Recept na domácí bezový sirup

recept na domácí bezový sirup

Ingredience na 1 porci

Květ černého bezu25 kusů
Citrón125 g
Cukr bílý1000 g

Postup bezový sirup

1

Opláchneme si 25 květů bezu a necháme okapat.

2

Květy přelijeme 1,5 l vody a přidáme na kolečka nakrájený citrón bez pecek.

3

Povaříme a necháme 24 hodin louhovat.

4

Přes plátno si šťávu přecedíme.

5

Přidáme 1 kg cukru a pomalu vaříme do zhoustnutí.

6

Sirupem plníme čisté a nahřáté skleněné nádoby. Uchováváme v chladu a temnu.

Bezový drink a letní dort

Recept na domácí bezový sirup, ze kterého lze namíchat drink z bezového sirupu, minerální vody a citronu s ledem, je absolutní nutnost pro horké letní dny. Vyzkoušejte tento recept na domácí bezový sirup z květů černého bezu a budete mít bohaté zásoby lahodného sirupu na celé léto. Vyzkoušejte také jeden z našich receptů na letní dort, které se k bezovému drinku skvěle hodí jako malá zdravá svačinka. Letní dort lze udělat limetkový, mrkvový s mangem nebo třeba čokoládovo-jahodový. Hlavní je svěžest a vysoký podíl ovoce, to žádný letní dort nesmí postrádat. V ovoci je mnoho vitamínů, stejně tak jako v bezu. Ten obsahuje tělu velmi prospěšné vitamíny C, A, B1, B2 a B3. Dále bezové květy obsahují bioflavonoidy, tedy známé antioxidanty s protizánětlivým a antibakteriálním účinkem a mluví se i o jejich protirakovinném působení.

Dieta dna

Co se využití v lékařství týče, má močopudné a potopudné účinky. Také ochlazuje a proto se používá i při horečce. Pozitivně působí na cévy, je tedy ideální při křečových žilách a hemeroidech. Kombinace vitamínů P a C zpevňují cévní stěny. Také se využívá k léčbě kašle, jelikož podporuje vykašlávání. Květy obsahují dále třísloviny, organické kyseliny, cukry a minerályBezový sirup můžete zařadit také pokud dodržujete dieta dna. Nařeďte jej trochu více vodou a udržujte tak optimální pitný režim, který dieta dna vyžaduje. Vhodnými potravinami jsou poté zelenina a ovoce, mléčné potraviny, rostlinné oleje, libové či hovězí maso, to vše dieta dna povoluje.

ˇ

Jak připravit domácí bezový sirup

Bezový či slovensky bazový sirup recept je opravdu snadný na přípravu. Nejprve si opláchneme 25 květů černého bezu a necháme je pořádně okapat. Květy přelijeme 1,5 l vody. Dále si na kolečka nakrájíme jeden citrón a odstraníme z něj všechna jádra. Citrón přidáme ke květům s vodou a společně povaříme.  Dále necháme vše 24 hodin louhovat. Přes plátno si vytvořenou šťávu přecedíme. Přidáme 1 kg cukru krupice a pomalu bezový sirup vaříme. Počkáme, než nám šťáva zhoustne.

Dopředu si připravíme pořádně vyčištěné a nahřáté skleněné nádoby. Ještě teplý bezový neboli kozickový sirup lijeme do připravených nádob. Uchováváme jej na chladném a temném místě, nejlépe ve sklepě. A pokud si rádi tvoříte zásoby do spíže z nejrůznějších potravin, zjistěte jak na zavařování okurek v troubě. Je to velmi snadné a postačí vám k tomu pouze trouba, myčka, mikrovlnka nebo tlakový hrnec. Zavařování okurek v troubě má spoustu výhod. Například je to velká úspora času i vody a navíc můžete zavařovat více sklenic naráz. Nepotřebujete žádný speciální hrnec, jelikož víte jak na zavařování okurek v troubě.

Nutriční hodnoty

Celková energetická hodnota 18.879 Kj

Bílkoviny0.01 g
Sacharidy1.09 g
Sacharidy z cukrů1.02 g
Tuky0.01 g
Vláknina0.04 g

Alergeny

Graf nutričních hodnot

Mohlo by vás zajímat

© COPYRIGHT 2021 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.