Protikvasinková dieta: Pravidla, jídelníček a recepty

Protikvasinková dieta nepatří mezi běžné diety v rámci redukce hmotnosti. V článku se dozvíte, kdy by se měla dodržovat, jaká jsou její pravidla a ukážeme vám tipy na chutná jídla i při této dietě.

Kvasinky jsou přirozenou součástí našeho těla, ale jejich náhle přemnožení dokáže způsobit velmi nepříjemné problémy. K přemnožení přispívá zejména časté užívání antibiotik, hormonální antikoncepce, léky proti překyselení žaludku, časté užívání alkoholu, kouření, stres a také nezdravé stravování: například častá konzumace jednoduchých cukrů.

Příznaky přemnožení kvasinek

V lidském těle se často objevuje druh kvasinky Candida albicans. Její přemnožení má za následek nemoc zvanou kandidóza. Příznaky této nemoci mohou být různorodé a proto je někdy obtížnější ji včas odhalit.

Mezi její nejčastější příznaky patří:

  • bolest hlavy
  • chronická rýma
  • citlivost zubů
  • zahlenění
  • povlak na jazyku
  • opakované záněty močového měchýře, žaludeční problémy, výtok, bolestivost kloubů, chronická únava, deprese, poruchy spánku ale i mnohé jiné.

Kdy začít s protikvasinková dietou?

Je důležité říci, že protikvasinková dieta vám kvasinkové onemocnění nevyléčí. Je ale vhodnou prevencí či podpůrnou dietou při léčbě. Dietu je vhodné začít detoxikací a spojit  ji s doplňky stravy na posílení imunity.

Pravidla protikvasinková diety

V případě, že vás onemocnění způsobené kvasinkami trápí dlouhodobě, měli byste tato pravidla dodržovat minimálně 3 měsíce.

1. Omezte bílou mouku - omezení bílé mouky je vhodné i v rámci zdravého životního stylu. Celozrnné pečivo je pro organismus zdravější a výživnější. Vyzkoušejte celozrnnou rýži, quinou, jáhly, pohanku či pečivo ze špaldy.

2. Vylučte z jídelníčku jakýkoliv cukr - pro milovníky sladkého může být toto pravidlo nejtěžší. Je však nezbytné, protože kvasinky zbožňují sladké a při časté konzumaci cukrů se velmi daří jejich přemnožení. Náhlá redukce cukrů ze stravy může být náročná, ale po několika dnech to budete zvládat lépe.

3. Vyhněte se kvasnému octa a alkoholu.

4. Zvyšte konzumaci vlákniny - vlákninu najdete v ovoci, zelenině, oříšcích, luštěninách, semínkách a také celozrnném pečivu.

5. Dodržujte pitný režim.

6. Nekonzumujte konzervanty.

7. Jezte potraviny s obsahem probiotik a prebiotik - mezi takové potraviny patří například acidofilní mléko, kyselé mléčné výrobky nebo i kyselé zelí.

nevhodné potraviny

Vhodné potraviny


  • zelenina (hlavně česnek, cibule, zázvor)
  • mořské řasy
  • čerstvé ovoce
  • lněná semínka
  • kysané zelí
  • acidofilní mléko
  • jogurt z kozího mléka
  • ryby
  • kuřecí, krůtí, jehněčí a hovězí maso
  • oříšky (lískové, vlašské, kokos)
  • semínka (chia, dýňová semínka)
  • pohanka, jáhly, quinoa
  • kokosový, lněný, sezamový olej
  • mořská sůl
  • stévie
  • jablečný ocet

Nevhodné potraviny

  • cukr a jiná sladidla
  • sladkosti
  • ocet (ai vše v čem se nachází)
  • alkohol
  • káva
  • černý čaj
  • zpracované ovocné šťávy
  • bílé pečivo
  • uzeniny, šunky, salámy, paštiky
  • kukuřice
  • pistácie
  • arašídy
  • sója
  • houby
  • plesnivé sýry
  • konzervované a mražené jídla
  • polotovary

Protikvasinková dieta jídelníček

Tak jako při každé dietě i u protikvasinkové se musíte vyhnout určitým potravinám, to však neznamená že váš jídelníček nemůže být pestrý a chutný. Viz příklad jídelníčku na 3 dny, který je plný skvělých a zdravých jídel.

1. den

Snídaně: ovesné vločky vařené v ovesném mléce s hruškou

Svačina: bílý jogurt

Oběd: pečený pstruh s vařenou brokolicí

Svačina: jablko

Večeře: hovězí vývar se zeleninou

2. den

Snídaně: celozrnné pečivo s plátkem tvrdého sýra

Svačina: smoothie s banánem a špenátem

Oběd: pečené kuřecí stehno s kysaným zelím a jáhlami

Svačina: grapefruit

Večeře: zeleninové rizoto z hnědé rýže

3. den

Snídaně: celozrnné pečivo s avokádovou pomazánkou

Svačina: mango

Oběd: salát z celozrnných těstovin s kousky kuřecího masa a bylinkami

Svačina: rýžové krekry

Večeře: zeleninová polévka

Protikvasinková dieta recepty

Jednoduché recepty a zdravé obědy při protikvasinkové dietě.

Vepřová panenka se zeleninou a bazalkovým pestem

Ingredience:

  • 250 g vepřové panenky
  • ½ cukety
  • 1/3 máslové tykve
  • 1 brambora
  • 3 jarní cibulky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce bazalkového pesta

Postup:

Maso očistěte, nakrájejte na medailonky a osolte. Takto připravené kousky masa vložte do misky a přidejte k nim na kousky nakrájenou cuketu, máslovou dýni, brambory a cibulku. Zalijte olivovým olejem, pestem a pořádně promíchejte. Vše vysypte na plech vyložený pečícím papírem a pečte přibližně 30 minut při 180 stupňů.

Pečený losos se zeleninou

Recept na chutného lososa se zeleninou. 

Ingredience:

  • 2 kousky lososa
  • dýně
  • cuketa
  • lilek
  • mrkev
  • cibule
  • česnek
  • máslo
  • sůl
  • pepř
  • kmín
  • citron
  • olivový olej

Postup:

Lososa zbavte kůže, omyjte a osušte. Dále maso osolte, opepřete a vložte na plech vyložený pečícím papírem. Na každý kousek lososa položte plátek másla. Zeleninu nakrájejte na kostky a přidejte k lososu a také opepřete. Vše na závěr zalijte olivovým olejem. Pečte při 180 stupních asi 25 minut.

02.04.2019

Získejte zdravý jídelníček na míru ZDARMA

  • Sestavený od nutriční poradkyně
  • Komplexní jídelníček pro vaší osobu
  • Recepty na 7 dní ZDARMA

Chci jídelníček ZDARMA

Komentáře ke článku

Abyste mohli přidat komentáře, musíte se přihlásit. Pokud u nás ještě nemáte účet, zaregistrujte se

 
Chci jídelníček ZDARMA

2 719 671 doručených jídelníčků, za dvě minuty získáte váš!

Tip: Víte, že nejčastěji chtějí lidé zhubnout 10 kg?