Zeleninová dieta

Zeleninové jídlo

Zeleninová dieta je účinná týdenní dieta, která slibuje rychlý váhový úbytek. Její jídelníček je založen na konzumaci zeleninových jídel a ovocných a zeleninových šťáv. Je vhodná i jako týdenní detoxikační dieta pro očistu organismu. Jaké jsou její výhody a rizika?

Zeleninová dieta a zdravé hubnutí: jde to dohromady?

V dnešní době existuje nespočet různých diet, některé mají velký, jiné malý účinek. Příkladem té, která skutečně má efekt, je týdenní zeleninová dieta. Přestože dokáže s vaší hmotností pohnout směrem dolů, skrývá celou řadu různých úskalí. Na první pohled se může zdát, že není lepší diety než zeleninové. Všude se mluví o tom, že zelenina obsahuje velké množství minerálů a vitamínů, naproti tomu obsah sacharidů má velmi nízký. Přitom hlavním důvodem, proč přibíráte, je v mnoha případech právě vyšší obsah sacharidů v potravě, než je zdrávo. Mohlo by se tedy zdát, že když vyměníte běžnou stravu za nášup zeleniny, půjde hubnutí skoro samo. Ovšem tak jednoduché to samozřejmě není.

Zelenina má naprosto mizivé množství kalorií a velmi nízký obsah sacharidů, a naopak velké množství různých vitamínů, minerálních prvků a vlákniny, která podporuje trávení a pomáhá pročistit organismus. Proto je z nutričního pohledu vysoce hodnotná. Jedná se o téměř ideální stravu při dietě. Nezískáme z ní ale dostatek sacharidů a bílkovin, které naše tělo potřebuje. Proto by zdravý a vyvážený jídelníček měl obsahovat nejen dostatek zeleniny, ale i kvalitních bílkovin (luštěnin, masa či mléčných výrobků) a komplexních sacharidů (celozrnných obilovin). 

Tip: Zdravý jídelníček můžete obohatit prémiovými doplňky stravy od ADVANCE nutraceutics.

Pro koho není zeleninová dieta vhodná?

Zeleninová dieta není vhodná pro každého. Kalorický příjem je při ní opravdu nízký, a přestože je zelenina nabitá zdraví prospěšnými látkami, takto omezující jídelníček může některým lidem spíše uškodit. Zeleninovou dietu by neměli držet především:

  • diabetici s předepsanou diabetickou dietou,
  • těhotné a kojící ženy,
  • děti a dospívající do 18 let,
  • senioři nad 65 let.

Krátkodobou dietu s obsahem zeleniny můžeme doporučit lidem, které trápí pankreatitida a jiné trávicí obtíže.

Jak vypadá zeleninová dieta v praxi?

Týdenní detoxikační dieta funguje tak, že několik dní nebo celý týden konzumujete jenom zeleninu, a to na všechny tři hlavní denní chody, tedy snídani, oběd i večeři. Kromě toho si na dopolední a odpolední svačinu můžete dopřát i ovoce (třeba jablka), které trochu sacharidů samozřejmě obsahuje, takže je tímto způsobem doplníte. Jídelníček při zeleninové dietě můžete doplnit i ořechy, které lépe zasytí. Navíc obsahují tuky, které jsou důležité pro vstřebávání některých vitamínů ze zeleniny. Pozor: ořechy se příliš nehodí pro lidé léčící se s pankreatitidou. Jejich množství musí být přiměřené. Jinak během diety pijete čerstvé ovocné a zeleninové šťávy. Můžete si zeleninu i mixovat do formy speciálních koktejlů, záleží na vás. Jedná se o velice účinnou týdenní detoxikační dietu, díky které si pročistíte organismus, zhubnete pár kil a můžete si i zlepšit zdravotní stav.

Hubněte efektivně s pomocí online kurzu hubnutí!

Zeleninová dieta je postavena hlavně na kořenové zelenině, mezi kterou řadíme mrkev, petržel a celer. Další skupinou je zelí, řepa, pórek, cibule, česnek, brokolice, kedlubny a cukety. Společným jmenovatelem všech těchto druhů je právě nízký obsah energie. Naštěstí nemusíte chroupat jen syrovou zeleninu, ačkoliv právě ta obsahuje nejvíce vitamínů. Připravit si můžete teplá zeleninová jídla nebo vyzkoušet raw recepty. Níže najdete recepty na zeleninová jídla, která si můžete při této dietě připravit.

Vyplatí se držet zeleninovou dietu?

Výhodou je, že během této krátké několikadenní nebo týdenní diety můžete zhubnout i několik kilogramů, ovšem problémem může být hrozící jojo efekt, který nastane ve chvíli, kdy se vrátíte zpátky ke starému způsobu stravování. Týdenní dieta bez jojo efektu je sice možná, ale pravděpodobnost, že se jojo efekt dostaví, je poměrně vysoká. Pro trvalé zhubnutí je proto samozřejmě nejvhodnější vyvážená zdravá strava s dostatkem zeleniny v jídelníčku. Zeleninová dieta se může hodit spíše jako týdenní detoxikace organismu.

Další negativa této jinak účinné týdenní diety spočívají především v tom, že vám mohou chybět určité látky. Hrozí například nedostatek bílkovin, kterých v zelenině najdete málo, i některých dalších látek. Někdo může pociťovat únavu kvůli nedostatku sacharidů. U diabetiků, kteří by měli dodržovat diabetickou dietu, může dojít až k život ohrožujícímu stavu, ketoacidóze. Zelenina obsahuje velké množství vlákniny, která vám sice pročistí trávicí systém, ale její nadměrná konzumace může způsobit trávicí potíže. Z těchto důvodů není vhodné dodržovat zeleninovou dietu dlouhodobě, k dosažení výsledků vám bohatě postačí týdenní dieta. Pokud hledáte dlouhodobější dietu, můžete vyzkoušet populární ketonovou dietu. Kromě zeleniny je bohatá i na bílkoviny a tuky, proto nehladovíte a můžete ji držet klidně i měsíc.

Vyzkoušejte účinnou ketonovou dietu KetoMix!

Výhody zeleninové diety:

  • Dostáváte do těla velké množství vitamínů a minerálů.
  • Účinně se detoxikujete.
  • Můžete si zlepšit svůj zdravotní stav.

Nevýhody zeleninové diety:

  • Trpíte nedostatkem bílkovin.
  • Jídelníček zeleninové diety může být pro někoho jednotvárný.
  • Můžete trpět zažívacími problémy kvůli velkému množství vlákniny.

Zeleninová dieta – jídelníček na 3 dny

A jak tedy vypadá jídelníček zeleninové diety? Pro inspiraci zde najdete ukázku jídelníčku na 3 dny. Zeleninu si ale samozřejmě zvolte podle toho, jakou máte rádi. Svačiny, případně i hlavní jídla, můžete nahradit čerstvými ovocnými a zeleninovými šťávami. Protože zelenina obsahuje minimum kalorií, není zde nijak omezeno její množství. Například listovou zeleninu můžete konzumovat takřka neomezeně.

1. den

  • Snídaně: Nastrouhaná mrkev a jablka, ořechy, med
  • Dopolední svačina: Ořechy a rozinky
  • Oběd: Dušený pórek
  • Odpolední svačina: Jablko, ořechy
  • Večeře: Polévka z kořenové zeleniny

2. den

  • Snídaně: Nastrouhaná mrkev s ananasem, ořechy, med
  • Dopolední svačina: Ořechy a rozinky
  • Oběd: Salát z červené řepy a zelí
  • Odpolední svačina: Jablko, ořechy
  • Večeře: Dušená mrkev, celer a petržel

3. den

  • Snídaně: Nastrouhaná mrkev a jablka, ořechy, med
  • Dopolední svačina: Ořechy a rozinky
  • Oběd: Dušené kedlubnové zelí
  • Odpolední svačina: Jablko, ořechy
  • Večeře: Brokolicová polévka

Zeleninová jídla – recepty

Zeleninová jídla připravujte nejlépe dušením, vařením nebo pečením. Výborné jsou také raw recepty ze syrové zeleniny, která obsahuje více vitamínů než tepelně upravená zelenina. Koření a bylinky jsou povoleny, proto je používejte dle libosti. Připravit si můžete nejrůznější zeleninové saláty, do kterých je možné přidat hrst oříšků nebo semínek. Mezi zeleninová jídla recepty můžeme zařadit i zeleninové polévky a vývary. Jen pozor na zahušťování pomocí mouky.

Pečený květák po indicku

Toto zeleninové jídlo vás přesvědčí, že i bezmasá jídla dokonale uspokojí vaše chuťové pohárky. Květák nasaje chuť koření a upečený je krásně křupavý. Koření si můžete upravit podle vašich preferencí. Květák skvěle chutná třeba s kari nebo jen tak na bylinkách, pokud nejste zrovna fanoušci indické kuchyně. Díky nízkému obsahu sacharidů si tento recept můžete připravit, i pokud dodržujete nízkosacharidovou dietu pro vegetariány.

Ingredience:

  • 1 květák
  • 1 větší cibule
  • 2-3 stroužky česneku
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • 1 lžička kurkumy
  • 1 lžička sladké nebo uzené papriky, případně špetka chilli
  • 1 lžička koření garam masála
  • Olivový olej – nemusí být
  • Sůl a pepř

Postup:

  1. Cibuli a česnek nakrájíme na tenké plátky. Květák omyjeme a rozebereme na růžičky.
  2. Květák v míse obalíme ve směsi koření a oleje, osolíme a opepříme.
  3. Na plech vložíme nakrájenou cibuli, česnek a růžičky květáku obalené v koření.
  4. Pečeme v troubě předehřáté na 200 stupňů asi 30 minut dozlatova. V polovině promícháme, aby se květák opekl ze všech stran.

Zeleninové ragú s cuketou

Recepty z cukety využijete nejen při zeleninové dietě. Z cukety si můžete připravit nejrůznější zeleninová jídla, třeba i alternativu těstovin, které se hodí i do nízkosacharidové diety pro vegetariány. V tomto receptu můžete obměňovat zeleninu podle toho, co máte zrovna doma. Kromě cukety se zde výborně hodí i kořenová zelenina (mrkev či petržel).

Ingredience:

  • 500 g cukety
  • 200 g papriky
  • 1 konzerva drcených rajčat nebo passaty
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • Bylinky – oregano, bazalka, tymián
  • Olivový olej – nemusí být, pokud máte nepřilnavou pánev
  • Sůl a pepř

Postup:

  1. Zeleninu omyjeme a nakrájíme na malé kousky, cibuli a česnek nadrobno.
  2. Na pánvi nejdříve několik minut restujeme cibuli a česnek, poté přidáme zeleninu.
  3. Nakonec přidáme konzervu rajčat, bylinky, sůl a pepř.
  4. Vše promícháme a dusíme zhruba 10 minut nebo dokud zelenina nezměkne.

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.