Nejlepší svíčková omáčka recept a maso na svíčkovou

svíčková omáčka

Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149

Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149

Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149

Ingredience na 1 porci

Hovězí zadní800 g
Směs kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer)300 g
Cibule1 kus
Hořčice plnotučná50 g
Cukr bílý20 g
Ocet20 ml
Olej slunečnicový10 lžic
Máslo30 g
Slanina100 g
Mouka hladká10 g
Šlehačka250 g
Bobkový list3 kusy
Nové koření celé5 kusů
Pepř černý celý5 kusů
Citrónová šťáva čerstvá6 g
Sůl2 špetky
Kuřecí vývar250 ml

Postup svíčková omáčka s masem

1

Prošpikované maso opečeme na oleji či oleji s máslem.

2

Vyndáme a na výpečku osmažíme zeleninu a cibuli. Jakmile mrkve pustí barvu, přidáme cukr a zkaramelizujeme.

3

Přidáme hořčici, koření, ocet. Vložíme maso a zalijeme vývarem.

4

Pečeme v přiklopeném hrnci, dokud maso není měkké cca 1,5-2 hodiny - ve středně vyhřáté troubě.

5

Vyjmeme a nakrájíme na plátky.

6

Zbylou směs rozmixujeme dohladka.

7

Zahustíme hladkou moukou s mlékem a provaříme 20 minut. Dochutíme smetanou, citronem, trochou másla.

Hovězí svíčková maso

Nejlepší svíčková omáčka recept, který nesmí chybět v žádné domácnosti. Tento tradiční pokrm je velmi oblíbený a není se čemu divit. Pro slavnostní události je svíčková omáčka recept tou nejlepší volbou. Dopřejme si ji však i v obyčejný všední den. Proč ne? Její jedinečná chuť dokáže totiž s jakéhokoli obyčejného dne udělat jako mávnutím kouzelného proutku, den slavnostní.

Jako nejlepší maso na svíčkovou se nejlépe hodí zadní hovězí maso. Dále bude potřeba slanina, pomocí které se hovězí svíčková maso špikuje a díky tomu získá ještě šťavnatější a výraznější chuť. Tento svíčková recept je navíc jedinečný tím, že se výpeček ochutí již na začátku. Proto jej určitě vyzkoušejte a ta nejlepší svíčková už se bude podávat výhradně na vašem stole. Kromě masa se však do svíčkové dá použít i seitan, co to ten seitan je? Jedná se o rostlinnou variantu masa, která se vyrábí z pšenice.

Rychlé a zdravé večeře

Maso na svíčkovou je hlavní ingrediencí tohoto jídla, ale dále svíčková recept obsahuje také směs kořenové zeleniny. Tu představuje mrkev, celer a petržel. Zelenina, ať už ta kořenová nebo čerstvá plodová, je základem jakékoli zdravé večeře. Ať už držíme dietu nebo se jen snažíme lépe stravovat, zdravé večeře nám v tom budou velkým pomocníkem. Před spaním totiž není dobré konzumovat pokrmy s vysokým obsahem tuku či cukru. Tělo pak celou noc jen tráví potravu a vůbec si neodpočine. Proto volte raději zdravé večeře, alespoň po většinu dní v týdnu. Neméně důležité je pak také koření, kterým svíčková omáčka recept získá na své jedinečnosti. Nesmí nám určitě chybět bobkový list ani kuličky pepře a nového koření.

Bezmasé pokrmy

Pokud se dnes cítíte spíše na něco lehčího než je tradiční svíčková omáčka recept s knedlíkem, vyzkoušejte si uvařit bezmasé pokrmy. Někdy je totiž pro naše tělo přínosné vynechat maso. Dáváme mu tím prostor pro odpočinek od neustálého a velmi složitého trávení masa. Bezmasé pokrmy jsou přesto velmi chutné a v dnešní době již máme mnoho možností, čím maso v našem jídelníčku nahradit. Můžeme použít například tofu, tempeh či sójové maso. Avšak spoustu bílkovin nalezneme také v luštěninách či sýrech. Je dobré si bezmasé pokrmy dopřávat alespoň jednou týdně.

Recept na svíčkovou omáčku s masem

Hovězí svíčková maso prošpikujeme pomocí hranolek slaniny a opečeme na oleji nebo oleji s máslem. Opečené maso vyndáme a na výpečku osmažíme nakrájenou zeleninu a nahrubo nastrouhanou cibuli. Když mrkev pustí barvu, přidáme cukr a necháme zkaramelizovat. Ke směsi přidáme hořčici, koření a ocet. Kořením svíčková omáčka recept získá na své jedinečnosti. Nesmí nám určitě chybět bobkový list ani kuličky pepře a nového koření. Dále vložíme odleželé svíčková maso a zalijeme vroucím vývarem. Hrnec či pekáč přiklopený poklicí dáme do trouby a pečeme, dokud svíčková maso není měkké. Zhruba 1,5 – 2 hodiny ve středně vyhřáté troubě. Poté maso i koření vyjmeme a maso nakrájíme na plátky. Zbylou směs zeleniny v hrnci rozmixujeme do hladka na omáčku. Pokud je potřeba, zahustíme hladkou moukou, kterou nejprve rozmícháme v mléce. V tomto případě dále provaříme minimálně 20 minut. Dosolíme podle chuti a potřeby. Můžeme zjemnit smetanou. Omáčku dochutíme citronemkouskem másla a ta nejlepší svíčková už je téměř hotová. Dále již nevaříme. Maso a svíčkovou omáčku podáváme nejlépe s houskovým knedlíkem. Ozdobíme plátkem citronu a brusinkami.

Recept na rybíz ala brusinky

Rybíz ala brusinky své uplatnění najde jako náhrada brusinkové marmelády nebo zavařených brusinek. Doplňte brusinkami z rybízu pokrmy, jako jsou svíčková, sýrový talíř či kuře na paprice. Pokud se vám na zahradě urodilo velké množství červeného rybízu, recept na rybíz a la brusinky by mohl být tou správnou volbou, jak ovoce zužitkovat. Navíc je rybíz, hlavní surovina receptu, úžasným zdrojem vitamínu C nebo vlákniny a jiných neméně důležitých látek. Jedná se tak o originální náhradu zavařených brusinek, které se do svíčkové běžně přidávají.

Nutriční hodnoty

Celková energetická hodnota 558.608 Kj

Bílkoviny2.28 g
Sacharidy13.68 g
Sacharidy z cukrů7.16 g
Tuky2.18 g
Nasycené mastné kyseliny (z tuků)0.52 g
Trans mastné kyseliny (z tuků)0.3 g
Cholesterol0.04 g
Vláknina3.69 g
Sodík0.01 g
Vápník37 g

Alergeny

  • Celer a výrobky z něj
  • Hořčice a výrobky z ní
  • Mléko a výrobky z něj
  • Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich

Graf nutričních hodnot

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.