Pečená dýně se salátkem

Ingredience na 1 porci:

Rajčata cherry1 hrst
Cibule červená0.25 kusy
Ořechy vlašské0.25 hrsti
Dýně hokkaido (po tepelné úpravě)100 g
Paprika červená0.5 kusy
Salát římský100 g

Na rozdíl od klasických druhů dýní má dýně Hokkaido v kuchyni rozmanité využití. Kdo má dýni spojenou pouze s kompoty či džemy, bude dost možná mile překvapen, jaké delikátní, rychlé a také levné pokrmy lze z dýně Hokaido připravit.

 

Nejraději máme dýni Hokkaido pečenoučerstvou zeleninou, recept určitě vyzkoušejte.

 

Dýni omyjte (nemusí se loupat) odkrojte vrchni a spodní část, rozkrojte na půlky a vydlabejte semínka. Troubu si předehřejte na 180 stupňů. Očistěnou dýni si pokrájejte na zhruba 1.5 cm široké plátky. Ty rozprostřete na plech vyložený pečícím papírem, zakápněte olivovým olejem a decentně posolte.

 

Po zhruba 30 minutách dýni zkontrolujte a jestli jě měkká, tak ji vytáhněte. Posypte ji ještě solí podle chuti a provensálským kořením.

 

K takto upečené dýni si připravte ještě lehký zeleninový salátek. My nedáme dopustit na kombinaci lokálních surovin – salát, rajčata, papriky, okurky, červená cibule a dále podle chuti!

 

Oblíbenou zeleninu omyjte, pokrájejte na kousky a promíchejte s olejem, provensálským kořením, solí, pepřem a citr. šťávou.

 

Na talíř rozprostřete zeleninový salátek a na něj kousky dýně, zakápněte olivovým olejem a posypte čerstvou petrželkou a vlašskými oříšky.

 

 

© COPYRIGHT 2020 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.