj, nepoužívejte.
  • Sklenice nevystavujte extrémním teplotním šokům, mohly by prasknout.

Uskladnění

Po skončení každého zavařování je nutné sklenice vytáhnout z trouby nebo hrnce a nechat vychladnout. Zavařeniny uchovávejte v chladu a na tmavém místě, kde se nevyskytují hodně nízké anebo naopak vysoké teploty. Ideální jsou tak sklepy nebo spíže.

Po otevření skladujte vždy v ledničce a spotřebujte v co nejkratší době.

09.10.2018 - autor: Miriam Blahová

Získejte zdravý jídelníček na míru ZDARMA

  • Sestavený od nutriční poradkyně
  • Komplexní jídelníček pro vaší osobu
  • Recepty na 7 dní ZDARMA

Chci jídelníček ZDARMA

Komentáře ke článku

Abyste mohli přidat komentáře, musíte se přihlásit. Pokud u nás ještě nemáte účet, zaregistrujte se

Chci jídelníček ZDARMA

2 289 348 doručených jídelníčků, za dvě minuty získáte váš!

Tip: Víte, že nejčastěji chtějí lidé zhubnout 10 kg?