Předkrmy studené i teplé chuťovky

Předkrmy nepatří zrovna mezi běžnou součást našeho jídelníčku, jen málokdo si je dopřává alespoň jednou týdně. Na druhou stranu díky jejich rozmanitosti je možné právě do těchto receptů sáhnout, pokud potřebujeme zdravé chuťovky na oslavu. Často nás ani nenapadne hledat si na předkrmy recepty a volíme například osvědčené jednohubky. Pravdou však je, že i v předkrmech je možné zajímavě experimentovat.

Základní dělení je na teplé předkrmy a studené předkrmy. Recepty na studené předkrmy můžeme použít nejen jako příjemný začátek slavnostního oběda nebo večeře, ale i jako jednoduché slané pohoštění pro návštěvu. Za vyzkoušení stojí třeba olivová tapenáda podávaná s opečenou bagetou nebo “tatarák” z červené řepy. Mezi studené varianty mohou patřit například i jednoduché saláty, oblíbené jsou také italské předkrmy jako salát caprese. Na jeho přípravu stačí kvalitní mozzarella, dobře uzrálá rajčata, několik lístků bazalky a pár kapek olivového oleje. Pokud chceme oslnit na letní grilovačce, hodí se použít malé kuličky mozzarelly a cherry rajčata a vše střídavě napíchat na špejle. Ty se dají servírovat třeba i ve sklenici jako efektní kytice na uvítanou. 

Teplé předkrmy mají také spoustu variant. Mezi oblíbené patří třeba bruschetta – jde vlastně o opečené bílé pečivo obložené různou zeleninou. Hlavní roli tady hraje především dochucení, které se díky kvalitním ingrediencím postará o skvělý chuťový zážitek. Oblíbené chuťovky na oslavu jsou také třeba zapékané žampiony. Milovníky zdravé stravy jistě potěší zdravé předkrmy, jako napříkad zapékané avokádo. 

Samostatnou kapitolou jsou předkrmy na svatbu. Mnoho párů stále sahá po klasice v podobě šunkové rolky s křenem, na druhou stranu i tady se začínají projevovat jiné gurmánské trendy. Co vyzkoušet klasické carpaccio z hovězí svíčkové nebo některou z jeho vegetariánských variant, třeba z červené řepy s kozím sýrem?

Předkrmy

Olivová tapenáda

  Intenzivní chuť oliv umocníte česnekem, chili a bylinkami. Tapenáda výborně chutná s opečeným chlebem a rozpékaným...

Předkrmy

Slané muffiny

Muffiny můžete péct také ve slané variantě. Jak by vám chutnaly třeba takové sýrové nebo špenátové? Věřte,...

Předkrmy

Avokádový toast

Tohle jídlo nás hrozně baví. V poslední době jsme si zamilovali avokádo v kombinaci s čerstvým salátkem, sušenými rajčaty a...

Předkrmy

Lilkové rolky s humusem

Lilkové rolky představují rychlý předkrm, ale i nápaditou večeři, stačí je obohatit jen třeba salátkem.   V prvním kole si připravte...

Předkrmy

Pečená dýně se salátkem

Na rozdíl od klasických druhů dýní má dýně Hokkaido v kuchyni rozmanité využití. Kdo má dýni spojenou pouze s kompoty či...

Předkrmy

Grilovaný kozí sýr s ořechy

První si připravte jablka. Jablka omyjte, rozpulte, rozčtvrťte, zbavte jádřinců a nakrájejte na tenké plátky. Vložte je do hlubší...

Předkrmy

Vajíčková pomazánka z tofu

Jedna z vůbec nejoblíbenějších pomazánek. A nemusí být ani Silvestr, aby jste si ji připravili! Nejlepší je na druhý den, po...

Předkrmy

Bruschetta s česnekem a rajčaty

Bruschetta je vlastně opečený chléb a dělá se z bílého chleba nebo bagety, který se peče za sucha v troubě. Variací na bruschettu je...

Předkrmy

Tatarák z červené řepy

Rozehřejeme si troubu na 170 stupňů.   Řepu si omyjte, odřežte kořínky a položte vedle sebe na kus alobalu. Dále řepu posolte a pokapejte olivovým...

Předkrmy

Salát tabouleh

  Salát inspirovaný Blízkým východem, ten správný šmrnc mu dodává křupavá okurka, červená paprika...

Předkrmy

Opékané brambory

Brambory důkladně omyjeme. Nakrájíme na malé kostičky nebo plátky a dáme je na plech a pečící papír. Poté je vložíme do...

Předkrmy

Restovaná zelenina

Veškerou zeleninu omyjte a očistěte. Cuketu a červenou papriku nakrájejte na kostičky, cibuli na půlměsíčky. Sušená rajčata překrojte v půli, nebo je nakrájejte na menší kousky,...

© COPYRIGHT 2021 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.