Lívance: zdravé recepty, se kterými nepřiberete

Recept na lívance koluje od dob našich babiček, přesto si vždy najdou cestu do naší kuchyně. Co takhle vyzkoušet zdravé a netradiční recepty, které jsou opravdovou pochoutkou? Dopřejte si zdravou, chutnou snídani, nebo mírně kalorický dezert.

Lívance – základní recept

Lívance jsou označovány kalorickou bombou hned z několika důvodů. Používá se klasická mouka, těsto prochází kynutím a především lívanečky smažíme v kvantu oleje. O následném potírání džemy, zdobení šlehačkou nebo v horším případě nuttelou, nemluvě.

To vše se dá naštěstí eliminovat. Šetřete čas, kterým se plýtvá, než těsto vykyne a hlavně svůj organismus. Důležité je si pamatovat, že smažení do zdravých jídelníčků na hubnutí, rozhodně nepatří. Použijte teflonovou pánev bez oleje či minimální množství tuku. S ostatními problémy si hravě poradíte díky těmto fit receptům.

Zdravé lívance

Lívance bez kynutí

Kynutí je zdlouhavý proces. Nejen, že musíte čekat, ale používáte droždí, které je zárodkem kvasinkového množení. Zažívací problémy pak nejsou žádným překvapením.

Ingredience

  • 2 ks vejce
  • 500 ml mléka
  • 1 lžíce rumu
  • ½ balíčku prášku do pečiva
  • 300 g polohrubé mouky
  • ¼ lžičky soli
  • 1 lžíce cukr krupce
  • 1 kelímek bílého jogurtu
  • 1 lžička skořice


Postup přípravy

  1. Mouku smícháme s práškem do pečiva, solí i cukrem. Potom do sypké směsi přidáme žloutky i rum a prošleháme. Ke směsi přilijeme vlažné mléko a důkladně prošleháme.
  2. Z bílků vyšleháme tuhý sníh a zlehka ho vmícháme do těsta. Těsto necháme nejvýše 5 minut odpočívat.
  3. Mezitím rozehřejeme pánev. Z těsta na pánvi tvarujeme lívance, nebo použijeme lívanečník. Z obou stran opékáme dozlatova.

Zdravé banánové lívance

Recept na rychlé, zdravé, bezlepkové a hlavně dobré lívance.

Ingredience

  • 2 ks vejce

  • 1 ks banán

  • Podle konzistence vločky

Postup přípravy

  1. Banán nakrájíme na kolečka, přidáme rozklepnutá vejce a dobře rozmixujeme. V případě málo husté konzistence, použijte na místo mouky ovesné vločky. V konečném efektu je ani neucítíte.

  2. Těsto rozlijeme na pánev a hotové lívance podáváme dle chuti. Možnou zdravou ozdobou jsou nastrouhaná jablka s chia semínky.


Kefírové lívance

Kefír má pozitivní vliv na zažívání a střevní mikroflóru. Je nepřekonatelným zdrojem probiotických kultur, jeho kozumace zlepšuje kvalitu kostí a má prokazatelné antibakteriální účinky.

Ingredience

  • 250 g pohankové či kukuřičné mouky
  • 1 kefír
  • 2 vejce
  • 1,5 lžičky jedlé sody

Postup přípravy

  1. Z uvedených surovin vypracujeme těsto a ihned smažíme lívance.
  2. Ochutíme a ozdobíme dle chuti. Vhodným tipem je rozmačkané čerstvé ovoce či nízkokalorický džem.

Jogurtové lívanečky s ovesnými vločkami

Jogurtové lívanečky připravujeme bez kynutí, používáme jen kypřící prášek. Lívance jsou nutričně hodnotnější, použijete-li do těsta celozrnnou mouku a ovesné vločky.

Ingredience

  • ½  kg bílého jogurtu
  • 250‒300 ml celozrnné jemně mleté špaldové mouky
  • 250‒300 ml ovesných vloček
  • 1 lžička kypřicího prášku
  • 2 vejce
  • 2 lžičky olivového oleje
  • špetka soli
  • měkký tvaroh
  • med

Postup přípravy

  1. Bílý jogurt smícháme s moukou, vločkami, kypřicím práškem, celými vejci, špetkou soli a dvěma lžičkami olivového oleje. Těsto necháme alespoň 20 minut odstát, vločky se tak nasáknou a teprve poté upravíme konzistenci těsta buď zředěním vodou, nebo jogurtem.
  2. Na rozpáleném lívanečníku, pečeme lívance dozlatova z obou stran.
  3. Lívance zdobíme tvarohem a podle chuti sladíme medem a sypeme mletou skořicí.


Sladká tečka na závěr

Americké lívance

  • 50 g másla
  • Špetka soli
  • 150 g hladké mouky
  • 1 ks vejce
  • 200 ml mléka
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • Malinový džem
  • 3 lžíce oleje
  • 2 lžíce cukru

Postup přípravy

  1. Všechny suché suroviny dobře smícháme. V jiné nádobě rozmícháme vejce, mléko a olej.
  2. Směs s mlékem přidáme k suchým surovinám, ručním mixérem zpracujeme v hladké těsto a několik minut necháme nabobtnat.
  3. Na pánvi rozpustíme trochu másla nebo margarínu, vložíme po čtvrtce těsta a necháme při nízké teplotě opatrně péct (rychle ztmavnou).
  4. K lívancům chutná obzvlášť dobře malinový džem či šlehačka.

Odměna patří k životu. Pokud jste se dostatečně nenabažili zdravých lívanců, můžete vyzkoušet opravdu báječný, rychlý recept na americké lívance. Dobrou chuť.


09.08.2018

Získejte zdravý jídelníček na míru ZDARMA

  • Sestavený od nutriční poradkyně
  • Komplexní jídelníček pro vaší osobu
  • Recepty na 7 dní ZDARMA

Chci jídelníček ZDARMA

Komentáře ke článku

Abyste mohli přidat komentáře, musíte se přihlásit. Pokud u nás ještě nemáte účet, zaregistrujte se

Chci jídelníček ZDARMA

2 268 249 doručených jídelníčků, za dvě minuty získáte váš!

Tip: Víte, že nejčastěji chtějí lidé zhubnout 10 kg?