Pohanka s hummusem a pečenou zeleninou

Ingredience na 1 porci:

Cibule1 kus
Mrkev1 kus
Olej olivový5 ml
Dýně hokkaido (po tepelné úpravě)50 g
Pohanka100 g
Sůl1 špetka
Cizrna ve slaném nálevu60 g
Limetková šťáva čerstvá5 ml
Javorový sirup20 ml
Pasta tahini20 g
Brambory batáty pečené50 g
Římský kmín1.5 špetky

Pohanka je nenápadná plodina s příjemně oříškovou chutí. Je vhodná při bezlepkové dietě, obsahuje nenasycené mastné kyseliny a má významný vliv na zdraví cév.

V kombinaci hummusem a pečenou zeleninou je skvělou a lehkou pochoutkou.

 

Nejdříve si připravte zeleninu. Syrovou dýni hokkaido, syrové batáty a mrkev si očistěte a nakrájejte na hranolky. Vše narovnejte na plech vyložený pečicím papírem. Potřete zlehka olivovým olejem, javorovým sirupem a  osolte. Dejte péct na 200° dokud nebude vše měkké a hezky opečené (asi 20 minut).

 

Pohanku dobře propláchněte a dejte vařit do 100 ml studené osolené vody. Vařte, dokud pohanka nevstřebá všechnu vodu. Uvařenou pohanku nechte odpočinout. Mezitím si na trošce olivového oleje osmahněte na jemno nakrájenou cibulku a následně ji vmíchejte do hotové pohanky.

 

Posledním krokem je hummus. Cizrnu v nálevu dejte do mixéru, přidejte tahini pastu, 10 ml olivového oleje a společně umixujte dohladka. Nakonec směs ochuťte limetkovou šťávou, solí a římským kmínem.

 

Když máte vše připravenou, můžete servírovat. Na talíř dejte porci pohanky, na ni rozprostřete hummus a nahoru naskládejte pečenou zeleninu.

© COPYRIGHT 2020 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.