Sushi recepty: vyrobte si doma japonskou lahůdku

Sushi druhy

Jste fanoušci running sushi nebo oblíbených řetězců Sushi Time? Co si to ale vyzkoušet taky jednou na vlastní kůži? S námi zvládne přípravu sushi i úplný začátečník, nebojte! Sushi existuje hned několik druhů a se všemi vás teď seznámíme!

Základem je 7 typů kousků (ty pak mají další rozdělení podle přípravy a přísad).

  • sushi maki má nejzákladnější podobu. 
  • sushi uramaki, se říká obrácené sushi, protože řasa nori a ryba jsou obalené v rýži
  • sushi nigiri, není smotané do válečku, ale na rýžový váleček je zpravidla ryba a další suroviny položená. 
  • sushi sashimi je sushi bez rýže a tvoří ho jen syrové plátky ryby. 
  • sushi chirashi je typem sushi salátu
  • sushi temaki je zase jakýmsi vlastním celým kornoutkem z řasy plněným ingrediencemi dle výběru.
  • sushi gunkan, se pod krajem řasy plní kaviárem z lososa nebo ryb.

Pro přípravu sushi je potřeba základní set surovin – mořská řasa nori, sushi rýže, rýžový ocet, nakládaný zázvor, sójová omáčka a podložka na balení sushi. Další suroviny se odvíjí podle typu sushi, většinou se ale jedná o zeleninu a čerstvé ryby.

Maki sushi 

Domácí maki sushi se zeleninou, které je vhodné i při vegetariánském jídelníčku.

Ingredience:

Náplň:

  • 1 mrkev
  • 2 celery
  • 1 žlutá paprika
  • 1 jarní cibulka
  • 4 plátky řas Nori

Rýže:

  • 400 g sushi rýže
  • 80 ml sushi octu
  • 2 lžíce krupicového cukru
  • ½ lžičky soli

Postup:

Rýži propláchněte vodou a nechte pořádně okapat. Pak ji vložte do hrnce zalijte 750 ml vody a přiveďte k varu. Vařte přibližně 10 minut a dalších 10 minut nechte odstát. Ocet, cukr a sůl vařte tak, aby se vše dobře rozpustilo, následně směs přilijte k připravené rýži. Hotovou rýži nechte zcela vychladnout.

Zeleniny nakrájejte na tenké nudličky. Na jeden plátek mořské řasy nori položený na bambusové podložte rovnoměrně navrstvěte ¼ rýže. Jeden okraj řasy nechte přibližně 3 cm volný a potřete ho vodou. Na protilehlý okraj vložte ¼ nakrájené zeleniny a pomocí podložky sushi srolujte. Takto připravte sushi i ze zbývajících surovin.

Hotové sushi rolky nakonec nakrájejte na kolečka. 

Rolky podávejte s wasabi a sójovou omáčkou.

Nigiri sushi s lososem

Sushi nigiri je na přípravu to nejjednodušší, protože se nemusí vůbec rolovat. Nejčastěji se podává s čerstvým lososem, jako v tomto receptu, použít ale můžete i různé jiné ryby.

Ingredience:

  • 300 g čerstvého lososa
  • wasabi pasta
  • 250 g kulatozrnné rýže na sushi
  • 330 ml vody
  • 50 ml sushi octu
  • 30 g cukru
  • 1 lžička soli

Postup:

Předtím než začnete s přípravou sushi si předpřipravte opět rýži. Opláchněte ji, dejte ji do hrnce, zalijte vodou a nechte asi 30 minut namočenou ve vodě. Potom vodu slijte a opět propláchněte.

Rýži opět vložte do hrnce, zalijte s 330 ml vody, přiveďte k varu a vařte 15 až 20 minut, dokud rýže nasákne vodu. Ocet spolu s cukrem a solí nechte vařit tak, aby se vše dobře rozpustilo. Po vychladnutí směs postupně přidávejte do rýže a promíchejte. Ocet nemusíte použít celý. Přidejte jej podle chuti tak, aby byla rýže mírně kyselá.

Lososa nakrájejte na tenké plátky. Z misky odeberte menší porci rýže, v dlani si z ní vytvarujte menší rolku, potřete trochou wasabi, přidejte plátek lososa a přitlačte. 

Rolky podávejte s wasabi a sójovou omáčkou.

Veganské sushi s avokádem

Mezi oblíbené potraviny, které se přidávají do sushi patří i avokádo. Vyzkoušejte tento recept na veganské sushi.

Ingredience:

  • 1/3 hrnku sushi rýže
  • rýžový nebo jablečný ocet
  • 2-3 řasy Nori
  • ½ avokáda
  • špetka soli
  • špetka pepře
  • sójová omáčka
  • wasabi
  • zavařování zázvor
  • voda
  • bambusová podložka
Postup:

Rýži si nejprve opláchněte, pak ji vložte do hrnce, zalijte přibližně trojnásobným množstvím vody a vařte, dokud se voda neodpaří a rýže nezměkne. Uvařenou rýži ochuťte octem, solí, pepřem a nechte vychladnout.

Mezitím si nakrájejte avokádo na přibližně centimetrové plátky. Když je rýže vychlazená můžete si rozložit bambusovou podložku a lehce ji pokapat vodou. Uložte na ni vrstvu rýže, ale jeden okraj řasy nechte volný, přibližně 1 cm a potřete ho vodou.

Na ¾ řasy vložte avokádo a jemně jej potřete wasabi. Sushi srolujte a stejně pokračujte i při tvorbě ostatních kousků. Na závěr ho už jen stačí nakrájet.

Rolky podávejte s wasabi a sójovou omáčkou.

Uramaki sushi s tuňákem

Uramaki sushi je známé také pod názvem obrácené sushi. Je to proto, že ryba a mořská řasa jsou obalené v rýži a ta je obalená v sezamu, případně v kaviáru nebo bylinkách.

Ingredience:

  • 5 ks řasy Nori
  • 500 g sushi rýže
  • 2 pl rýžového octa
  • 4 čl třtinového cukru
  • 1 čl soli
  • 3 pl sezamových semínek
  • tuňák
  • avokádo
  • okurka
  • citronová šťáva
  • wasabi
  • sójová omáčka

Postup:

Sushi rýži opláchněte a dejte vařit s přibližně trojnásobným množstvím vody. Po uvaření ji ochuťte octem, cukrem, solí a nechte ji vychladnout. Podložku na sushi přikryjte potravinovou fólií, položte na ni řasu a po celé ploše ji obložte rýží. Řasu otočte tak, aby se rýže dotýkala potravinové fólie. Na okraj řasy položte proužek ryby, vedle ní tenké proužky avokáda pokapané citrónovou šťávou a také proužek okurky. Sushi srolujte a obalte v nasucho opraženém sezamu.

Rolky podávejte s wasabi a sójovou omáčkou.

Falešné sushi z quinoi

Quinoa je potravina, která se díky své nutriční kvalitě řadí mezi superpotraviny. Využít ji můžete i na přípravu domácího sushi.

Ingredience:

  • 4 menší plátky řas
  • ½ hrnku quinoi
  • mrkev
  • avokádo
  • okurka
  • cuketa

Postup:

Quinou uvařte podle návodu na obalu. Jak se správně připravuje si můžete přečíst také v jednom z našich článku, kde najdete i množství chutných receptů z quinoi.

Když je quinoa hotová, polovinu vložte na plátek řasy. Dále položte zeleninu nakrájenou na dlouhé úzké nudle. Rolku srolujte co nejtěsněji a pomocí vody je pořádně “přilepte”.

Rolky podávejte s wasabi a sójovou omáčkou.

Chcete dostávat zajimavé jídelníčky do mailu?


© COPYRIGHT 2020 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.