Protikvasinková dieta – recepty

Žlučníková dieta

Kvasinky jsou přirozenou součástí našeho těla, ale jejich náhlé přemnožení dokáže způsobit velmi nepříjemné problémy, jako jsou zápach z úst, potíže při polykání nebo svědění kůže. Pro zmenšení zdravotních problémů i jako prevence pomůže protikvasinková dieta.

Co jsou kvasinky?

Kvasinky jsou jednobuněčné mikroorganismy, které se řadí mezi houby. V žádném případě ale nejsou jen přenašeči nepříjemných nemocí. Jejich hlavní schopností je kvašení, což se lidé naučili velmi dobře využívat. Používají se třeba v potravinářství jako pivovarské kvasnice, kvasinky mohou také za octové nebo alkoholové kvašení. Jsou součástí některých mléčných výrobků a kvasinky najdeme také v klasickém pekařském droždí. Kvasnice nejsou nijak nebezpečné, ale některé zdravotní diety je doporučují vynechat, např. dna dieta.

Na druhou stranu přítomnost kvasinek v některých výrobních procesech může být nebezpečná a kontaminovat výsledný produkt.

Pro člověka je nebezpečný především druh Candida albicans, který se vyskytuje hlavně v zažívacím traktu a pochvě. Za normálních okolností u 80 % populace neškodí. Její přemnožení má za následek nemoc zvanou kandidóza, která umí být pěkně nepříjemná. Vyskytuje se hlavně u lidí se sníženou imunitou, ale postihnout může třeba i novorozence a malé děti.

Příznaky přemnožení kvasinek

Kvasinky se v lidském těle běžně vyskytují jako součást střevní a poševní mikroflóry. Za určitých okolností ale může dojít k jejich přemnožení. K tomu přispívá zejména časté užívání antibiotik, hormonální antikoncepce, léky proti překyselení žaludku, časté užívání alkoholu, kouření, stres a také nezdravé stravování, například častá konzumace jednoduchých cukrů.

Příznaky této nemoci mohou být různorodé a proto je někdy obtížnější ji včas odhalit. Mezi nejčastější příznaky patří:

  • Bolest hlavy,
  • chronická rýma,
  • citlivost zubů,
  • zahlenění,
  • povlak na jazyku,
  • říhání, nadýmání,
  • tvorba aftů,
  • opakované záněty močového měchýře,
  • žaludeční problémy,
  • výtok, svědění v oblasti genitálií (u žen i mužů),
  • bolestivost kloubů,
  • svědění a pálení kůže,
  • chronická únava, deprese, poruchy spánku,
  • neodolatelná chuť na sladké a pečivo.

Léčba kvasinkové infekce

Přemnožení kvasinek může lékař zjistit stěrem z postiženého místa, nejčastěji jako vaginální stěr nebo stěr z postižené kůže. Kvasinkovou infekci v zažívacím ústrojí pak lze zjistit z odebrané krve.

Jako medicínská léčba se nejčastěji používají vaginální čípky a antimykotická mast. Nicméně tou nejúčinnější léčbou je přírodní cesta a protikvasinková dieta. Vzhledem k povaze onemocnění je možné se setkat i s pojmy protiplísňová dieta (stejná dieta se používá při léčbě mykózy) nebo candida dieta (podle jména kvasinky). Ve světě je rovněž známá Kaufmannova protikvasinková dieta, ze které se postupně vyvinul celý životní styl.

DOSTAŇTE SVOU VÁHU POD KONTROLU DÍKY ODBORNÍKŮM Z NUTRIADAPT

Protikvasinková dieta – kdy začít?

Je důležité říci, že protikvasinková dieta vám kvasinkové onemocnění nevyléčí. Je ale vhodnou prevencí či podpůrnou dietou při léčbě. Protikvasinková dieta recepty může zařadit do jídelníčku každý, kdo chce trochu ozdravit svou střevní mikroflóru a podpořit imunitu. A to se hodí vlastně kdykoliv. Dietu je vhodné začít detoxikací a spojit ji s doplňky stravy na posílení imunity.

Protikvasinková dieta – základní pravidla

Kvasinková dieta vychází ze základního principu, že je důležité kvasinky vyhladovět a tak zabránit jejich dalšímu množení. Kvasinky se živí hlavně cukrem, mají také rády spíše kyselejší prostředí. Člověk by se tak měl vyhnout sacharidům, přijímání dalších kvasinek (z kynutého pečiva nebo alkoholu) a naopak podpořit svou imunitu zásadotvornými potravinami.

V případě, že onemocnění způsobené kvasinkami přetrvává dlouhodobě, je vhodné tato pravidla dodržovat minimálně 3 měsíce. Poté je možné do jídelníčku postupně zařazovat rizikové potraviny a sledovat reakci organismu. Na základě těchto poznatků může člověk dietu modifikovat – candida dieta nemusí být řešením na celý život, ale pomůže s nalezením vhodného individuálního jídelníčku.

Jaké hlavní zásady tedy protiplísňová dieta doporučuje?

1. Omezit bílou mouku – omezení bílé mouky je vhodné i v rámci zdravého životního stylu. Celozrnné pečivo je pro organismus zdravější a výživnější. Nabízí se vyzkoušet třeba celozrnnou rýži, quinou, jáhly, pohanku či pečivo ze špaldy. K pečení se hodí také kokosová mouka.

2. Vyloučit z jídelníčku veškerý cukr – pro milovníky sladkého může být toto pravidlo nejtěžší. Kvasinková dieta však toto vyžaduje, protože kvasinky zbožňují sladké a při časté konzumaci cukrů se velmi daří jejich přemnožení. Kvasinková dieta s náhlou redukcí cukrů ze stravy může být náročná, ale po několika dnech se akutní chuť na sladké dá zvládnout o něco lépe. Cukr vylučuje také spousta redukčních dieta, například sacharidová dieta nebo oblíbená ketonová dieta.

3. Vyhnout se kvasnému octu a alkoholu.

4. Zvýšit konzumaci vlákninyvláknina se nachází v ovoci, zelenině, luštěninách, semínkách a také celozrnném pečivu.

5. Dodržovat správný pitný režim, nejlepší je samozřejmě čistá voda.

6. Nekonzumovat konzervanty.

7. Jíst potraviny s obsahem probiotik a prebiotik – mezi takové potraviny patří například acidofilní mléko, kyselé mléčné výrobky nebo kvašená zelenina, jako např. tradiční kysané zelí nebo méně obvyklé korejské kimchi.

Kvasinková dieta – vhodné potraviny

Protiplísňová dieta jako základ doporučuje potraviny s probiotickým a antimykotickým účinkem. Recepty protikvasinková dieta jsou plné zeleniny, ovoce, luštěnin a vlákniny, naopak maso, vejce a mléčné výrobky používají jen občas. Celozrnné pečivo se doporučuje do jídelníčku zařadit, až když protikvasinková dieta začne fungovat a nejhorší příznaky odezní, tedy asi po měsíci jejího dodržování.

Tyto potraviny jsou pro recepty protikvasinková dieta nejvhodnější:

  • Zelenina (hlavně česnek, cibule, zázvor, čekankové puky, fenykl, křen, okurky, pálivá paprika, ředkvičky a zelí),
  • mořské řasy,
  • “zelené potraviny” (chlorella, spirulina, mladý ječmen), které jsou často řazeny mezi superpotraviny a pomáhají detoxikovat organismus,
  • čerstvé ovoce (ne moc sladké – kyselá jablky a hrušky, citrony, grepy, vodní meloun),
  • dýňová a lněná semínka,
  • kysané zelí, kvašené okurky a kvašená zelenina obecně,
  • acidofilní mléko,
  • jogurt z kozího mléka,
  • vejce jen občas,
  • bílé tvarohové sýry (cottage cheese, žervé, lučina) jen občas,
  • mořské ryby (sardinky, losos, makrela),
  • kuřecí, krůtí, jehněčí a hovězí maso,
  • oříšky (lískové, vlašské, kokos),
  • bezlepkové obiloviny (pohanka, jáhly, quinoa, celozrnná hnědá rýže),
  • luštěniny (hrách, mungo fazole, čočka, cizrna) – nejlépe naklíčené,
  • za studena lisované oleje (kokosový, lněný, sezamový),
  • mořská sůl,
  • ostré koření (chilli, kurkuma, ostrá hořčice, křen),
  • ke slazení stévie,
  • jablečný ocet,
  • k pití zelené a bylinkové čaje, čaj maté, zeleninové šťávy, minerální voda.

Tip: Zdravé potraviny ve špičkové kvalitě seženete na eshopu Grizly.

Kvasinková dieta – nevhodné potraviny

Protikvasinková dieta řadí mezi nevhodné potraviny hlavně ty, které obsahují velké množství sacharidů. Dále protikvasinková dieta recepty nepracují s bílou moukou nebo červeným masem. Do jídelníčku candida dieta nepatří ani polotovary a průmyslově zpracované potraviny. Těmto potravinám je tedy dobré se obloukem vyhnout:

  • Cukr a jiná (umělá) sladidla,
  • sladkosti,
  • ocet (a i vše v čem se nachází),
  • sladké ovoce (banány, hroznové víno, broskve, meruňky), sušené ovoce, kompoty,
  • alkohol,
  • káva, černý čaj,
  • limonády, ovocné a instantní čaje,
  • zpracované ovocné šťávy a džusy,
  • bílé pečivo (obzvlášť kynuté) a všechny výrobky z bílé mouky (např. těstoviny),
  • uzeniny, šunky, salámy, paštiky,
  • kukuřice,
  • brambory,
  • ořechy (hlavně pistácie, arašídy, hrozí u nich zvýšené riziko výskytu plísně),
  • sója a sójové výrobky,
  • houby,
  • zrající a plísňové sýry,
  • konzervovaná a mražená jídla, polotovary.

Protikvasinková dieta jídelníček

Stejně jako jiné diety, i protikvasinková dieta se vyhýbá některým potravinám. To však neznamená, že protikvasinková dieta recepty nemohou být pestré a chutné. Viz příklad jídelníčku na 3 dny, který je plný skvělých a zdravých jídel.

1. den

  • Snídaně: Ovesné vločky vařené v ovesném mléce s hruškou.
  • Svačina: Bílý jogurt.
  • Oběd: Pečený pstruh s vařenou brokolicí.
  • Svačina: Jablko.
  • Večeře: Hovězí vývar se zeleninou.

2. den

  • Snídaně: Celozrnné pečivo s plátkem tvrdého sýra.
  • Svačina: Smoothie s banánem a špenátem.
  • Oběd: Pečené kuřecí stehno s kysaným zelím a jáhlami.
  • Svačina: Grapefruit.
  • Večeře: Zeleninové rizoto z hnědé rýže.

3. den

  • Snídaně: Celozrnné pečivo s avokádovou pomazánkou.
  • Svačina: Mango.
  • Oběd: Salát z celozrnných těstovin s kousky kuřecího masa a bylinkami.
  • Svačina: Rýžové krekry.
  • Večeře: Zeleninová polévka.
VYZKOUŠEJTE NEJOBLÍBENĚJŠÍ KETONOVOU DIETU OD KETOMIX

Kaufmannova protikvasinková dieta

Kaufmannova protikvasinková dieta je ve světě poměrně známý léčebný fenomén. V podstatě je to klasická protikvasinková dieta (nebo v tomto případě spíš protiplísňová dieta), ale vznikl kolem ní celý nový životní styl.

Doug Kaufmann sám trpěl mnoho let obtížemi, které si nejvíce spojoval s nějakou potravinovou alergií. Spoluprací s výživovými specialisty ale došel k závěru, že za všechno mohou houby, plísně a tedy také kvasinky, které se v jeho organismu přemnožily. Spolu s nutričními vědci vznikla Kaufmannova protikvasinková dieta, jejímž cílem je vyhladovět kvasinky a tak ozdravit celý organismus. Kaufmann se proslavil především díky televiznímu pořadu Know The Cause (Poznej důvod), kde veřejnost seznamuje se svými poznatky.

Kaufmannova protikvasinková dieta je rozdělena do dvou fází Kaufmann 1 a Kaufmann 2. Hlavním principem této diety je vyhladovění přemnožených kvasinek (hub) a zároveň je potřeba dodat tělu správnou, nutričně vyváženou stravu.

Recepty protikvasinková dieta

Následující protikvasinková dieta recepty patří mezi jednoduché recepty, které jsou připravené během chvilky. Hodí se jako oběd nebo večeře a budou chutnat i těm, pro které se kvasinková dieta nestala stravovací nutností.

Pečený losos se zeleninou

Tento jednoduchý recept na lososa je lehký a zároveň sytý. Pečená zelenina skvěle zastoupí klasické sacharidové přílohy a jsou vhodné nejen pro protikvasinková dieta recepty, ale i při nejrůznějších redukčních dietách. Hodí se také jako příjemné zpestření jídla při krabičkové dietě.

Ingredience:

  • 2 kousky lososa
  • dýně
  • cuketa
  • lilek
  • mrkev
  • cibule
  • česnek
  • máslo
  • sůl
  • pepř
  • kmín
  • citron
  • olivový olej

Postup:

Lososa zbavíme kůže, omyjeme a osušíme. Dále maso osolíme, opepříme a položíme na plech vyložený pečicím papírem. Na každý kousek lososa položíme plátek másla. Zeleninu nakrájíme na kostky a přidáme k lososu a také opepříme. Vše na závěr pokapeme olivovým olejem. Pečeme při 180 stupních asi 25 minut.

Dýňová polévka s kari

Dýňová polévka patří mezi oblíbené podzimní polévky. Díky kari získá exotický nádech a lehce štiplavou chuť. Skvěle se hodí například i při dna dietě. Při podávání se hodí doplnit opraženými dýňovými semínky a zakysanou smetanou, obojí povoluje i přísná Kaufmannova protikvasinková dieta.

Ingredience:

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 velká cibule
  • 1 lžička strouhaného zázvoru
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžička kari
  • 3 a ½ hrnku kuřecího vývaru
  • 1 dýně oblíbené odrůdy, očištěná a zbavená semínek

Postup:

Na oleji orestujeme najemno nakrájenou cibuli, trvá to asi 5 minut. Přidáme ostatní ingredience, dobře promícháme a zalijeme vývarem. Vše vaříme asi 35 minut, dokud není dýně měkká. Nakonec polévku rozmixujeme a můžeme podávat.

Kokosovo-borůvkový koláč

I když protikvasinková dieta zakazuje cukr ve všech jeho podobách, je možné si připravit chutný koláč, který dietu nenaruší. Může posloužit také jako sladká snídaně.

Ingredience:

  • 1 hrnek kokosové mouky
  • ⅔ hrnku jahelné mouky
  • ½ hrnku kokosového mléka
  • 6 lžic kokosového oleje
  • 6 vajec
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžička soli
  • ½ hrnku borůvek
  • stévie na doslazení

Postup:

V míse prošleháme vejce, kokosový olej, sůl a kokosové mléko. Postupně přidáme obě mouky a prášek do pečiva. Řádně promícháme, aby v těstě nebyly hrudky. Nakonec opatrně vmícháme borůvky.

Směs nalijeme do formy vymazané kokosovým olejem. Pečeme při 180 stupních asi 40 minut.

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.