Quinoa recepty: dobroty, které si zamilujete

Quinoa patří k takzvaným superpotravinám. Je chutná, plná živin a dá se využít v různých receptech. Inspirujte se a vyzkoušejte quinou na vlastní kůži!

Quinoa je nutričně velmi kvalitní a bohatá potravina. Obsahuje komplexní sacharidy a bílkoviny, díky kterým se považuje za cenný a kvalitní zdroj energie. Kromě toho obsahuje vlákninu, vápník, hořčík, železo a vitamíny skupiny B, C a E.

Quinoa neobsahuje lepek a tak je vhodná i pro lidi, kteří trpí celiakií nebo lepek nevyhledávají.

Quinoa příprava

Před tepelnou úpravou se doporučuje namočit zrnka quinoi na několik hodin do vody nebo je alespoň několikrát promýt studenou vodou. Quinoa se vaří v poměru 1 díl quinoi a 1,5 až 2 díly vody po dobu přibližně 15 až 20 minut.

Quinoa recepty

Quinoa má neutrální, lehce oříškovou chuť, díky tomu se hodí jako příloha k masu, zelenině či v jiných slaných pokrmech ale také s ovocem, ořechy či v různých sladkých jídlech.

Fit quinoový salát s kurkumou

Chutný salát, který si můžete připravit například jako rychlou večeři. Salát je plný zdravých ingrediencí, obohacený kurkumou, která je proslulá svými blahodárnými účinky na zdraví.

Ingredience:

  • 1,5 hrnku quinoi
  • 3 hrnky vody
  • 1 granátové jablko
  • 50 g kešu oříšků
  • 1 červená paprika
  • 1 lžíce olivového oleje
  • ½ lžičky kurkumy
  • 1 lžíce pepře
  • 1 lžička soli
  • libovolné bylinky (koriandr, máte)

Postup:

Quinou uvařte ve vodě spolu s kořením. Mezitím si ořechy opražte nasucho na pánvi, z granátového jablka vydlabejte semínka, červenou papriku očistěte a nakrájejte nadrobno. V misce nakonec smíchejte uvařenou quinou spolu s ostatními surovinami a pokapejte olivovým olejem. Dozdobte libovolně bylinkami, perfektně se hodí směs nasekaného koriandru s mátou.

Zapékaná quinoa s kuřetem

Jednoduchý recept na hlavní jídlo z quinoi, kuřecího masa a zeleniny.

Ingredience:

  • 250 g quinoi
  • 50 g celozrnné mouky
  • 250 ml mléka
  • 240 ml vody
  • 500 ml masového/zeleninového vývaru
  • 500 g kuřecích prsou
  • 500 g mražené zeleniny dle chuti
  • 125g mozzarelly
  • 1 cibule
  • 5 stroužků česneku
  • 2 lžičky soli
  • 2 lžičky mleté červené papriky
  • 2 lžičky oregáno

Postup:

Quinou uvařte. Mezitím v hrnci smíchejte vývar, 125 ml mléka a společně prohřejte. V misce smíchejte zbytek mléka s moukou, solí a pepřem. Tuto směs vlijte do vývaru s mlékem a za stálého míchání vařte, dokud bude směs jemná a krémová. Takto připravenou omáčku spolu s uvařenou quinoou a vodou přelijte do nádoby na pečení.

Kuřecí maso si nakrájejte na nudličky a také jej přidejte do nádoby. Pečte při 200 stupních 30 minut. Mraženou zeleninu dle vlastního výběru duste přibližně 3 minuty. Po dopečení masa, přidejte podušenou zeleninu a přimíchejte na plátky nakrájenou mozzarellu, kterou pokladete na vrch. Pečte dalších 5 minut, aby se sýr rozpustil. Podávejte společně s nasekanými bylinkami, olivovým olejem a citr. šťávou podle chuti.

Karbanátky z quinoi

Díky vysokému obsahu bílkovin je quinoa oblíbenou potravinou i ve veganské jídelníčku. Vyzkoušejte tyto veganské karbanátky z quinoi a bílých fazolí, které se skvěle hodí například do domácího hamburgeru. Překvapíte na nejednou venkovním grilování (a to určitě i masožravce)!

Ingredience:

  • ¾ šálku quinoi
  • 1 mrkev
  • 400 g uvařené bílé fazole
  • 3 jarní cibulky
  • 1 lžíce mletých lněných semínek
  • ½ hrnku strouhanky
  • 1 lžička kmínu
  • špetka mořské soli

Postup:

Quinou a fazole si předem uvařte. Všechny ingredience do mixéru a umixujte na směs s kousky zeleniny - ne hladkou jako krém. Ze směsi vytvarujte karbanátky a dejte je na 15 minut odležet do lednice. Po vytažení je opečte z každé strany na troše olivového oleje. Doporučujeme podávat s kvalitním houskou, zeleninou, domácí majonézou a místo klasických hranolek můžete vyzkoušet například hranolky z batátů.

Quinoová ranní kaše 

Quinoa je variabilní potravina, která se dá jednoduše přidat také do sladkých jídel. Vyzkoušejte například tuto sladkou kaši z quinoi!

Ingredience:

  • ½ hrnku quinoi
  • 1,5 hrnku kokosového mléka
  • 2 lžíce chia semínek
  • 2 lžíce medu (nebo jiného sladidla)
  • 1 velké jablko
  • 1 lžičky skořice

Postup:

V hrnci zalijte quinou a chia semínka kokosovým mlékem. Přidejte skořici a vařte, dokud nebude kaše hustá, přibližně 12 minut. Po dovaření přidejte do kaše med nebo jiné sladidlo podle chuti a nadrobno nakrájené jablko.

Čokoládový koláč bez výčitek

Neumíte si představit, že by se quinoa dala použít i jako základ chutného čokoládového koláče? Tak to vás vyvedeme z omylu. Vyzkoušejte tento zdravý a sladký dezert, který si zamilujete.

Ingredience:

  • ½ hrnku Quinoa
  • 2 hrnky vody
  • 60 ml rostlinného mléka
  • 3 vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 125 g kokosového oleje
  • 100 g cukru
  • 65 g kakaa
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • špetka soli

Postup:

Quinou propláchněte, zalijte vodou a přiveďte k varu. Vařte přibližně 15 minut, pak slijte a nechte vychladnout.

Mezitím si vyšlehejte mléko, vejce, vanilkový extrakt a kokosový olej. Cukr, kakao, prášek do pečiva a špetku soli dobře promíchejte a přidejte k rozšlehané tekuté směsi. Na závěr přidejte quinou a dobře promíchejte.

Těsto nalijte do formy vyložené pečícím papírem a pečte při 175 ° C přibližně 45-55 minut. Zda je koláč upečený zjistíte tak, že po zapíchnutí párátka by vám mělo zůstat čisté.

Hotový koláč nechte dobře vychladnout a můžete podávat.

21.05.2019

Získejte zdravý jídelníček na míru ZDARMA

  • Sestavený od nutriční poradkyně
  • Komplexní jídelníček pro vaší osobu
  • Recepty na 7 dní ZDARMA

Chci jídelníček ZDARMA

Komentáře ke článku

Abyste mohli přidat komentáře, musíte se přihlásit. Pokud u nás ještě nemáte účet, zaregistrujte se

 

Kam dál?

Recepty z hub: Nejlepší houbové recepty, které češi milují

21.11.2018

Houby přinášejí chutné pokrmy se skvělou zemitou chutí. Ukážeme vám recepty na portobello, hlívu ústřičnou, hříbky a mnoho dalších. Najdete klasiku, jakou je krémová houbová polévka, vegetariánská dršťková polévka a nebo houbové risotto či houbové hamburgery. Pokračovat ve čtení

Omáčky: naučte se nejlepší omáčky, nejen k rýži nebo knedlíkům

14.11.2018

Omáčky jsou českou doménou a v našem jídelníčku se proto vyskytují poměrně často. Jak je ale připravit v trochu odlehčenější verzi, chutně a bez velké námahy? Vyzkoušejte následující recepty. Pokračovat ve čtení

Štrúdl: Jablečný, tvarohový, nebo na slano?

06.11.2018

Vůně pečených jablek, skořice a křehoučké těsto - to je zkrátka lahodný podzimní štrúdl! Snad se nenajde nikdo, kdo by tento moučník nemiloval. Navíc ho můžete jíst i na slaný způsob. Přesvědčte se sami, jaké možnosti štrúdl nabízí. Pokračovat ve čtení

 
Chci jídelníček ZDARMA

2 869 857 doručených jídelníčků, za dvě minuty získáte váš!

Tip: Víte, že nejčastěji chtějí lidé zhubnout 10 kg?